Varför är vi så rädda för kärnkraft?
Är undergången nära och kan kärnkraft vara räddningen? Många är rädda för kärnkraft och ser ett dystopiskt samhälle framför sig med krig, olyckor, sjukdomar och förstörd miljö. Inte minst kommer dessa beskrivningar från populärkulturen.
Kvällens program
Varför skapar kärnkraft ångest för många? Vad säger psykologen, preppern eller forskaren om hur vi människor fungerar när vi utsätts för osynliga hot?
Varifrån kommer vår rädsla för att allt är på väg och ta slut? Det kanske är vetskapen om att våra liv inte är oändliga och vetskapen om att det som skapas nu kommer finnas längre än våra egna liv på jorden. Hur ser vi på slutförvaring och kärnavfall för framtida generationer, när vi själva inte kommer existera om 100 000 år?
Hänger våra egna rädslor ihop med planetens resurser och hur vi ser på energi och energiproducenter i en tid av konflikt och kollaps? När krig och naturkatastrofer flyttar närmare ens eget närområde skapas en känsla av maktlöshet inför osynliga hot och känslan av att agera och ta kontroll ökar – blir vi alla preppers?
Genom dessa frågor vänder vi ut och in på våra känslor tillsammans med vår panel.
Samtalspanelen gästas av:
- Herman Geijer, som är Sveriges främsta zombieöverlevnadsexpert och har sedan 2011 haft studiecirklar föreläst och skrivit om zombier, katastrofer, krisbeteenden och överlevnad. 2014 kom Zombieöverlevnad – din guide till apokalypsen ut och 2015 blev han framröstad som lyssnarnas sommarvärd i P1.
Geijer är också aktuell med boken Monstersamhället – från förnekelse till framtid som handlar om framtid, klimat och hur vi kan förbereda oss inför en föränderlig omvärld. - Kali Andersson, som är legitimerad psykolog och miljöaktivist. Kali är specialiserad på klimatångest och miljökommunikation. Kali har hållit i föreläsningar och workshops om klimatångest, hållbart beteende och hur stress hänger ihop med klimatfrågan. Kali är även författare och har skrivit boken Klimatpsykologi om beteendeförändring och psykologin bakom det.
- Jack Valentin, som är numera en fristående strålsäkerhetskonsult och har tidigare haft roller som tillsynschef för Statens strålskyddsinstitut och vetenskaplige sekreterare i den Internationella Strålskyddskommissionen (ICRP). Jack har skrivit ett hundratal vetenskapliga artiklar, varit gästredaktör för specialhäften av olika vetenskapliga tidskrifter och medverkat i att ta fram läromedel och populärvetenskapligt material.
- Moderator för kvällen är Freddy Grip som är edutainer och vetenskapsnörd. Vetenskap har fascinerat honom genom hela livet och med mångårig erfarenhet av arbete på science center och i skolans värld kommer han lotsa oss igenom detta spännande tema.
Nyfiken på mer?
Lyssna på Hermans sommarprat från 2015 där han pratar om att överleva samhällskatastrofer.
Läs mer om Kali och boken klimatpsykologerna.
Praktisk information
Bar öppnar: 17.30, bar öppen till 21. Du hittar även enklare mat och tilltugg i baren.
Program: 18-19
Var: Plan 3, Salon Energi
Rekommenderad ålder: 18+
Talbar
Här är inga samtal för svåra, bara talbara. Det är högt i tak när vi diskuterar samhällsaktuella frågor inom teknik, innovation och forskning.
Se alla kommande eventRelaterat innehåll
Kan en AI vara kreativ trots att den inte är medveten?
Senast uppdaterad 21 februari 2024.