Plastslöjd – ett initiativ för att öka kunskapen om plast i skolan

Initiativet vänder sig till högstadieskolor runtom hela landet och uppmanar på ett enkelt och roligt sätt att engagera högstadieelever i en av vår tids viktigaste miljöfrågor.

Det här är Plastslöjd

Plastslöjd är ett initiativ som Tekniska i samarbete med Håll Sverige Rent, Hand in Hand och projektet Waves of Change har tagit fram till skolor och är ett enkelt och roligt sätt att engagera högstadieelever i en av vår tids viktigaste miljöfrågor. Alla högstadieskolor är välkomna att delta i Plastslöjd som består av fem steg. Ta tillvara på den plast som finns och den ett nytt liv. Vi tror, att det kommer vara det nya på skolschemat!

En resurs men också en bov

Plast är ett material som fyller flera viktiga behov i vårt samhälle, men det finns också väldigt mycket med plast som är fruktansvärt dåligt. När plasten hamnar i naturen är den direkt skadlig för både människor och djur, i vissa fall till och med dödlig – över en miljon fåglar dör till exempel varje år på grund av att de har fastnat i eller ätit plast. Naturen klarar helt enkelt inte av att bryta ner plasten på egen hand och världens plastberg växer hela tiden. Varje år hamnar flera miljoner ton plast i naturen och plasten finns idag överallt på vår planet – från toppen på Mount Everest till botten i de djupaste haven.

Det finns delar i samhället där plasten fortfarande är helt nödvändig, till exempel inom högteknologin, men inom en hel del andra områden måste plastanvändningen minskas och ersättas av mer hållbara alternativ.

Dessutom behöver vi bli mycket bättre på att återvinna och inte minst återanvända plast. För trots att de flesta är medvetna om att vi använder alldeles för mycket plast, så saknas kunskap om hur vi kan ta tillvara den plast som redan finns.

Vinnande bidraget får en plats på Tekniska

Samtliga nya kreationer från skolor runt hela landet tävlar om att bli utställda 2023 på Tekniska. Tävlingen pågår från 10 oktober – 4 november. Du behöver lämna in ditt bidrag senast klockan 12.00 den 4 november.

Du kan följa och se alla bidrag som har kommit in på Instagram under #Plastslöjd. 

Vinnaren av årets inspirerande bidrag presenteras på Hållbarhetsdagen 11/11. Se 2021 vinnare av årets mest inspirerande bidrag. 

Anmälan till plastslöjd

Så här går det till

Läs mer

val som sväljer plast. Bidrag från Plastlöjd
En jury bestående av fyra medarbetare på Tekniska museet har tagit ut ett bidrag som eleverna får ställa ut i MegaMind på Tekniska museet. 
I samarbete med Håll Sverige Rent har Tekniska tagit fram en serie av filmer med målet att uppmuntra högstadieelever över hela landet till att engagera sig i en av vår tids viktigaste miljöfrågor.

Senast uppdaterad 25 oktober 2022.