Industriminnen

Tekniska museet har ett nationellt ansvar för det industriella arvet, särskilt i fråga om industriminnen. Vi samverkar med många olika aktörer och ingår i samarbetsorgan både i Sverige och utomlands.

Våra samarbetspartners är till exempel KTH avdelningen för teknikhistoria, Riksantikvarieämbetet, Svenska Industriminnesföreningen (SIM), Industrihistoriskt forum och Nätverket för Stockholms industriella arv.

Vi handlägger ärenden om industriminnesvård som rör hela landet. Det kan handla om allt från remissvar till en myndighet i samband med en byggnadsminnesförklaring, till frågor från privatpersoner om en speciell maskin eller en kulturmiljö.

Årets industriminne

Svenska industriminnesföreningen SIM delar varje år ut utmärkelsen Årets industriminne. 2016 gick utmärkelsen Årets industriminne till Lessebo handpappersbruk ”för bevarandet av ett unikt kulturarv genom varsam förnyelse och modernt entreprenörskap”.

Läs mer på sim.se

Svenska fabriker

En viktig del i de svenska industriminnena är landets fabriker. Flera av dem har haft stor betydelse och gjort avtryck i den idag moderna industrin.

  • Liljeholmens Tekniska Fabrik grundades 1839 i Stockholm av Lars Johan Hierta, Aftonbladets grundare. Produktionen var låg och försäljningen gick trögt i början. 1841 flyttades tillverkningen till Danvikstull men platsen Liljeholmen behölls i namnet. Nya effektivare metoder infördes och tillverkningen kom igång på allvar. 1970 flyttade företaget tillverkningen till nya lokaler till Oskarshamn, där de finns kvar än idag.
  • I Ösjöfors handpappersbruk gjorde man papper för hand och av lump från 1777 till 1926. Under började man tillverka papper av trä och pappersmaskinen uppfanns och därmed kom nya metoder för att göra papper. Men traditionell teknik användes parallellt med ny. När Ösjöfors handpappersbruk stängde 1926 skänktes det till Tekniska museet. Bruket höll öppet som museum från 1960-talet till 2010. I augusti 2005 ödelades pappersbruksbyggnaden på grund av en anlagd brand. Det var en stor förlust för det nationella, regionala och lokala industriarvet. Stiftelsen Ösjöfors Handpappersbruk upplöstes och de återstående byggnaderna har sålts.
  • Rörstrand har tillverkat porslin i nästan 300 år. Rörstrand grundades år 1726 och är en av Sveriges äldsta tillverkningsindustrier. På Rörstrand tillverkades allt från kaffeserviser till kakelugnar. År 1929 slogs Rörstrand ihop med Lidköpings porslinsfabrik och verksamheten flyttade till Lidköping. 1984 blev Rörstrand finskägt då Wärtsilä Oy förvärvade företaget. Idag ingår Rörstrand i Iittalagruppen med huvudkontor i Höganäs i Skåne.

Det finns mycket material om dessa, och många fler, fabriker i Tekniska museets samlingar.

Kontakta sidansvarig

Senast uppdaterad 7 december 2021.