Eldsprutande drake ramar in logotypen för Tekniskas rollspelsklubb, Slay Beyond Slay.

Rollspelskvällar med Slay Beyond Slay Club på Tekniska

2023-06-01
Tors: kl. 17.00-22.00
Tekniska museet
Tekniskas rollspelsklubb Slay Beyond Slay (+18 år)

Postapokalyptiska världar, underjordens mörka tunnlar och alviska riddare är bara några av de fantasirika platserna du kan utforska i Tekniskas nya rollspelsklubb Slay Beyond Slay Club. På vår klubb är både nybörjare och inbitna spelare välkomna. 1 juni är det dessutom poddspecial.

Om Slay Beyond Slay Club

tjej med utsräckta händer står framför filmposters med rymdtema

Tillsammans med professionella nörden Gabrielle de Bourg har Tekniska skapat sin första rollspelsklubb. Det blir ett år fullpackat med träffar och inbjudna gäster, alltifrån rollspelsförlag och mindre rollspelsklubbar till inbjudna gäster från rollspelspoddar och rollspelsutvecklare. Och givetvis, maxar vi med rollspel.

Vi kommer erbjuda möjligheter till att köra kampanjspel och drop-in, vissa kvällar kommer ha specialteman, men för den som vill spelleda eller hålla i en rollspelsaktivitet är det bara att höra av sig, kontaktuppgifter hittar du längre ned på sidan. Det går också bra att ta med ett eget spel eller att låna spel i vår bar.

Välkommen till en klubb skapad av och tillägnad till alla spelnördar!

Program 1 juni

17.00 Portarna och baren öppnar

Portarna till Slay Beyond Slay Club och baren öppnar.  Kolla in platser som finns kvar, andra rollspelsaktiviteter, ta en dryck, slå er ner och njut.  
Plats: I utställningen Salong Energi: Ågesta Kärnkraftverk, våning 3.

17.15-18.00 Rollspels-speedejting

Vill du hitta en grupp att spela med? Kanske vill du spelleda eller hitta några nya kamrater att utforska rymden med? Eller varför inte ett nytt grottsystem utan att bli jagad av draken? Då är Rollspels-speeddejting något för dig.

Som en klassisk speeddejting men för rollspel. Ni paras ihop två och två kommer sedan på tid behöva svara på viktiga frågor, som är narrativet eller reglerna viktigast? Eller någon annan livsavgörande fråga inom rollspelets gränser. Efter några minuter så byter ni partner på given signal och får en annan fråga att besvara. På så sätt lär du känna nya kamrater och förhoppningsvis hittar du din framtida spelgrupp också. Leds av grymma Elli Garperian, Studiefrämjandet.
Plats: I utställningen Salong Energi: Ågesta Kärnkraftverk, våning 3. 

17.50 Snabb genomgång av spelkvällen och kvällens spel

Linda Sandberg, grundare av Slay Beyond Slay, programansvarig Tekniska museet och Gabrielle de Bourg, medarrangör av Slay Beyond Slay, professionell nörd.  
Plats: I utställningen Salong Energi: Ågesta Kärnkraftverk, våning 3. 

Bild på drake som sprutar eld. Även på de som medverkar i poddspecialen Magnus Seter, Amanda Stenback, Robert Jonsson och Karin Johansson.

18.00 – 21.00 Livepodd, Mindy, I Am No Man, Gestalt, Altors Vidder och Frilurarnas rollspelspodd. 

Lyssna på en rollspelspodd live! Robert Jonsson (Altors Vidder, Soloäventyret) spelleder ett egenskrivet äventyr till Drakar och Demoner. Spelare är inga mindre än Amanda Stenback (Mindy, I Am No Man) Magnus Seter (Gestalt, Altors Vidder) och Karin Johansson (Frilurarnas rollspelspodd).

Äventyr: Skogens drottning 

För länge sedan då människorna fortfarande levde i nomadstammar så vördade de naturen och gjorde enkla offer åt den. I svåra kriser sökte man vägledning hos Skogens drottning som levde djupt in i skogen. Med hjälp av hennes välsignelse uthärdade man de tuffa vintrar eller fruktansvärda farsoterna. Idag har dock de flesta myterna fallit i glömsks och förpassats till myterna, fram tills nu då prins Ulfric från de fjärran rikena i väst sökt sig norrut i hopp om att vinna välsignelse från Skogens drottning. Med hennes hjälp kanske de har en chans att försvara sitt rike från fienders stora armé. Till sin hjälp att finna Skogens drottning har han hyrt ett par äventyrare från Norra Legion – och det är där som rollpersonerna kommer in i äventyret.

Träffa spelarna

Robert Jonsson

Robert Jonsson är författaren till rollspelen Bortom och Leviathan och driver bland annat poddarna Soloäventyret och Altors Vidder. 2023 belönades han med silver som Årets eldsjäl på Fenix Awards för sitt poddande.

Magnus Seter

Magnus Seter har skrivit rollspel sedan 1989, och har skrivit för alla tre förläggare som gett ut Drakar och Demoner, och ett gäng andra förläggare både i Sverige och utomlands. Hans texter återfinns oftast i speltidningen Fenix. Han poddar som gäst hos Altors Vidder och Gestalt.

Karin Johansson

Som 8-åring inledde Karin sin rollspelskarriär som stridsanka i D&D. Detta ballade snabbt ur till ett okontrollerat intresse för rollspel, spelande, lajvande och allt sånt. Numera jobbar hon med lek och leker att hon jobbar: som forskare, lekfull upplevelsedesigner och fika-fantast. I frilurarnas rollspelspodd utgör Karin ett omusikaliskt inslag bland musikerna.

Amanda Stenback

Amanda Stenback är en poddare, rollspelare och skamlös fangirl som först började höras i nörd-etern som en del av podden I Am No Man. Under åren har hon gästat flertalet svenska Actual Play poddar som gästspelare och röstskådespelare. Idag är hon utöver I Am No Man en del av Mindy Bräd- och Rollspelspodd samt nystartade rewatch podden Buffy och Vampoddarna.

Plats: I utställningen Salong Energi: Ågesta Kärnkraftverk, våning 3. 

18.00-20.00 Spelledarkurs-oneshot

Vill du spelleda men vet inte hur du ska börja? Kom på denna mini-kurs! En snabbgenomgång i hur just du blir spelledare för ditt gäng oavsett regelsystem. Nisse Råstander, en van spelledare med över 15 år som SL under bältet, ger dig tips och trix för hur just du kan påbörja din resa som SL och leda dina vänner på äventyr in i grottsystem, över berg och ut i rymden.  Vad gör en bra NPC? Hur får jag mina spelare att gå dit jag vill? Vad är en röd tråd? Allt detta och mycket mer kommer att förklaras under dessa ca 2 timmar här på Tekniska Museets rollspelsklubb Slay Beyond Slay

Plats: I robotlabbet, längst in i utställningen Play Beyond Play, vån 4

 

Rollspel 1 juni

grön drake som flaxar med sina vingar. Ovanför syns texten drakar och demoner i rött.

Drakar och Demoner - Trolletinn

På en bergstopp reser sig det uråldriga tornet Trolletinn, som i månljus glänser likt en silverspira. Under drakkejsaren Eledains tid sägs det att de trolldomskunniga reste långväga ifrån för att beskåda stjärnhimmeln från tornet och kanske även fånga fallande stjärnor. Det berättas att man ur dessa fallna stjärnor kunde utvinna starka metaller och ädelstenar som kunde användas för magiska ritualer. Enligt de uråldriga legenderna ska Trolltinne vara ett tillhåll för en uråldrig alkemist, som gömt sig i tornet alltsedan kejsar Eledains tid. Vissa säger att alkemisten lyckades framställa de vises sten och uppnå evigt liv. Vem vet, kanske lever alkemisten ännu kvar där i sitt torn, eller så övergav han det och alla dess skatter? Trolletinn är skrivet av Magnus Seter, en legendar inom rollspelsvärlden. Han har skrivit många äventyr till ett flertal rollspel ända sedan 90-talet, bl.a. skrev han Det Höga Tornet till Drakar och Demoner-91. Seter har även skrivit den underbara settingen Bittermarken (Bitterreach) till Svärdets sång och gjort så mycket mer för rollspelshobbyn. Rollspelspodden Gestalt hade äran att få spela detta sagobetonade, farofyllda och humorberikade äventyr med författaren själv.

Äventyr: Trolletin
Spelledare:
John Park
Spelltid:
2-3 timmar
Antal spelare: Max 6 spelare
Förgenererade karaktärer:
Tema och spelstil: Torn, alkemi, trolleri
Anmälan: Föranmälan till john-edvard.park@outlook.com
Starttid och Plats: ca 18.00 i utställningen Play Beyond Play, rummet innanför Cosplaydräkterna, våning 4.

Unga barn överblickar en dystopisk stadsmiljö.

Ur Varselklotet

Simon Stålenhags bilder av svenskt 80-tal befolkat av fantastiska maskiner och främmande varelser har hyllats över hela världen. Nu kan du själv ta steget in i Slingans värld. Detta rollspel låter er spela tonåringar som löser mysterier kopplade till Slingan. Ett perfekt första spel att testa om en aldrig provspelat förut, men även kul för de som varit med ett tag eller kanske växte upp på 80-talet. I samarbete med Fria Ligan

Äventyr: Vetenskapens vidunder.
Spelledare:
Tekniskas egna spelledare och klubbmedlemmar.
Spelltid:
2 – 3 timmar
Antal spelare: Max 5 spelare per bord.
Förgenererade karaktärer: Ja.
Tema och spelstil: Myseterium och 80-tals tema.
Nivå: Perfekt nybörjarspel, men passar också för de som är inbitna
Anmälan:Ingen föranmälan krävs, först till kvarn gäller.
Starttid & Plats: 18.00 i utställningen Galleri AI, våning 3.

Nordiskt väsen kikar upp över vattenytan.

Nordiska Väsen

Det är stålets tid i 1800-talets Sverige! Den industriella revolutionen har slukat landet, och teknologins frammarsch har aldrig varit så snabb. Men i skuggan av de bolmande fabrikerna lever den gamla tron kvar. I det här äventyret tas spelarna till den lilla byn Skogsmyra för att utföra sitt inträdesprov till det hemliga sällskapet Custos Scientia. En rad mystiska försvinnanden har skett i bygden den senaste tiden — det är upp till spelarna att ta reda på vad som hänt, och vilka övernaturliga väsen som kan tänkas ligga bakom händelserna. Vem vet? Kanske hittar de svar på frågor de inte visste att de hade.

Äventyr: Det kan bli så att ett nytt äventyr skrivs, men oavsett utgår vi från Väsen.
Spelledare:
Daniel Lindroth
Speltid: 2-3 timmar
Antal spelare: Max 4 spelare
Tema och spelstil: Landsbygsmysterium, skräck och nordisk folktro
Anmälan: Föranmälan görs via Daniel.Lindroth@tekniskamuseet.se Om det finns plats kvar på kvällen, kan en få hoppa in, men säkrast att mail spelledaren.
Starttid & Plats: 19.00 i gruvan, (ingång via stora hissen våning 1)

bild på röda planeten mars

Mars to Stay (ENG)

You dream to go where no human has gone before and do what no human has done before. You pursue an almost impossible dream — to build humanity’s first colony on Mars.

You signed a contract with a private company to go to Mars to stay. As part of the first landing team you carve the outline of a new home. When things go wrong, you and your fellow Martians face existential dilemma. Did you truly give up Earth for good?

This rpg-workshop will be held in english.

Workshopsledare: Frederik Jensen 
Tid:
ca 3 timmar
Anmälan: Föranmälan till frederik@jensen.net
Starttid och Plats: 18.30, Galleri AI, våning 3

Eldsprutande drake ramar in logotypen för Tekniskas rollspelsklubb, Slay Beyond Slay.

D&D - Old School Essentials (D&D basic/expert)

Du tillhör bottenskiktet av samhället, en desperat människa (eller demimänniska) vars enda hopp om att skapa dig en plats i en hård värld är att våga dig ned i uråldriga ruiner för att i blindo rota och hitta glimmande guld. Du är en äventyrare! Old school D&D Stockholm välkomnar till äventyr vid vårt öppna bord. Vi driver en kampanj som vi delar mellan flera spelledare där vem som helst är fri att delta så mycket eller lite man vill på sina egna villkor. Här är ett tillfälle att prova på och bli del av kampanjen. 

System: Old School Essentials (D&D basic/expert) 
Spelledare: Andreas Bygdemo
Speltid: 2-3 tim.
Max antal spelare: 4-6 stycken
Tema och spelstil: Genre: fantasy, dungeon crawl, survival horror ; ton: lättsam, beer&pretzels
Anmälan: Öppet bord men om du vill kan du föranmäla dig till andreas.toytziardis@gmail.com
Starttid & Plats: 19.00 i AI-skogen i utställningen, Hyper Human, våning 3. 

bild från rollspelet Into the odd

Into the Odd

Äventyr: ”Förtvivlan”
Rollspel: Into the Odd
Spelledare: Eric Gustafsson
Datum: 1/6
Speltid: ca 1,5 timmar
Antal spelare: max 4
Förgenererade karaktärer: Ja
Tema: Dungeon crawl, Skräck
Spelstil: Blandad (Problemlösning och strid)
Både föranmälan till  eric.gustafsson.film@gmail.com och drop-in i mån av plats
Starttid och plats: ca 20.00-20.15 i trapphuset vid ljusinstallationen vån 3
Beskrivning av äventyret:Ni lyckades! Ni tog er helskinnade ner i djupen under den rökfyllda industristaden Bastion, undvek de uråldriga fällorna och gäckade era konkurrenter i utforskarkompaniet ledda av Franky Långfinger. Men när ni nu har den eftertraktade Arcanareliken i ert grepp så verkar er tur ha tagit slut. Ett gruvras hindrar er från att återvända samma väg som ni kom, så ert enda alternativ blir att utforska vidare i de underjordiska ruinerna efter en väg tillbaka till civilisationen. Rykten i Bastion vill mena att onaturliga varelser ska ha gjort underjorden till sina jaktmarker. Kommer ni att undkomma det kvävande mörkret med livet och förståndet i behåll?
Eldsprutande drake ramar in logotypen för Tekniskas rollspelsklubb, Slay Beyond Slay.

Blades in the dark

Systemet är flytande i stilen. De ”stötar” man ger sig in på kan gå fort eller så kan de ta sin tid. Det är lite upp till er spelare, hur ni löser uppgiften. Tanken jag har är att det ska finnas lite olika alternativ för er spelare att välja på. En stöt där ni ska ta något av högt värde, en där de ni ska infiltrera för att plantera och förstöra. Och en där ni ska förhindra en ritual av något slag. Alla detaljer är inte klara, men det är också styrkan med det här systemet. Att en inte ska behöva förbereda sig för allt.
Spelledare: Oskar Huzelius
Anmälan: Föranmäl dig till osk.huz@gmail.com om plats kvar, kan en haka på direkt under kvällen med.
Speltid: 1-2 timmar
Starttid och plats: 19.00 Nere i Gruvan

Sugen på att spelleda?  

Vi ser gärna äventyr som är runt 2 timmar, eller ännu kortare. Men är det längre går det bra det med. Ha gärna äventyr som är vänliga för nybörjare, men de ska för den delen inte alls vara tråkiga för inbitna spelare.

Om du vill spelleda ett spel under kvällen, kan du anmäla dig till Linda Sandberg. Du får en bekräftelse inom 2 vardagar på om du fått ett bord. Antagna spelledare får fri entré. 

Vi kommer lägga upp olika spel, aktiviteter och spelledare kontinuerligt.

Ja, jag vill anmäla mig som spelledare!

Slay Beyond Slay Club under 2023

  • 1 juni (torsdag)  – Tema – Rollspelspoddar
  • 7 september (torsdag) – Tema – Drakar och Demoner
  • 5 oktober (torsdag) – Tema – skräck
  • 16 november (torsdag) – Tema – ”Hemligt”
  • 7 december (torsdag)  – Tema – Rollspel möter Lajv

Senast uppdaterad 31 maj 2023.

Programansvarig

Linda Sandberg

Linda Sandberg

Programansvarig

+46 8 450 57 17

Mejla