Skolprogram

Rensa filter

Digitala skolprogram 2021

Höstterminen 2021 Vi fortsätter att erbjuda digitala skolprogram under höstterminen. Från den 1 september kan ni boka de digitala skolprogrammen via en bokningsförfrågan till skolbokning@tekniskamuseet.se. Priserna listade nedan avser digitala besök. Hyper Human– visning Tid 50 min = 1 150 kr Den digitala visningen har samma upplägg som skolprogrammet vi vanligtvis erbjuder på museet. Här kan du läsa mer information om visningen Under visningen interageras eleverna och har möjlighet att ställa frågor till museipedagogen. Årskurs 4-9 samt gymnasiet Ska vi verkligen flytta till Mars? – visning Tid 50 min = 1 150 kr Här kan du läsa mer information om visningen. Eleverna interageras under visningen och har möjlighet att ställa frågor till museipedagogen. Årskurs 7-9 och gymnasiet. Koloni på Mars – workshop Tid 60 min = 1 150 kr Här kan du läsa mer information om skolprogrammet. Materialet som används under workshopen är sådant som man vanligtvis har på skolan. Årskurs 4-9 Hållbar vision – workshop Här kan du läsa mer information om skolprogrammet. Tid 90 min – pris 2 000 kr Gratis för skolklasser i årskurs 4-9 i vissa kommuner i Stockholmsregionen, kontakta er kommuns energi-och klimatrådgivare om ni tillhör en kommun som går kostnadsfritt (se hemsidan vilka kommuner detta berör) så får ni en kod/länk för bokning. Årskurs 4-9 Så här bokar du Vänligen mejla skolbokning@tekniskamuseet.se med önskad dag och tid samt vilket skolprogram du önskar boka. Det gäller även skolklasser och förskolegrupper som planerar att besöka museet på egen hand. Alla besök måste förbokas, en åtgärd vi har tagit för att säkra allas besök, därför behöver du mejla senast två dagar innan önskat besöksdatum för att kolla tillgänglighet. Skriv gärna om du har flera dagar eller tider som passar bra. Vi återkommer till er snarast för att bekräfta er bokning eller för att föreslå en annan dag eller tid. När det börjar närma sig blir du kontaktad av en pedagog för att stämma av teknik samt det som eventuellt måste förberedas av klassen/läraren. Varmt välkomna! 

Ska vi verkligen flytta till Mars?

Tankarna om att flytta och bo på planeten Mars har funnits länge, men än så länge har tanken varit en vild fantasi. Idag börjar fantasin kännas mer på riktigt. Både forskare, ingenjörer och designers arbetar med att göra en sådan framtida resa mer sannolik. Men är det ens möjligt? Hur skulle ett liv på Mars kunna se ut?   I skolprogrammet ”Ska vi verkligen flytta till Mars?” gör vi en guidad vandring genom utställningen Moving to Mars och lär oss mer om det arbete som görs för att en resa till Mars ska bli möjlig. Vad kan genombrotten för att överleva på Mars lära oss om vår överlevnad här på jorden? Kombinerat med uppgifter och interaktivitet utforskar vi hur det skulle vara att resa, leva och bo på planeten Mars och hur rymdteknik hänger ihop med hållbarhet här på Jorden.   Visningen anpassas i innehåll och nivå efter åldersgrupp.  Läs mer om utställningen Moving to Mars här Workshop: Koloni på Mars Vi erbjuder även en workshop där får eleverna skapa en hållbar koloni på den röda planeten Mars. Läs mer om "Koloni på Mars - Workshop" Koppling till kursplanerna Moving to Mars berör innehåll i kursplanerna för fysik, biologi, teknik, och naturvetenskap. Läs mer om hur genom att klicka på "Visa mer" här nedanför. Ingen möjlighet att åka in ? Ingen fara, om du inte har någon möjlighet att åka in till museet så erbjuds det här skolprogrammet även på distans. Kontakta skolbokning på skolbokning@tekniskamuseet.se för mer information.

Framtidens människa – teknik och etik

Vad händer när maskiner och bioteknik integreras mer och mer i våra liv? När teknik kopplas in i våra kroppar? När allt kraftfullare AI tar över fler arbetsuppgifter och hanterar mer information om oss? När vi kan designa våra barns gener? Den pedagogiska visningen i Hyper Human ger överblick och möjlighet till fördjupning av utställningens teman. Vi gör en guidad vandring genom utställningen kombinerat med uppgifter och interaktivitet. Vi behandlar etiska och filosofiska frågor ur både individens och samhällets perspektiv med utgångspunkt i historien, aktuell utveckling och framtida möjligheter. Eleverna utmanas att fundera självständigt och ta ställning i olika etiska och praktiska dilemman som kan uppstå med ny teknik.  Nyckelord är sammanhang, nyansering, empati och fantasi. Hyper Human berör innehåll i kursplanerna för biologi, teknik, och samhällsvetenskap. Visningen anpassas efter åldersgrupp i innehåll och nivå. Utställningen Hyper Human I utställningen utforskar vi frågor som geneditering, gränsen mellan människa och maskin och drömmen om evigt liv. Vem har makten när vi låter artificiell intelligens ta beslut i avgörande livsval? Läs mer om Hyper Human Ingen möjlighet att åka in ? Om du inte har någon möjlighet att åka in till museet så erbjuds det här skolprogrammet även på distans. Kontakta skolbokning på skolbokning@tekniskamuseet.se för mer information.

Koloni på Mars – workshop

  Tankarna om att flytta och bo på planeten Mars har funnits länge, men än så länge har den tanken varit en vild fantasi. Idag börjar fantasin kännas mer på riktigt. Både forskare, ingenjörer och designers arbetar med att göra en sådan framtida resa möjlig.   Alla dagliga rutiner, så som att äta, gå på toa, sova, och klä på sig behöver omprövas och göras på nya sätt. En stor del av våra förberedelser för ett liv på Mars handlar även om att in i minsta detalj ta tillvara på knappa resurser. Att minimera slöseri med energi, vatten, mat och avfall samt hur vi ska överleva i planetens ogästvänliga klimat.   I en koloni på Mars måste vi tänka hållbart. Från början.   I workshopen får eleverna skapa en hållbar koloni på den röda planeten Mars. Eleverna delas in i grupper och får varsitt uppdrag att lösa. Lösningen på uppdraget kommer vara en pusselbit med hållbara lösningar för ett samhälle på Mars. Målet är att pusselbitarna tillsammans bidrar till ett mer hållbart samhälle med nödvändiga funktioner. Lyckas vi?  Visningen anpassas i innehåll och nivå efter åldersgrupp.  Läs mer om utställningen Moving to Mars här Ska vi verkligen flytta till Mars? Vårt andra skolprogram kopplat till Moving to Mars handlar om huruvida vi verkligen ska sikta på att flytta till Mars - eller om vi istället ska rädda den planeten vi redan bor på. Läs mer om "Ska vi verkligen flytta till Mars?" Paket för helklass  Workshop Koloni på Mars går att boka för 16 eller 32 elever (helklass). Bokar ni helklassalternativet så börjar hälften av eleverna med workshop medan andra halvan utforskar utställningen Moving to Mars på egen hand, därefter byter grupperna.  Skolprogram på distans   Har du inte möjlighet att åka till museet? Det här skolprogrammet erbjuds även på distans. Kontakta skolbokningen på skolbokning@tekniskamuseet.se för mer info.   Koppling till kursplanerna Moving to Mars berör innehåll i kursplanerna för fysik, biologi, teknik, och naturvetenskap. Läs mer om hur genom att klicka på ”Visa mer” här nedanför.

Spike – programmering med Legorobotar

Hur kan robotar komma att påverka människan, miljön och samhället? Här får ni lära er att programmera en Spike-robot, den senaste plattformen från Lego Education. Spike använder sig av Scratch, som är mycket populärt på skolor för att lära ut grunder i programmering. Första bokningstillfället 13 sep. Workshopen ger en inblick i robotteknik, och hur programmerade rutiner byggs upp för att bli robusta och pålitliga. Lektionen ger en försmak till den som är intresserad av att delta i First Lego League, där samma robotar och mjukvara används för de tävlande.

Hållbar vision – klimat och energi

Temperaturen i atmosfären och i oceanerna stiger. Klimatförändringarna är ett hot för samhället, naturen och miljön. Bli en del av lösningen genom att anmäla din klass till skolprogrammet Hållbar vision, gratis för skolklasser i årskurs 4-9 i vissa kommuner i Stockholmsregionen.* Övriga kommuner kan boka programmet till ordinarie kostnad (undersök gärna med din egen kommun om ni kan få bidrag till besöket). Så här går det till Innan besöket på museet, i samband med anmälan, får eleverna i uppdrag att göra utmaningen Energismart. Den går ut på att undersöka sina egna vanor. Läraren samlar in svaren och rapporterar till museet. Ladda ner övningen ”Energismart” här (196,85 KB). När ni kommer till museet följer vi upp resultaten och fortsätter energidialogen, genom ett kort program och en lekfull workshop där ni samarbetar i en grupp som bygger modeller som visualiserar idéer om framtidslösningar. Tillsammans ska vi arbeta för att nå de hållbarhetsmål som FN har deklarerat. Anmälan 2021 Skolprogrammet är bokningsbart från och med 23 augusti. Tillhör din skola en kommun som subventioneras* ska du kontakta din kommuns energi-och klimatrådgivare som ger dig en bokningskod och bokningslänk. Tillhör din skola en annan kommun går det att boka skolprogrammet till ordinarie pris på nedan bokningslänk (undersök gärna med din egen kommun om ni kan få bidrag till besöket). Boka Hållbar vision digitalt Under HT21 erbjuder vi även Hållbar vision som ett digitalt skolprogram.. Du bokar på samma sätt som tidigare men skriver DIGITALT i meddelanderutan när du bokar, senast 10 dagar innan önskat datum. Vi kontaktar sedan dig för avstämning samt skickar 4D frame-material som ni får låna, alternativt köpa om ni så önskar. Detta material kan användas för en massa andra roliga teknikworkshops som ni både kan göra på egen hand eller om ni vill boka ett skolprogram hos oss. Vi skickar med ett svarskuvert som ni kan returnera materialet i. Skolan debiteras om vi ej får tillbaka materialet. Det ingår även ett besök (utan guide) på museet, under ordinarie öppethållande, kostnadsfritt för den klass/ grupp som deltagit i Hållbar vision online. Besöket ska ske inom 6 månader från det att programmet genomfördes och bokas genom museets skolbokning, senast en vecka innan. Kommuner som går kostnadsfritt *Hållbar vision subventioneras av Energi- och klimatrådgivningen i Stockholmsregionen, ett kommunalt samarbete om kostnadsfri och opartisk rådgivning i 26 kommuner i Stockholmsregionen samt Håbo kommun. Erbjudandet avser skolklasser i årskurs 4-9 och gäller för de kommuner som deltar i samarbetet: Botkyrka, Danderyd, Haninge, Huddinge, Järfälla, Lidingö, Nynäshamn, Salem, Sigtuna, Sollentuna, Tyresö, Täby, Upplands-Bro, Upplands-Väsby, Vallentuna, Vaxholm, Värmdö, Österåker. Kontakta din kommuns energi-och klimatrådgivare som ger dig en bokningskod och bokningslänk.

Medieprogram i Studion

I kölvattnet av Fake news och ett nytt medielandskap erbjuder vi ett viktigt utbildningspaket för elever i åk 6-gymnasiet. Få ett smakprov från Studion i denna film: [embed]https://youtu.be/oKHoTh6yBLU[/embed]   Skolprogrammen i Tekniska museets kompletta livestudio ger eleverna en unik workshop där de skapar nyhetssändningar. Tillsammans med våra pedagoger och professionell utrustning samt riktiga nyhetskällor görs allt precis som i verkliga yrkeslivet. Under ert besök kommer ni att få en fördjupad kunskap om hur man producerar TV-sändningar, vilka villkor som gäller och hur man väljer ut vad som ska vara med i nyhetssändningarna. Eleverna får tillfälle att utveckla sin förmåga att tolka det de möter i media och i sina sociala flöden på ett källkritiskt sätt. Hur kan jag veta att ett budskap är sant och att källan är trovärdig? Vad betyder egentligen "filterbubbla"? Tekniska museet är ansvarig utgivare för program som skapas i Studion och produktionerna som eleverna skapar sänds lokalradio och -TV. Välj mellan dessa upplägg beroende på antalet elever: När vi öppnar upp för Medieprogram i studion under VT 2021 kan studion bokas för grupper upp till 16 elever. För max 16 elever producerar vi en nyhetssändning i TV tillsammans med en pedagog. Vill du besöka studion med helklass (32 elever) så kan du boka en workshop på förmiddagen och en på eftermiddagen.

MegaMind Funkis – extra tillgängliga onsdagar

  MegaMind Funkis är ett tillfälle för skolgrupper med olika funktionsvariationer att besöka museet i lugn och ro. En onsdag i månaden håller vi MegaMind extra öppet så att eleverna kan utforska och upptäcka hur bra idéer blir till i en extra trygg miljö. MegaMind Funkis är öppet klockan 9–11 den sista onsdagen i månaden och du bokar till ett specialpris. Vi har ett begränsat antal platser för att garantera en trygg miljö, så passa på att boka redan idag. Boka Funkis Vill du boka ett Funkis-tillfälle eller har frågor så kan du vända dig till: skolbokning@tekniskamuseet.se eller telefon 08-450 57 00. Nedan kan du läsa mer om de labb och uppdrag som du kan välja. Våren 2021 31 mars – endast digitalt, vänligen maila oss för mer information om vad vi kan erbjuda. 28 april 26 maj

Kraft och rörelse

I detta skolprogram lär sig eleverna hur man kan utnyttja olika krafter för att tillsammans bygga en händelsebana. Under 60-minuters workshopen får eleverna tillsammans med en pedagog bygga mekanismer för kraftöverföring som kan samverka med varandra. De analyserar de olika maskinelementen och dess funktioner. Vad lär vi oss här och hur lär vi oss detta? Genom att vi bygger en kedja av kraftöverföringsmekanismer som utnyttjar de enkla maskinernas principer, lär vi oss om de fem enkla maskinerna, hur de använts historiskt och hur de syns i dagens mer komplexa tekniska system. Vi lär oss om naturens krafter och hur människan kan använda dem direkt och indirekt. Vi lär oss om hur man med mekanikens hjälp kan få kraften i en rörelse att ändra riktning, genom att vi bygger en kedja av kraftöverföringsmekanismer som påverkar föremål i rörelse att ändra riktning.

Hållfasthet och konstruktion

Vad är det egentligen som gör att en konstruktion håller och en annan rasar ihop? I ”Hållfasthet och konstruktion” får eleverna utveckla sin förståelse för vad som skapar hållfasthet i en konstruktion och sin förmåga att skapa konstruktioner med enkla metoder. En 60 minuters workshop, där eleverna tillsammans med en pedagog från museet bygger hållfasta konstruktioner. Vi arbetar med materialet 4Dframe och tillsammans analyserar vi de olika konstruktionernas för- och nackdelar. Det ni lär er här kan ni sedan använda när ni kommer tillbaka till skolan och prova hållfasthetprinciperna på olika material. Vad lär vi oss här och hur lär vi oss detta? Tack vare att eleverna får prova olika geometriska formers hållfasthet och undersöka vilka som fungerar bra och mindre bra, lär vi de sig om olika sätt att skapa hållfasthet i konstruktioner. Vi lär oss om olika geometriska former och hur de används i byggnader. Eleverna lär sig om hur utvecklingen av material har lett fram till nya konstruktioner för hållfasthet, genom att undersöka byggmaterial som använts historiskt och jämför med moderna material. Eleverna får i uppdrag att bygga en hållfast konstruktion för ett visst syfte i materialet 4D-frame och lär sig därmed att bygga hållfasta konstruktioner med enkla material

Digitala skolprogram 2021

Höstterminen 2021 Vi fortsätter att erbjuda digitala skolprogram under höstterminen. Från den 1 september kan ni boka de digitala skolprogrammen via en bokningsförfrågan till skolbokning@tekniskamuseet.se. Priserna listade nedan avser digitala besök. Hyper Human– visning Tid 50 min = 1 150 kr Den digitala visningen har samma upplägg som skolprogrammet vi vanligtvis erbjuder på museet. Här kan du läsa mer information om visningen Under visningen interageras eleverna och har möjlighet att ställa frågor till museipedagogen. Årskurs 4-9 samt gymnasiet Ska vi verkligen flytta till Mars? – visning Tid 50 min = 1 150 kr Här kan du läsa mer information om visningen. Eleverna interageras under visningen och har möjlighet att ställa frågor till museipedagogen. Årskurs 7-9 och gymnasiet. Koloni på Mars – workshop Tid 60 min = 1 150 kr Här kan du läsa mer information om skolprogrammet. Materialet som används under workshopen är sådant som man vanligtvis har på skolan. Årskurs 4-9 Hållbar vision – workshop Här kan du läsa mer information om skolprogrammet. Tid 90 min – pris 2 000 kr Gratis för skolklasser i årskurs 4-9 i vissa kommuner i Stockholmsregionen, kontakta er kommuns energi-och klimatrådgivare om ni tillhör en kommun som går kostnadsfritt (se hemsidan vilka kommuner detta berör) så får ni en kod/länk för bokning. Årskurs 4-9 Så här bokar du Vänligen mejla skolbokning@tekniskamuseet.se med önskad dag och tid samt vilket skolprogram du önskar boka. Det gäller även skolklasser och förskolegrupper som planerar att besöka museet på egen hand. Alla besök måste förbokas, en åtgärd vi har tagit för att säkra allas besök, därför behöver du mejla senast två dagar innan önskat besöksdatum för att kolla tillgänglighet. Skriv gärna om du har flera dagar eller tider som passar bra. Vi återkommer till er snarast för att bekräfta er bokning eller för att föreslå en annan dag eller tid. När det börjar närma sig blir du kontaktad av en pedagog för att stämma av teknik samt det som eventuellt måste förberedas av klassen/läraren. Varmt välkomna! 

Ska vi verkligen flytta till Mars?

Tankarna om att flytta och bo på planeten Mars har funnits länge, men än så länge har tanken varit en vild fantasi. Idag börjar fantasin kännas mer på riktigt. Både forskare, ingenjörer och designers arbetar med att göra en sådan framtida resa mer sannolik. Men är det ens möjligt? Hur skulle ett liv på Mars kunna se ut?   I skolprogrammet ”Ska vi verkligen flytta till Mars?” gör vi en guidad vandring genom utställningen Moving to Mars och lär oss mer om det arbete som görs för att en resa till Mars ska bli möjlig. Vad kan genombrotten för att överleva på Mars lära oss om vår överlevnad här på jorden? Kombinerat med uppgifter och interaktivitet utforskar vi hur det skulle vara att resa, leva och bo på planeten Mars och hur rymdteknik hänger ihop med hållbarhet här på Jorden.   Visningen anpassas i innehåll och nivå efter åldersgrupp.  Läs mer om utställningen Moving to Mars här Workshop: Koloni på Mars Vi erbjuder även en workshop där får eleverna skapa en hållbar koloni på den röda planeten Mars. Läs mer om "Koloni på Mars - Workshop" Koppling till kursplanerna Moving to Mars berör innehåll i kursplanerna för fysik, biologi, teknik, och naturvetenskap. Läs mer om hur genom att klicka på "Visa mer" här nedanför. Ingen möjlighet att åka in ? Ingen fara, om du inte har någon möjlighet att åka in till museet så erbjuds det här skolprogrammet även på distans. Kontakta skolbokning på skolbokning@tekniskamuseet.se för mer information.

Koloni på Mars – workshop

  Tankarna om att flytta och bo på planeten Mars har funnits länge, men än så länge har den tanken varit en vild fantasi. Idag börjar fantasin kännas mer på riktigt. Både forskare, ingenjörer och designers arbetar med att göra en sådan framtida resa möjlig.   Alla dagliga rutiner, så som att äta, gå på toa, sova, och klä på sig behöver omprövas och göras på nya sätt. En stor del av våra förberedelser för ett liv på Mars handlar även om att in i minsta detalj ta tillvara på knappa resurser. Att minimera slöseri med energi, vatten, mat och avfall samt hur vi ska överleva i planetens ogästvänliga klimat.   I en koloni på Mars måste vi tänka hållbart. Från början.   I workshopen får eleverna skapa en hållbar koloni på den röda planeten Mars. Eleverna delas in i grupper och får varsitt uppdrag att lösa. Lösningen på uppdraget kommer vara en pusselbit med hållbara lösningar för ett samhälle på Mars. Målet är att pusselbitarna tillsammans bidrar till ett mer hållbart samhälle med nödvändiga funktioner. Lyckas vi?  Visningen anpassas i innehåll och nivå efter åldersgrupp.  Läs mer om utställningen Moving to Mars här Ska vi verkligen flytta till Mars? Vårt andra skolprogram kopplat till Moving to Mars handlar om huruvida vi verkligen ska sikta på att flytta till Mars - eller om vi istället ska rädda den planeten vi redan bor på. Läs mer om "Ska vi verkligen flytta till Mars?" Paket för helklass  Workshop Koloni på Mars går att boka för 16 eller 32 elever (helklass). Bokar ni helklassalternativet så börjar hälften av eleverna med workshop medan andra halvan utforskar utställningen Moving to Mars på egen hand, därefter byter grupperna.  Skolprogram på distans   Har du inte möjlighet att åka till museet? Det här skolprogrammet erbjuds även på distans. Kontakta skolbokningen på skolbokning@tekniskamuseet.se för mer info.   Koppling till kursplanerna Moving to Mars berör innehåll i kursplanerna för fysik, biologi, teknik, och naturvetenskap. Läs mer om hur genom att klicka på ”Visa mer” här nedanför.

Hållbar vision – klimat och energi

Temperaturen i atmosfären och i oceanerna stiger. Klimatförändringarna är ett hot för samhället, naturen och miljön. Bli en del av lösningen genom att anmäla din klass till skolprogrammet Hållbar vision, gratis för skolklasser i årskurs 4-9 i vissa kommuner i Stockholmsregionen.* Övriga kommuner kan boka programmet till ordinarie kostnad (undersök gärna med din egen kommun om ni kan få bidrag till besöket). Så här går det till Innan besöket på museet, i samband med anmälan, får eleverna i uppdrag att göra utmaningen Energismart. Den går ut på att undersöka sina egna vanor. Läraren samlar in svaren och rapporterar till museet. Ladda ner övningen ”Energismart” här (196,85 KB). När ni kommer till museet följer vi upp resultaten och fortsätter energidialogen, genom ett kort program och en lekfull workshop där ni samarbetar i en grupp som bygger modeller som visualiserar idéer om framtidslösningar. Tillsammans ska vi arbeta för att nå de hållbarhetsmål som FN har deklarerat. Anmälan 2021 Skolprogrammet är bokningsbart från och med 23 augusti. Tillhör din skola en kommun som subventioneras* ska du kontakta din kommuns energi-och klimatrådgivare som ger dig en bokningskod och bokningslänk. Tillhör din skola en annan kommun går det att boka skolprogrammet till ordinarie pris på nedan bokningslänk (undersök gärna med din egen kommun om ni kan få bidrag till besöket). Boka Hållbar vision digitalt Under HT21 erbjuder vi även Hållbar vision som ett digitalt skolprogram.. Du bokar på samma sätt som tidigare men skriver DIGITALT i meddelanderutan när du bokar, senast 10 dagar innan önskat datum. Vi kontaktar sedan dig för avstämning samt skickar 4D frame-material som ni får låna, alternativt köpa om ni så önskar. Detta material kan användas för en massa andra roliga teknikworkshops som ni både kan göra på egen hand eller om ni vill boka ett skolprogram hos oss. Vi skickar med ett svarskuvert som ni kan returnera materialet i. Skolan debiteras om vi ej får tillbaka materialet. Det ingår även ett besök (utan guide) på museet, under ordinarie öppethållande, kostnadsfritt för den klass/ grupp som deltagit i Hållbar vision online. Besöket ska ske inom 6 månader från det att programmet genomfördes och bokas genom museets skolbokning, senast en vecka innan. Kommuner som går kostnadsfritt *Hållbar vision subventioneras av Energi- och klimatrådgivningen i Stockholmsregionen, ett kommunalt samarbete om kostnadsfri och opartisk rådgivning i 26 kommuner i Stockholmsregionen samt Håbo kommun. Erbjudandet avser skolklasser i årskurs 4-9 och gäller för de kommuner som deltar i samarbetet: Botkyrka, Danderyd, Haninge, Huddinge, Järfälla, Lidingö, Nynäshamn, Salem, Sigtuna, Sollentuna, Tyresö, Täby, Upplands-Bro, Upplands-Väsby, Vallentuna, Vaxholm, Värmdö, Österåker. Kontakta din kommuns energi-och klimatrådgivare som ger dig en bokningskod och bokningslänk.