Foto: NASA

Hållbar vision – klimat och energi

Temperaturen i atmosfären och i oceanerna stiger. Klimatförändringarna är ett hot för samhället, naturen och miljön. Bli en del av lösningen genom att anmäla din klass till skolprogrammet Hållbar vision, gratis för skolklasser i årskurs 4-9 i vissa kommuner i Stockholmsregionen.*

Övriga kommuner kan boka programmet till ordinarie kostnad (undersök gärna med din egen kommun om ni kan få bidrag till besöket). Skolprogrammet kan genomföras digitalt från den 3 november.

Så här går det till

Innan besöket på museet, i samband med anmälan, får eleverna i uppdrag att göra utmaningen Energismart. Den går ut på att undersöka sina egna vanor. Läraren samlar in svaren och rapporterar till museet. Ladda ner övningen ”Energismart” här (196,85 KB).

När ni kommer till museet följer vi upp resultaten och fortsätter energidialogen, genom ett kort program och en lekfull workshop där ni samarbetar i en grupp som bygger modeller som visualiserar idéer om framtidslösningar. Tillsammans ska vi arbeta för att nå de hållbarhetsmål som FN har deklarerat.

Ni lämnar avtryck i utställningen MegaMind genom att bidra med er idé i museets så kallade Idegenerator. Där samlar vi in tusentals uppslag om olika sätt att påverka framtiden. Det samlade resultatet visas upp för forskare och politiker.

Anmälan 2020

Skolprogrammet är bokningsbart från och med augusti. Tillhör din skola en kommun som subventioneras* ska du kontakta din kommuns energi-och klimatrådgivare som ger dig en bokningskod och bokningslänk.

Tillhör din skola en annan kommun går det att boka skolprogrammet till ordinarie pris på nedan bokningslänk (undersök gärna med din egen kommun om ni kan få bidrag till besöket).

Boka Hållbar vision digitalt

Från den 3 november erbjuder vi även Hållbar vision som ett digitalt skolprogram. Du bokar på samma sätt som tidigare men skriver DIGITALT i meddelanderutan när du bokar, senast 10 dagar innan önskat datum.

Vi kontaktar sedan dig för avstämning samt skickar 4D frame-material som ni får låna, alternativt köpa om ni så önskar. Detta material kan användas för en massa andra roliga teknikworkshops som ni både kan göra på egen hand eller om ni vill boka ett skolprogram hos oss. Vi skickar med ett svarskuvert som ni kan returnera materialet i. Skolan debiteras om vi ej får tillbaka materialet.

Det ingår även ett besök (utan guide) på museet, under ordinarie öppethållande, kostnadsfritt för den klass/ grupp som deltagit i Hållbar vision online. Besöket ska ske inom 6 månader från det att programmet genomfördes och bokas genom museets skolbokning, senast en vecka innan.

Kommuner som går kostnadsfritt

*Hållbar vision subventioneras av Energi- och klimatrådgivningen i Stockholmsregionen, ett kommunalt samarbete om kostnadsfri och opartisk rådgivning i 26 kommuner i Stockholmsregionen samt Håbo kommun. Erbjudandet avser skolklasser i årskurs 4-9 och gäller för de kommuner som deltar i samarbetet: Danderyd, Haninge, Huddinge, Salem, Tyresö, Stockholm, Sollentuna, Upplands-Väsby, Norrtälje, Österåker, Nacka, Waxholm, Täby, Botkyrka, Sigtuna och Håbo.

Kontakta din kommuns energi-och klimatrådgivare som ger dig en bokningskod och bokningslänk.

Boka till ordinarie pris

Årskurs 4-9

Max 32 elever

1,5 h: 2000 kr (inget inträde tillkommer)

Boka

Senast uppdaterad 24 september 2020.