Barn som är samlade runt ett bord och plastlöjdar.

Testa plastslöjd och bli en del av lösningen för en hållbar framtid

Plast är ett material som fyller flera viktiga behov i vårt samhälle, men det finns också väldigt mycket plast som är onödig, till exempel plast som bara används någon enstaka gång och ibland även slängs på marken. När plasten hamnar i naturen blir den skadlig för människor och djur.

Plastslöjda med oss och Håll Sverige Rent och vinn fina priser! Låt klassen bli en del av lösningen på ett av vår tids största miljöproblem! Initiativet vänder sig till mellan- och högstadieskolor runtom hela Stockholm och uppmanar på ett enkelt och roligt sätt att engagera elever i en av vår tids viktigaste miljöfrågor.

Så här plastlöjdar du med 5 enkla steg

  1. Anmäl er
    Anmäl er till plastslöjd här. Tipsa gärna en kollega, ni kanske är fler på skolan som vill vara med?
  2. Dags för plast-plockning
    Samla in plastskräp i skolans närområde, hela klassen. Använd handskar eller vantar och plocka inget vasst eller okänt föremål. Tvätta den plast ni samlat in och glöm inte att tvätta händerna själva efter turen.
  3. Lär er mer om plast!
    Med hjälp av vårt spännande lektionsmaterial kan ni nu välja att lära er mer om plasten. Prova exempelvis Plastmatte, Plastkemi, och Plastsamhällskunskap.
  4. Slöjda!
    Nu är det dags att slöjda spännande kreationer! Tänk på att inte skapa något man äter eller dricker ur och hetta inte upp plasten – ångorna kan vara giftiga att andas in. Använd inte heller PET-flaskor- de mår bäst av att pantas!
  5. Visa oss vad ni skapat och var med och tävla om fina priser!
    Lägg upp i skolans Sociala medier senast den 9/10 och tagga med #plastlöjd så är ni med och tävlar om att ställa ut era verk på Tekniska museet eller få en kul papperskorg till skolgården! Jury är medarbetare från Håll Sverige Rent och Tekniska museet.

Vilka står bakom #plastslöjd?

Plastpåsar som flyter omkring under vattenytan

#plastslöjd är en del av projektet Waves of Change och är aktivt i Sverige, Kenya och Indien. I Kenya och Indien arbetar projektet med miljövård och fattigdomsbekämpning. I Sverige lär sig barn & unga om plastens inverkan på miljön genom initiativet Plastslöjd, ett samarbete mellan projektet och Tekniska museet. Waves of Change drivs av Håll Sverige Rent & Hand in Hand med finansiering av Svenska Postkodlotteriet.

Senast uppdaterad 21 september 2023.