Flickor i rum med text skrivet på mörka väggar.

Uppdrag i MegaMind: Smarta idéer

Med det här materialet kan du och din klass utforska MegaMind utan hjälp av museets personal. I uppdraget Smarta idéer i MegaMind får eleverna med hjälp av uppdragskort och stationer i utställningen utmana sin hjärna på olika sätt, testa andras smarta lösningar och fundera över vilka problem de vill lösa nu och i framtiden.

Centrala teman: Hjärnan, Idé- och innovationsprocessen, entreprenörskap, ny teknik

Uppdraget består av en filmad introduktion i cirka 15 minuter samt uppgifter som eleverna löser på egen hand. Räkna med totalt en timme för detta uppdrag.

Vad lär vi oss och hur lär vi oss detta?

Hjärnan

  • Genom att prova och utmana vår hjärna med hjälp av uppgifter och teknik lär vi oss om vår hjärna – dess funktion, förmågor och användbarhet när det kommer till att skapa idéer.
  • Vi lär oss även hur olika förutsättningar kan påverka vår idékraft. Detta genom att lösa uppdrag i olika miljöer, situationer etc.

Innovationsprocessen

  • Vi lär oss om idé- och innovationsprocessen olika steg – från sinnesintryck till faktisk innovation.
  • Vi lär oss genom att lyssna, titta och prova olika tekniska innovationer om dess historiska, nutid och framtid, och hur de påverkar vår vardag.
  • Vi ser närmare på några andra innovatörer och deras centrala drivkrafter för att lösa problem och skapa innovationer och provar vilka problem vi själva vill lösa för framtiden.

Uppdragen på läsplatta

Alla uppdragen till MegaMind finns även i en digital version där du får texten uppläst. Låna en läsplatta och ge dig ut i utställningen, undersök och utforska på egen hand eller tillsammans med andra. Ange att du vill boka läsplatta i samband med att du bokar ett uppdrag i skolbokningen. Läsplattorna har tagits fram bland annat för att elever med funktionsvariationer ska kunna tillgodogöra sig mer av innehållet i MegaMind. Begränsat antal, max 8 elever kan använda läsplatta samtidigt, först till kvarn gäller.

Ljudspår i MegaMind

Utforska MegaMind med hjälp av ett ljudspår. Sätt på dig hörlurarna, tryck på ”forward” och ge dig ut i utställningen. Det passar bra att gå två och två och stanna då och då för att undersöka de utställningsmontrar som rösten i ditt öra har beskrivit för dig. Stanna upp och resonera med varandra. Ljudspåret är 40 minuter långt. Du bokar programmet, högtalarna och Mp4-spelaren genom att maila skolbokning@tekniskamuseet.se. Ljudspåret har tagits fram bland annat för att elever med funktionsvariationer ska kunna tillgodogöra sig mer av innehållet i MegaMind.

Visa mer

Boka uppdraget

Årskurs 4–Gymnasiet
Max 32 elever
Pris: 50 kronor/elev

Boka

Boka Funkis

För elever med funktionsvariationer
Max 12 elever
Pris: 500 kr + 50 kr/elev

skolbokning@tekniskamuseet.se

Kopplingar till läroplaner

Åk 4-6

Åk 7-9

Gymnasiet

Senast uppdaterad 19 december 2019.