No description found for the image plastflaskor-kan-aterbrukas-i-plastslojd-1600x600

Plastslöjd – ett initiativ för att öka kunskapen om plast i skolan

Initiativet vänder sig till mellan- och högstadieskolor runtom hela Stockholm och uppmanar på ett enkelt och roligt sätt att engagera elever i en av vår tids viktigaste miljöfrågor.

Det här är Plastslöjd

En resurs men också en bov

Plast är ett material som fyller flera viktiga behov i vårt samhälle, men det finns också väldigt mycket med plast som är fruktansvärt dåligt. När plasten hamnar i naturen blir den skadlig för människor och livsfarlig för djuren. Det finns delar i samhället där plasten fortfarande är helt nödvändig, till exempel inom högteknologin, men inom en hel del andra områden måste plastanvändningen minskas och ersättas av mer hållbara alternativ.

Dessutom behöver vi bli mycket bättre på att återvinna och inte minst återanvända plast. För trots att de flesta är medvetna om att vi använder alldeles för mycket plast, så saknas kunskap om hur vi kan ta tillvara den plast som redan finns. Det är det plastslöjd handlar om.

Tillsammans samlar vi in, sorterar, skapar och delar. Den insamlade plasten använder ni för att skapa något. En lampa, en skål, en plastskulptur eller varför inte en prototyp till en uppfinning som ni har kommit på? Gärna något som löser ett problem i samhället eller för miljön. Var med och ta fighten mot plasten. Anmäl din skola till Plastslöjd i dag!

Ett samarbete med Ung Företagsamhet Stockholmregion

Under våren 2023 har Tekniska ett samarbete med Ung Företagsamhet Stockholmsregionen där skolor i Stockholm region kan anmäla sin klass och delta i Plastlöjd. Ung Företagsamhet Stockholmsregion belönar två bidrag från mellanstadiet och två bidrag från högstadiet med 5000 kr/klass till klasskassan. Vinnare är utses den 9 maj 2023 och sista dagen för att publicera sitt tävlingsbidrag är 28 april.

 

Anmäl din klass

Du anmäler din klass till Plastslöjd via UF:s hemsida. Du behöver fylla i deras bokningsformulär så har ni säkrat er plats. Att registrera sig och delta i plastslöjd är kostnadsfritt.

Jag vill anmäla min klass

Samarbete

Ett initiativ som Ung Företagsamhet Stockholm i samarbete med Tekniska museet, Håll Sverige Rent, Hand in hand och projektet Waves of Change ställer sig bakom. Projektet genomförs med stöd från Svenska Postkodlotteriets drömfond.

Läs mer

I samarbete med Håll Sverige Rent har Tekniska tagit fram en serie av filmer med målet att uppmuntra högstadieelever över hela landet till att engagera sig i en av vår tids viktigaste miljöfrågor.
En jury tittade på alla fina bidrag som har skickades in till initiativet Plastslöjd och valde ut ett bidrag som har ställts ut i MegaMind på Tekniska museet, där bidraget kan ses av tusentals besökare.

Senast uppdaterad 30 januari 2023.