Pedagogiska uppdrag

Här finns lärarinstruktioner och elevuppgifter kopplat till Tekniska museets utbud, som ni kan arbeta med på plats i museet, i klassrummet eller i hemundervisningen.

Moving to Mars

Utställning på moving to mars hos tekniska museet

Vår utställning Moving to Mars undersöker hur en flytt till Mars faktiskt skulle kunna gå till, hur livet där skulle vara – och om det inte istället vore bättre om vi lyckas rädda den planeten vi redan bor på.

Här nedan hittar du instruktioner för hur du kan besöka och använda utställningen med din klass på egen hand i museet.

Läs mer om utställningen Moving to Mars

100 innovationer

I dagsläget bygger vi om utrymmet där 100 innovationer stått utställd, så den går inte att besöka fysiskt för tillfället.

Lär dig mer om teknikhistoria, innovationer och deras påverkan för individ och samhälle med materialet 100 innovationer! Det går att utforska alla innovationer digitalt på www.tekniskamuseet.se/lar-dig-mer/100-innovationer/

Med lärarhandledningen för årskurs 7-9 får du färdiga övningar att använda till den digitala utställningen. Handledningen kan användas i sin helhet, eller så kan du som lärare välja de delar som passar just dig och din klass.

Mediekompass – nyheter och källkritik

I kölvattnet av Fake news och ett nytt medielandskap erbjuder vi övningar som du kan göra i ditt klassrum! Passar för årskurs 6-9 och gymnasiet. Materialet delas normalt ut som för- och eftermaterial i samband med besök i Tekniskas livestudio.

Blinky Lights

Flicka gör blinkande julbelysning

Blinky Lights 1.0 låter eleverna utforska och experimentera med olika sätt att konstruera en lampa.

Make IT wild

I dessa övningar, från Maker Tour – mot nya höjder, kan du och din klass utforska samband mellan klimat och skog, skogens betydelse för oss och vår hälsa samt uppleva skogen med alla sinnen! Passar för årskurs 4-6 och 7-9. Läs mer om Make IT wild

På egen hand i Matematikträdgården

Skiss med lekpark, växter och matematiska inslag

Matematikträdgården bjuder på en rolig upplevelse där dina elever kan upptäcka att matematik finns överallt – i naturen, konsten, musiken och tekniken. Här kan du ladda ner lärarhandledningar och elevmaterial om olika matematiska teman som ni kan utforska i Matematikträdgården.

Matematikträdgården är gratis att besöka, anmäl gärna din klass i receptionen när ni kommer hit.

Algoritmer

Former

Musikmatematik

Naturen

Robots – digital guide och skolmaterial

Robotbebis på en upplyst vägg

Nu kan du uppleva publiksuccén Robots från Science Museum i London med din skolklass – i digitalt format. Till utställningen finns även gå-själv-material för lärare och elever, anpassat för flera årskurser. Läs mer om Robots för skolan.

Senast uppdaterad 17 februari 2021.