Vakumförpackning med granola

Leva i rymden

Livet på en rymdstation kan låta lockande och häftigt men det är dock väldigt speciellt och krävande för astronauterna, som tränas långt i förväg. Tyngdlösheten påverkar allt astronauterna gör ombord, hur de äter, dricker, sover och arbetar.

Rymdstationen ISS befinner sig 400 km från jorden, vilket är ungefär samma avstånd som mellan Stockholm och Göteborg. För astronauterna ser vår planet ut som ett blått klot omgivet av atmosfären. Vid klart väder kan de se floder, berg och städer. Storstäder som glittrar är en vacker syn på natten. Astronauterna kan också få se aktiva vulkaner, åskväder och norrsken. ISS färdas med en hastighet av 28 000 km i timmen och hinner på ett dygn 16 varv runt jorden. Astronauterna ser solen gå upp och ner 16 gånger men följer ändå samma dygnsrytm vi har på jorden.

Tyngdlösheten påverkar kroppen

Livet på en rymdstation blir väldigt speciellt på grund av tyngdlösheten. Allt i kroppen är skapat för att klara av gravitationen. Vi behöver ett starkt skelett för att bära upp kroppen. I rymden behöver inte kroppen anstränga sig lika hårt som på jorden, vilket gör att astronauternas muskler och skelett försvagas. Ryggraden sträcker ut sig och de flesta ”växer” några centimeter efter att ha vistats i rymden. Tyngdlösheten påverkar även astronauternas balanssinne – de kan drabbas av yrsel och illamående.

Rymdstationens besättning måste träna varje dag för att undvika både benskörhet och att musklerna försvagas för mycket. Träningen är också viktig för blodcirkulationen, eftersom hjärtat slår långsammare i rymden. Träningsredskapen som de använder är anpassade för att kunna användas i tyngdlöshet.

Vad äter astronauter?

Christer Fuglesangs granola från en av hans rymdresor.

Astronauterna äter frystorkad eller konserverad mat. Maten förpackas så att den inte kan ”rymma” och sväva i luften, eftersom matpartiklar kan skada stationens känsliga utrustning. Soppa och dryck serveras i plastpåsar och kan ätas genom ett sugrör. Om man vill använda kniv och gaffel kan man spänna fast en bricka på ena benet medan tallrikar och bestick hålls kvar med kardborreband. Rymdmaten måste vara kladdig för att kunna fastna på gaffeln.

Smaklökarna blir avtrubbade i rymden och astronauterna vill därför helst ha kryddstarka rätter. Inför rymdfärden får alla astronauter provsmaka ett femtiotal rätter och välja sina personliga favoriter. När Sveriges förste astronaut, Christer Fuglesang, skulle resa till ISS fastnade han för bönor med svamp, räkcocktail, yoghurt med blåbärs- och hallonsmak, knäckebröd och pepparkakor.

Hur får astronauterna vatten i rymden?

Vatten som behövs för astronauternas överlevnad måste fraktas från jorden till ISS. Lagringsutrymmet ombord är begränsat och vattnet blir därför en bristvara. På stationen finns ett reningsverk där använt vatten återvinns.

Astronauterna duschar inte. Istället använder de tvättlappar med tvål som inte behöver sköljas av. Om astronauten vill tvätta håret finns det ett schampo som kan torkas bort med en handduk. Enda tillfället då vatten får användas för personlig hygien är vid tandborstningen. Men det vattnet måste sväljas. Detta på grund av att vattnet som hamnar i luften svävar omkring som oregelbundna droppar i tyngdlöst tillstånd. Då finns det en risk att vattnet kommer i kontakt med rymdstationens elektroniska utrustning!

Rymdstationernas framtid

Astronauternas liv i rymden kan bli annorlunda i framtiden. Det pågår forskning med att odla växter och tanken är att göra rymdstationer självförsörjande. Det kan även bli möjligt att ha djur som lever på rymdstationen tillsammans med människan. Livet på en rymdstation kan nog aldrig bli som livet på jorden, men astronauternas tillvaro kan bli mer bekväm.

Textbearbetning: Alexandra Selivanova

Kontakta sidansvarig

Senast uppdaterad 7 december 2021.