Filmmaterial – kom igång!
Att för mycket plast hamnar i naturen, där den ställer till med stora problem! I samarbete med Håll Sverige Rent har Tekniska tagit fram en serie av filmer med målet att uppmuntra högstadieelever över hela landet till att engagera sig i en av vår tids viktigaste miljöfrågor. Även Waves of Change ställer sig bakom projektet.
Filmmaterialet har även förankring i det centrala innehållet, exempelvis kemiska processer, historiska och nutida upptäckter samt sannolikhet och statistik och bildframställning.
Filmerna inspirerar till såväl praktiska experiment och innovationstänkande såväl som analys och diskussion utifrån nutid, dåtid och framtid.
Vad är plastslöjd?
Filmen introducerar initiativet Plastslöjd som vänder sig till högstadieskolor runtom hela landet och uppmanar på ett enkelt och roligt sätt att engagera högstadieelever i en av vår tids viktigaste miljöfrågor. Projektet är framtagen med högstadiets kunskapsmål i åtanke men deltagare i alla åldrar välkomnas.
Plastlektioner
Plastslöjd: Plastkemi
Vi vet att plast inte hör hemma i naturen men plastens egenskaper har också olika miljöpåverkan. Vad finns det egentligen för plaster och hur vet man vad det är man hittat och inte minst hur har plasten framställts? I slutet av filmen presenteras också uppgifter för eleverna att arbeta med. Vem vill inte argumentera för och nackdelarna mellan mekanisk och kemisk återvinning?
Plastslöjd: Plastmatematik
Hur mycket oplockat plastavfall finns ute vår natur?
Forskare uppskattar att sedan 50-talet så har omkring 60% av all plast som producerats hamnat på soptippar och i naturen världen över.
I slutet av filmen presenteras också uppgifter för eleverna att arbeta med. Exempelvis, Om ni utgår från att det finns lika mycket skräp överallt i Sverige. Hur mycket skräp skulle det då finnas i hela landet?
Plastslöjd: Plastsamhällsvetenskap, engångsplaster och återvinning
Förr tillverkades våra vardagliga ting nästan uteslutande av trä, glas och metall men under de senaste årtiondena har de två materialen mer och mer ersatts av olika former av plast.
Detta påverkar såväl natur som ekonomi.
Ännu idag, trots att vi vet konsekvenserna av plastindustrin, så tillverkar många vardagsföremål i plast. Vi tänka om igen och ersätta plasten med mer miljövänliga material!
Vad skulle ni kunna ersätta i er vardag?
Intresserad av att delta?
Inspirationsfilmer
Plastslöjd: Belysning
Med LED-lampor, batteri, kablar och strömbrytare visar personal från Tekniska museet hur du kan skapa enkel belysning med hjälp av skräp hittat i naturen. Dessutom får du en introduktion till enkel el-lära och koppling, exempelvis hur installerar man en lampknapp eller kopplat ihop en färgglad ljusslinga?
Plastslöjd: Plastslöjd och programmering
Vi lever idag i ett samhälle där vi omges av kod, inte bara ute på Internet eller i våra sociala medier. Flera av våra vardagliga föremål styrs också av kod. I denna video ska vi därför titta lite närmare på hur vi kan koppla programmering till innovation genom plastslöjd. I den här videon bygger vi ett mobilfodral, en liten väska och en rolig hatt.
För att tillföra extra funktion till våra skapelser så kommer vi att använda en Microbit med sensorer.
Plastslöjd: Smycken, dekoration och olika accessoarer av plast
Den här filmer fokuserar på analogt men minst lika kreativt skapande. Skräp från skog och gator förvandlas till praktiska föremål som går att använda i vardagen. Godispåsar blir till sittunderlag, soppåsar till rep och armband, kylpåsar kan vi skyddande vantöverdrag.
Senast uppdaterad 24 juli 2023.