Vare sig det gäller framtidens stad, dynamiken mellan människa och maskin eller pedagogisk lärande – så genomsyrar hållbarhetsperspektivet museets utbud och program.
Tekniska är ett museum mitt i samhället; ett museum med en generationsöverskridande publik, ett museum aktivt sysselsatt med lustfyllt utforskande av både nuet och framtiden med historien som fond. Allt i intensiv samverkan kring vår tids stora frågor som digitalisering, demokrati, innovation, kunskap och kompetens för en hållbar framtid med en mängd aktörer runt om i hela landet.
Det är ingen slump att Tekniskas utställningar har ett tydligt fokus mot innovation, entreprenörskap och hållbarhet. Vi vill vara en plats för lustfyllt lärande, en öppen arena där besökare kan engageras i sin egen framtid kring innovation och inspireras till lösningar för en hållbar framtid. För att åstadkomma detta behöver hållbarhetsperspektivet genomsyra allt vi gör.
Temana hållbarhet och framtid förenar produktionerna som visas på museet, vare sig det är en temakväll som Climate Bar, en biologisk mångfaldskväll på museet, vår utställning Zero City som bjuder in besökare att vara en del av framtidens hållbara stad eller vår turnerade utställning Sjukt smart – en samtidsdokumentation om Coronaviruset. Tekniska har en viktig roll i att ge perspektiv på hur teknikutvecklingen har påverkat samhällsförändringar.
För att levandegöra Tekniska museets policy för inkluderande synsätt, som omfattar jämställdhet, likabehandling, mångfald och tillgänglighet, arbetar samtliga avdelningar med checklistor och guider. Dessa ingår i museets projektmodell och används av respektive projektledare i nära samarbete med tillgänglighetsansvarig på museet.
Konceptet FUNKIS har fortsatt i science center-utställningen MegaMind. Det innebär att sista onsdagen i varje månad hålls utställningen öppet extra, så att elever med olika funktionsförutsättningar kan utforska utställningen i en lugn och trygg miljö. I Sinneslabbet och Makerlabbet erbjuds aktiviteter, med fokus på material och redskap som passar för grupper med olika funktionsförutsättningar. Hands-on som arbetsmetod gör aktiviteterna mer tillgängliga för fler.
Museet strävar efter och har som mål att göra upplevelser tillgängliga för en publik med både kognitiva och fysiska funktionsvariationer. Därför behöver allt från information på webben, öppettider, besökar- och pedagogtäthet och utställningsbyggen täckas in.
Tekniska ska medverka till en ekologiskt hållbar utveckling genom att låta miljötänkande genomsyra verksamheten, väga in miljöhänsyn och hushållning av resurser i utnyttjandet av energi vid val och handhavande av material och kemikalier samt i samband med resor och transporter, sprida kunskap och engagemang om miljöfrågor i utställningar och pedagogisk verksamhet, förebygga föroreningar och ständigt förbättra museets miljöarbete genom att följa miljölagstiftning och andra krav samt ge alla anställda kontinuerlig utbildning i miljöfrågor.
Tekniska har ett tydligt fokus Tekniska på innovation, entreprenörskap och hållbarhet i programverksamheten. Nedan listar vi några exempel på skolprogram, digitala program och programaktiviteter där vi visar tydligt fokus:
Senast uppdaterad 10 mars 2023.