Konceptet för Tekniskas restaurang bygger på framtid, innovation och hållbarhet. Grundtanken är att använda förnybara resurser, ta vara på hela råvarorna och minimera matsvinnet
Restaurangen söker ständigt efter nya och innovativa sätt att få tillgång till närproducerat även i stadsmiljö för att hålla nere transporterna. Genom att välja säsongsråvaror minskas förbrukningen av energi i exempelvis växthus eller onödiga transporter. Därför jobbar restaurangen med levande menyer.
Restaurangen jobbar även med att minimera matsvinnet och inspirera besökare till att göra grönare och mer klimatmedvetna val genom att se hur mycket matsvinn som slängs eller följa vatten- och värmeförbrukningen som går åt.
Nyckeln för att lyckas med restaurangens koncept (framtid, innovation och hållbarhet) är att förutom kunnig och dedikerad personal, arbeta med innovativa leverantörer. Nedan kan du läsa lite kort om några av de inspirerande innovatörerna.
Världsnaturfonden WWF startade nya klimatsmarta matkonceptet för att minska matsvinnet. I Sverige står maten för cirka 25 procent av hushållens klimatpåverkan. Vi behöver minska matens klimatpåverkan, bland annat genom en minskad köttkonsumtion. Klimatbudgeten för en måltid enligt One Planet Plate är 0,5 kg CO2e per måltid (lunch/middag) eller totalt 11 kg CO2e per vecka.
30% av all frukt som odlas slängs. Det kan vara en gropig apelsin eller en banan med skönhetsfläckar. Rescued tar vara på frukter som annars skulle gå till spillo och ser till att frukterna i stället blir goda och hållbart producerade juicer. Skulle det bli över någon frukt så ser de till att den blir till näringsrik jord så att nya grödor kan växa.
Framtidens mat är lokal och Cubegreens möjliggör kvartersodlingar i stadsmiljö. Med hjälp av hydroponisk vertikal odlingsteknik i fraktcontainrar förses stadsmiljöer med nyskördade och hantverksmässigt odlade grönsaker och örter året runt. Restaurangen har och fortsätter använda sig av Cubegreens lokalt odlade grönsaker som bidrar till en mer smakrik och hälsosam kost.
Om det mot förmodan blir rester kvar på din tallrik så hanteras det av vår avfallskvarn, matglufsen. Glufsen ser till att svinnet blir till biobränsle genom Stockholm stad. Biobränslet kan till exempel bli till drivmedel för många av våra innerstadsbussar.
Senast uppdaterad 1 september 2022.