närbild på kärnkraftsverks kontrollpanel med röda och vita knappar

Talbar

Premiär för nya programserien Talbar. Det är högt i tak när vi diskuterar samhällsaktuella frågor inom teknik, innovation och forskning.

Köp entrébiljett

Är kärnkraft kulturarv?

Tillfället har passerat.
Tekniska museet, Museivägen 7, Norra Djurgården. Buss 69 till Museiparken
Premiär för nya programsserien Talbar som bjuder på samhällsaktuella ämnen, mingel och dryck.

Är det det lilla, vackra och enkla eller även stort, fult och farligt som platsar som kulturarv? Ågestaverket var det första kärnkraftverket i Sverige som byggdes i syfte att producera både värme och el. Utforska kärnkraft som kulturarv och Ågestas roll i kärnkraftens boom.

Kvällens program

Förutom livliga debatter, där publiken är välkommen att delta, utlovar kvällen även en exklusiv filmvisning av dokumentären ”Ågesta R3 – A ripple in time” och premiär för nya utställningen Salong Energi — Ågesta Kärnkraftverk. Sedan 2020 pågår rivningen av kärnkraftverket Ågesta strax utanför Stockholmsförorten Farsta – trots dess höga kulturhistoriska värde. Tekniska museet har dokumenterat och samlat in berättelser och föremål som nu blir tillgängligt för allmänheten som utställning, dokumentärfilm och podcast. Utforska delar av dokumentationen som det stora kontrollbordet, strålskyddsutrustning samt modeller och ritningar av Ågesta.

Om filmen

I dokumentären ”Ågesta R3 – A ripple in time” tar regissörerna David Hodge och Hi-jin Kang Hodge med oss på en resa om kärnkraftens politiska, sociala och ekonomiska roll i dagens snabbt föränderliga energisystem. Genom djupintervjuer och poetiskt berättande utforskar filmen några av de existentiella frågorna kring kärnkraften. 

I samtalspanelen gästar:

  • Anna Strömberg från Intellecta är moderator.
  • Christopher Eckerberg, Ågestachef från Vattenfall.
  • Magdalena Tafvelin Heldner, Intendent Tekniska museet.
  • Eva Dahlström Rittsél, utredare på kulturmiljöavdelningen på Riksantikvarieämbetet.
  • Per Högselius, prof. teknikhistoria KTH
  • Pär Olsson, prof. kärnenergiteknik KTH 
  • Hi-jin Hodge och David Hodge, filmskaparna bakom dokumentären

Praktisk information

Bar öppnar: kl 17:30
Filmvisning och samtal: kl 18:00 – 20:00
Var: Plan 3

Platsen som skaver

kvinna som står framför kontrollpanelen i kärnkraftverket Ågesta

Ågesta kraftvärmeverk var Sveriges första kommersiella kärnkraftverk, i drift mellan 1963 och 1974. Verket var en tungvattensprototyp som både producerade el från kärnkraft och fjärrvärme till den närbelägna förorten Farsta. Ågestaverket producerade energi i tio år. Men redan efter 10 år stängdes anläggningen av säkerhetsskäl och lämnades då i princip intakt utan nya användningsområden. Intresset för Ågesta har varit stor och har mötts med blandade känslor, från de som vill bevara byggnaden som ett kulturhistoriskt arv över kalla kriget och modernismen, till de som är rädda för att strålning ska spridas i samband med kärnkraftverkets avveckling. 

Tekniska driver för närvarande ett dokumentationsprojekt om Ågesta kärnkraftverk.
Mer om dokumentationsprojektet

tjej som trycker på en digital skärm

Talbar

Här är inga samtal för svåra, bara talbara. Det är högt i tak när vi diskuterar samhällsaktuella frågor inom teknik, innovation och forskning.

Se alla kommande event

Relaterat innehåll

Senast uppdaterad 15 december 2023.