Megahelg – Maker

Inga planerade tillfällen.

Tekniska museet, Museivägen 7. Buss 69 till Museiparken

Fira våren med oss på vår soliga innergård – vi har massor av spännande utomhusaktiviteter. Kombinera med en promenad längs med Djurgårdsbrunnsviken. En helg i festivalens tecken med kreativt skapande för alla som gillar att fixa, skapa och uppfinna. Under helgen pågår festivalen Stockholm Mini Maker Faire på museet med spännande workshops, testa själv-aktiviteter och uppvisningar. Den amerikanska makern Alex Glow gästar festivalen hela helgen.

Program

Bygg dig en Sopskyffelrobot
Av en uppsättning sopskyfflar bygger vi vandrande flakvarelser tillsammans med MakerSheroes. Lör–sön kl 13–15

Experimentera med Alex Glow
Skapa och testa coola instrumentliknande halssmycken tillsammans med den amerikanska makern Alex Glow. Kika förbi Flygplanshyllan!

7/5: 8-bitarsmusik med Tekmann
Anders Ekman gör musik på egenbyggda syntar och gamla Nintendo Gameboyenheter som han själv byggt modifieringar på! Musikstilen kallas Chipmusik och är en kombination av gammal tvspelsmusik och modern elektronisk musik. Uppträder på lördag 7/5 kl 11 och kl 15

7/5: Precious Trash
Hur kan vi ta vara på våra resurser och använda det material som idag finns närmast oss? Förädla vårt skräp och skapa folkloristiska smycken av våra egna sopor i denna textilworkshop med Johanna Törnqvist.
Lördag kl 14-17 i Green room. Drop-in.

7/5: Invigning av Maker Tour
Var med på en festlig invigning av vår nya Maker Tour tillsammans med representanter från Tekniska museet, Clas Ohlson och Google. Maker Tour är Tekniska museets nya turnerande maker-bil som med olika aktiviteter ska inspirera och locka barn och unga till kreativt skapande. Lördag 7/5 kl 13.00

Labba med MakerTour
Löd makerfigurer, bygg såpbubblemaskiner med LittleBits eller skapa målande robotar med oss på Tekniska museet. Vi har också ett lödbord tillgängligt för alla våra makers. Lördag kl 13-17. Söndag kl 10-12 och kl 13-16

7/5: Skapa ett digitalt smycke med Makertjej
Testa på elektronik och programmering och gör ditt eget Digibling! Workshopen riktar sig till alla makertjejer, oavsett juridiskt kön, bakgrund och tidigare kunskap. Lör 7/5 10.30-12.30. FULLBOKAT

Quirkbot
Quirkbot är en leksakskompis som lär dig programmering, elektronik och mekanik medan du bygger. Kom och säg hej till StriderBot, DanceBot och andra quirky projekt byggda av Strawbees och Quirkbot.
Lör-sön kl 10-17

Robotbygge
Vem vill inte ha en robot med blinkande ögon hemma? Kom och bygg din egen tillsammans med Stockholm Makerspace och IIS Barnhack.
Lör–sön kl 10-17

Maker-Radio på det glada 20-talet!
På det glada 20-talet byggde många sina egna radioapparater. Hur såg radioapparaten ut? Var fick man tag på beskrivningar, byggsatser och delar? Vad kunde man sen lyssna på? Anders och Anna-Karin på Tekniska museet visar och berättar om gamla radioapparater ur våra samlingar.
Lör–sön kl 11-12 samt 13-14

Utmaningar i robotlabbet
Bygg din egen bana med lego och programmera en NXT-robot att köra i den. Utmaningar i robotlabbet tillsammans med oss på Tekniska museet. Inga förkunskaper krävs. Begränsat antal platser. Anmälan på plats.
Lör–sön kl 10.30, 11.30, 14.30 och 15.30

Pyzzle it!
Testa att designa mobilspel, med hjälp av pysselmaterial och iPad-mallar, tillsammans med hela familjen Grahn! Lör–sön, drop-in.

Autonoma bilbanebilar
Testa att programmera Avalons autonoma ”självkörande” bilbanebilar.
Lör-sön kl 10-17

Experimentera med Tekniska Museets Vänner
Vi bygger och lär oss förstå hur små elmotorer och högtalare fungerar i
denna workshop tillsammans med kunniga ingenjörer från Tekniska museets
vänner. Lör-sön kl 10-17

Koda ditt namn
Skapa ett armband eller halsband med rörpärlor där du med hjälp av ASCII-kod kan skriva ditt namn eller ett hemligt meddelande. Workshopen genomförs av Tom Tits Experiment i Södertälje.

Framtidslabben
Hacka med sensorer eller designa förpackningar i Tekniska museets Framtidslabb. Kl 11-16.

Fotolabb med Lena Källhagen
Använd hålkameror och framkalla egna bilder.

4D-frame
Bygg egna kreationer med det pedagogiska materialet 4D-frame i en öppen verktstad.

Remake
Skapa nytt av återvunnet material till exempel t-shirts, cykelslang och datortangenter. Välkommen på workshop med Refo i butiken. Lör-sön kl 12-14

Stockholm Mini Maker Faire
Stockholm Mini Maker Faire är festivalen där teknik, lek, vetenskap, konst och experimenterande möts. Här får barn och vuxna prova, upptäcka, visa upp, mecka, smaka, inspireras och imponeras av alla möjliga manicker och mojänger.

I år gästar Alex ”Merlin” Glow från San Fransisco festivalen, tack vare ett samarbete mellan Tekniska museet, amerikanska ambassaden och föreningen Makertjej. Alex är en maker som älskar musik, robotar, EEG, holografi och ”wearable tech” och är en förebild för många unga makers.

Läs mer om Alex Glowlänk till annan webbplats

Tack till våra sponsorer Clas Ohlson och U.S Embassy samt våra samarbetspartners Stockholm Makerspace, Makertjej och BioNyfiken.

Linda Sandberg

Programansvarig

+46 8 450 57 17

Mejla

Senast uppdaterad 31 maj 2017.