Maker tour bussen som visas från ovan.

Maker Tour – Mot nya höjder

Om inget radikalt görs kommer det år 2035 att saknas 75 000 teknikutbildade i Sverige. Maker Tour – Mot nya höjder är ett unikt initiativ för att möta behovet av teknisk kompetens. Det övergripande syftet är att stimulera elevers intresse för teknik, naturvetenskap och matematik och samtidigt öka samverkan mellan skola och arbetsliv.

I projektet Maker Tour – Mot nya vänder vi oss till lärare och elever åk 4- 9 och r erbjuder vi olika utmaningar. De består av inspirationsmaterial för lärare, samt experiment och uppdrag som klassen kan göra.

Våren 2022 utmaning

Vårens nya utmaning i Maker Tour – Mot nya höjder heter Make IT Real. Temat är Internet of Things (IoT) – sakernas internet.

Tre ungdomar genomför en utmaning från projektet maker tour.

Tekniska museet har tagit fram en lång rad utmaningar i Maker Tour- Mot nya höjder. Idag driver Region Kronoberg Maker Tour – Mot nya höjder som ett regionalt utvecklingsprojekt. Tusentals elever arbetar med materialet där. Det står vem som helt fritt att ladda ner och använda materialet i utbildningssyfte. De kommer garanterat att bidra till ett lustfyllt lärande med ett wow!

Här hittar du alla utmaningar

Utmaning 1: Internet of things (IoT)

ung tjej på mobilen. runtom visas ikoner för molnlagring, smiley och delningssymbolen.

Vårterminens första utmaning handlar om att leva i en uppkopplad  värld och om smarta prylar som kan kommunicera med varandra och med oss människor. Eleverna får dessutom chans att namnge en GPS-märkt älg!

Vi lever i en uppkopplad värld som blir allt mer teknikintensiv och komplex. Vi ingår alla i olika nätverk och system och behöver mer och mer kunskap om hur världen hänger samman. I utmaningen Internet of Things – Sakernas Internet, tar vi reda på mer om de nätverk och system som vi har byggt upp.

• Vilka fördelar finns det med att leva i en uppkopplad värld?
  • Vad finns det för faror och hur upptäcker vi dem i tid?
  • I utmaningen finns även frågeställningar om demokrati och säkerhet.

Läs mer och hämta material

Utmaning 2: Artificiell intelligens

Välkommen till den andra utmaningen under temat Make IT Real. Från förra utmaningen om Sakernas Internet, tar vi klivet rakt in ett stort, hett och revolutionerande område inom tekniken. Ett område där människan med hjälp av kraftfulla datorer försöker efterlikna mänsklig intelligens, för att skapa artificiell intelligens – AI. Vi kommer inte att kunna djuploda i ämnet men vi kan ge en liten översikt. Många tänker nog att AI bara handlar om robotar, men AI finns både synligt och gömt överallt och kommer att påverka och förändra i stort sett allt i vår omgivning. En av de saker vi ska fokusera på i utmaningen är att upptäcka AI i vår vardag.

Teknik utvecklas i rasande fart och vi tar oss an stora utmaningar i mötet med ny teknik. Inom området AI och många andra moderna teknikområden, finns risken att digitala klyftor och social orättvisa skapas i samhället. En del av innehållet i den här utmaningen kan ligga till grund för diskussioner kring frågor om AI och demokrati. Även frågor kring hållbar IT har en given plats i arbetet med AI, bland annat med tanke på den energibelastning som datahantering innebär. Frågor av etisk karaktär väcks när man närmar sig området artificiell intelligens. Hoppas att Make IT Real – AI sätter igång många tankar och att det blir ett riktigt spännande område för dig att utforska tillsammans med dina elever.

När: Realease sker den 29 mars!

Vill du veta mer?

I ett par regioner i Sverige kan skolor, lärare och klasser anmäla sig till projektet Maker Tour – Mot nya höjder och delta under hela läsåret. Det innebär att man får tillgång till mycket utöver de utmaningar som presenteras på webben. Skolor och klasser kan till exempel få besök av våra Makepedagoger som erbjuder spännande och roliga utmaningar när de besöker skolan med Makerbussen.

Om du vill veta mer om de utmaningar som Tekniska har tagit fram, så är du välkommen att höra av dig till Mariana Back, intendent på Tekniska museet, som ansvarar för Maker Tour – Mot nya höjders utmaningar.

Våra andra utmaningar

Kontaktansvarig

Mariana Back

Intendent

Mejla

Senast uppdaterad 15 mars 2022.