Händer placerar ut blåa lappar i en cirkel

Mattelabbet

Upptäck matematikens värld genom naturens former! I denna interaktiva workshop får eleverna utforska matematiska begrepp och mönster i både 2D och 3D – där matte blir både lekfullt och inspirerande.

Ge dina elever en annorlunda och inspirerande upplevelse av matematik i Tekniska museets workshop om mönster, former och begrepp. Tillsammans med våra explainer börjar vi med att utforska utställningen Skogen, där eleverna upptäcker hur matte finns naturligt överallt – ofta där man minst anar det! Programmet fortsätter sedan i Sinneslabbet, en harmonisk miljö inspirerad av naturen, där eleverna får arbeta kreativt med olika material som ljusbord, speglar och naturföremål.

Med cirkeln som utgångspunkt diskuterar vi spännande begrepp som bråktal och vinklar och låter eleverna skapa mandalamönster för att visualisera matematiken på ett sätt som både är roligt och engagerande. I denna workshop lär sig eleverna att matte kan vara konst och att siffror och mönster kan ta form på otaliga sätt!

Under 60 minuter leder vår pedagog eleverna i olika taktila övningar där de skapar mönster i både 2D och 3D och samarbetar för att lösa spännande matematiska utmaningar. Avslutningsvis samlas vi för att se på elevernas verk i storbildsformat och reflektera kring deras kreativa process.

Programmet är utformat för årskurs 1–3 och kräver inga förkunskaper.

Vad vi lär oss

  • Hur material kan sorteras efter några egenskaper, till exempel utseende  
  • Namn på de geometriska formerna cirkel och kvadrat. 
  • Enkla geometriska mönster samt hur de konstrueras. 
  • Begreppen större än och mindre än samt hälften och dubbelt. 
  • Tal i bråkform som del av helhet och del av antal samt hur delarna benämns och uttrycks som enkla bråk. Hur enkla bråk förhåller sig till naturliga tal. 
  • Symmetri i vardagen och hur symmetri kan konstrueras 
  • Teckning, måleri, modellering och konstruktion. 

Våra paket

Boka

Årskurs: 1–3
Pris: 1 500 kr
Max: 16 elever
Tid: 60 min workshop

Boka skolprogram

Senast uppdaterad 8 november 2024.