somrig bild på Tekniskas fasad

Spendera sommaren på Tekniska

Entrébiljetten ger dig inträde till museet och våra utställningar. Den är giltig hela dagen.

Köp entrébiljett

Äntligen sommarlov – massor av aktiviteter

Tillfället har passerat.
Tekniska museet, museivägen 7, norra Djurgården. Buss 69 till hållplats Museiparken
Experiment och roliga utmaningar utomhus och inomhus. Välj efter väder.

Sommaren är till för dig som är spelnörd, kulturintresserad, badkruka eller rent av bara en äventyrare. Oavsett vem du är, så är Tekniska platsen för sommarlovet. Vi har laddat sommaren med alltifrån häftiga vattenraketer, gigantiska såpbubblor och pop-up shower till vad som kan bli årets spel Zelda Tears of the Kingdom.

The Legend of ZeldaTears of the Kingdom har landat på Tekniska

I den här uppföljaren till The Legend of Zelda: Breath of the Wild bestämmer du din egen väg genom Hyrules vidsträckta landskap och de mystiska öarna som flyter i  himlen ovanför. Kan du tämja kraften i Links nya förmågor för att slå tillbaka mot de illvilliga krafterna som hotar kungariket?  

När: alla dagar
Var: Cosplay labbet (vån 4)
Psst: Vi har uppdaterat med många nya, roliga spel senaste tiden. Goat Simulator 3, Minecraft Dungeons, Forza Horizon 5 för att nämna några.

Visningar i Hyper Human

digitalt projeciering av människoskelett som visas på en digital skärm

Vad händer när tekniken gör det möjligt att designa våra barn med geneditering? Vem har makten när vi låter artificiell intelligens ta beslut i avgörande livsval? Med en omslutande upplevelse väcker Hyper Human nyfikenhet, ställer frågor och fascinerar.  Låt våra explainer ta dig genom utställningen som visar några av de utmaningar som teknikutvecklingen ställer oss inför.

När: alla dagar
Tid: 18.30 och 20.00

Gigantiska såpbubblor

man med gigantiska såpbubblor leker utomhus

Med enkla verktyg skapar vi gigantiska såpbubblor tillsammans. Den här aktiviteten passar de allra minsta och alla som älskar såpbubblor. Låt oss fylla luften med vackra bubblor tillsammans!  

Var:Utanför museets entré
Tid: Närsomhelst – håll utkik! (vid regn ställs aktiviteten in)

Robotglass är ändå den roligaste glassen

Glassrobotarm som serverar barn glass.

BonBot är glassroboten som i sitt containerliknande kök outtröttligt levererar glassar på löpande band. Genom att knappa in val av glass, sås och topping i en app kan besökare skräddarsy sin glasskomposition exakt som de vill ha den.

Var: utanför entrén i Matematikträdgården
Tid: kl. 11.00-19.00
När: tisdag – söndag
Psst: Vi säljer annan glass i vår butik

Roboten Sphero åker vattenbana

Sphero som är en liten rund robot inspirerar till nyfikenhet och kreativitet genom att kombinera lek och fysik. Eftersom sol och bad är ett måste under sommaren, ska även vår egna robot få svalka sig i en spännande vattenbana. Kom hit och testa du med! 

Var: utomhus, vid flaggstången.
Tid: 12.00, 14.00, 16.00 (vid regn ställs aktiviteten in).

Dansa loss med VR

ung tjej som skrattar medan hon spelar vr

Om du gillar rytmbaserade spel, eller att veva runt med lasersvärd i största allmänhet, så är Beat Saber ett måste för alla små och stora jedis.

När: alla dagar
Tid: 17.30 – 21.30
Spel: Beat saber (vid tekniska problem så erbjuder vi nintendo switch i stället).
Rekommenderad ålder: från 7 år.

Se modelljärnvägen som tog 3 500 timmar att bygga

Närbild på ett rött tåg som kör hastigt förbi

Uno Miltons modelljärnväg finns utställd på Tekniska museet sedan början av 1960-talet. Arbetet med den påbörjades 1948 och det tog 3 500 arbetstimmar under sju år att bygga den. Alla detaljer är gjorda för hand, sånär som på lokens motorer, som köptes färdigbyggda.

När: alla dagar
Tid: 14.30 och 19.30

Vattenraketsuppskjutning hela sommaren

Med brak och dunder kan du se hur vi skjuter upp vattenraketer i luften och se hur långt upp i luften raketen flyger iväg.

Tid: 11.30, 13.30, 15.30, 17.30
Var: möts utanför museet huvudentrén
När: alla dagar (vid regn ställs aktiviteten in)

Parallaxskrollning med PREKS

Konstverk mitt i skogen omgiven av grönska och träd.

Lär dig skapa effekter och illusioner med en teknik som kallas för parallaxskrollning. Vi erbjuder under hela sommaren en workshop som visar dig hur du kan skapa djup i tvådimensionella bilder, en teknik som använts inom film- och bildvärlden. Under workshopen får de minsta bilda en karaktär, placera den i en tvådimensionell minivärld och plåta den.  

Om PREKS: Prinsessan Estelles kulturstiftelse, PREKS, är en allmännyttig stiftelse som bildades hösten 2019 på initiativ av Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel. Prinsessan Estelles kulturstiftelse etablerar Prinsessan Estelles skulpturpark och arrangerar aktiviteter och konstpedagogiska program i samband med nya verk. Den här workshopen ingår i årets program.

Tid: 11, 13, 15
Var: Salong Energi, vån 3
När: ons-sön  

Tips från butiken

Butiken har laddat med sommarpresenter till dig själv eller någon du tycker om. Du kan bland annat köpa ett färdigt experimentkit och testa skjuta vattenraketer hemma. Titta in i vår välsorterade butik när du besöker Tekniska, eller handla i vår webbshop när som helst.

Köp årskort

Köp årskort och kom hit många gånger i sommar! Det lönar sig redan efter tredje besöket och har massor av fördelar. Årskortet köper du online och det gäller i ett år från dagen du köper det.

Senast uppdaterad 9 augusti 2023.