Hand sveper över skärm med hjärna på.

Uppdrag i MegaMind: Hjärngympa

Med det här materialet kan du och din klass utforska MegaMind utan hjälp av museets personal. Eleverna får hjälp av olika uppdragskort och stationer i MegaMind att utmana både sig själva och sina kamrater i koncentration, minne och logiskt tänkande för att lösa olika problem.

Centrala teman: Minne & Koncentration, Problemlösning, Matematik

Uppdraget består av en filmad introduktion i cirka 15 min samt uppgifter som eleverna löser på egen hand. Totalt beräknad tidsåtgång är en timme.

Vad lär vi oss och hur lär vi oss detta?

  • Vi lär oss om hur vi kan träna vår hjärna att minnas, koncentrera sig och lösa problem. Genom att prova att lösa problem med hjälp av olika inlärningsmetoder, till exempel med olika sinnen, med kroppen, själv/tillsammans, med verktyg och teknik etcetera.
  • Vi lär oss att tänka logiskt och lösa matematiska problem. Genom att lösa problem utifrån interaktiva stationer och givna uppgifter.
  • Vi lär oss hur vi kan lösa olika problem genom att använda olika inlärningsmetoder och tekniska hjälpmedel. Genom att undersöka och provar olika tekniska hjälpmedel för att lösa problem.

Uppdragen på läsplatta

Alla uppdragen till MegaMind finns även i en digital version där du får texten uppläst. Låna en läsplatta och ge dig ut i utställningen, undersök och utforska på egen hand eller tillsammans med andra. Ange att du vill boka läsplatta i samband med att du bokar ett uppdrag i skolbokningen. Läsplattorna har tagits fram bland annat för att elever med funktionsvariationer ska kunna tillgodogöra sig mer av innehållet i MegaMind. Begränsat antal, max 8 elever kan använda läsplatta samtidigt, först till kvarn gäller.

Ljudspår i MegaMind

Utforska MegaMind med hjälp av ett ljudspår. Sätt på dig hörlurarna, tryck på ”forward” och ge dig ut i utställningen. Det passar bra att gå två och två och stanna då och då för att undersöka de utställningsmontrar som rösten i ditt öra har beskrivit för dig. Stanna upp och resonera med varandra. Ljudspåret är 40 minuter långt. Du bokar programmet, högtalarna och Mp4-spelaren genom att maila skolbokning@tekniskamuseet.se. Ljudspåret har tagits fram bland annat för att elever med funktionsvariationer ska kunna tillgodogöra sig mer av innehållet i MegaMind.

Visa mer

Boka uppdraget

Årskurs 4–9
Max 32 elever
Pris: 50 kronor/elev

Boka

Uppdrag Funkis

För elever med funktionsvariationer
Max 12 elever
Pris: 500 kr + 50 kr/elev

skolbokning@tekniskamuseet.se

Kopplingar till läroplaner

Senast uppdaterad 19 december 2019.