Plastslöjd – ett initiativ för att öka kunskapen om plast i skolan

Initiativet vänder sig till högstadieskolor runtom hela landet och uppmanar på ett enkelt och roligt sätt att engagera högstadieelever i en av vår tids viktigaste miljöfrågor. Ett initiativ som Tekniska i samarbete med Håll Sverige Rent och projektet Waves of Change ställer sig bakom.

En resurs men också en bov

Plast är ett material som fyller flera viktiga behov i vårt samhälle, men det finns också väldigt mycket med plast som är fruktansvärt dåligt. När plasten hamnar i naturen är den direkt skadlig för både människor och djur, i vissa fall till och med dödlig – över en miljon fåglar dör till exempel varje år på grund av att de har fastnat i eller ätit plast. Naturen klarar helt enkelt inte av att bryta ner plasten på egen hand och världens plastberg växer hela tiden. Varje år hamnar flera miljoner ton plast i naturen och plasten finns idag överallt på vår planet – från toppen på Mount Everest till botten i de djupaste haven.

Det finns delar i samhället där plasten fortfarande är helt nödvändig, till exempel inom högteknologin, men inom en hel del andra områden måste plastanvändningen minskas och ersättas av mer hållbara alternativ.

Dessutom behöver vi bli mycket bättre på att återvinna och inte minst återanvända plast. För trots att de flesta är medvetna om att vi använder alldeles för mycket plast, så saknas kunskap om hur vi kan ta tillvara den plast som redan finns.

Ett initiativ för en bättre framtid

Därför har vi på Tekniska museet, i samarbete med Waves of Change,
startat initiativet Plastslöjd som vänder sig till högstadieskolor runt om i landet.

Waves of Change är ett projekt som drivs av organisationerna Håll Sverige Rent och Hand in Hand och syftar till att minska marin nedskräpning och bekämpa fattigdom i världen – genom att använda plastskräp som en resurs som kan skapa arbetstillfällen. Projektet finansieras genom Postkodlotteriet.

Plastslöjd är ett enkelt och roligt sätt att engagera högstadieelever i en av vår tids viktigaste miljöfrågor. Alla högstadieskolor är välkomna att delta i Plastslöjd som består av nedanstående fem steg och genomförs under perioden 6 oktober till 8 november 2021.

Så här går det till

1. Plastinsamling

Ni börjar med att ge er ut i närområdet tillsammans med eleverna för att samla plast. Insamlingen genomförs under perioden.

2. Plastlektioner

Med hjälp av tre videointroduktioner genomför ni lektioner där plast ingår som en del i skolans ämnen: PlastKemi, PlastMatte och PlastSamhällskunskap. Lektionerna tar cirka 60 minuter per pass. Den första lektionen handlar om PlastKemi. Där ni får lära er om plastens egenskaper och återvinningsprocesser.

3. Sortera plasten

Bestäm tillsammans vilken plast som ni vill använda i Plastslöjden, till exempel en viss sorts flaskor eller en viss färg på plasten. Resten lämnas till plastinsamlingen. Tvätta den plast som ni vill använda.

4. Plastslöjd

Genomför tre workshops under slöjd- och tekniklektionerna. All information ni behöver finns i en instruktionsvideo. Eleverna delas sedan in grupper och slöjdar i plast. En lampa, en skål eller varför inte en plastskulptur? Det finns massor av saker som man kan tillverka av återvunnen plast. Vi bjuder på några inspirationsfilmer för att få i gång skaparglädjen.

5. Visa ert arbete

Dokumentera plastskapelserna med bild och lägg upp dem på skolans Instagramkonto. Tagga med #Plastslöjd så har ni chansen att få ert bidrag utställt på Tekniska museet under Grön Flagg-dagen den 11 november – den stora hållbarhetsdagen för alla Sveriges skolor. Det är ett bidrag per klass som gäller.

Du anmäler din skola eller klass till Plastslöjd via anmälningsformuläret Det går nästan lika snabbt som att skruva upp korken på en PET-flaska.

Filmmaterial

Att för mycket plast hamnar i naturen, där den ställer till med stora problem!

I samarbete med Håll Sverige Rent har Tekniska tagit fram en serie av filmer med målet att uppmuntra högstadieelever över hela landet till att engagera sig i en av vår tids viktigaste miljöfrågor. Även Waves of Change ställer sig bakom projektet.

Filmmaterialet har även förankring i det centrala innehållet, exempelvis kemiska processer, historiska och nutida upptäckter samt sannolikhet och statistik och bildframställning.
Filmerna inspirerar till såväl praktiska experiment och innovationstänkande såväl som analys och diskussion utifrån nutid, dåtid och framtid.

1. Inspirationsfilmen

Filmen introducerar Initiativet plastslöjd som vänder sig till högstadieskolor runtom hela landet och uppmanar på ett enkelt och roligt sätt att engagera högstadieelever i en av vår tids viktigaste miljöfrågor. Projektet är framtagen med högstadiets kunskapsmål i åtanke men deltagare i alla åldrar välkomnas.  

2. Plastslöjd: Belysning

Med LED-lampor, batteri, kablar och strömbrytare visar personal från Tekniska museet hur du kan skapa enkel belysning med hjälp av skräp hittat i naturen.
Dessutom får du en introduktion till enkel el-lära och koppling, exempelvis hur installerar man en lampknapp eller kopplat ihop en färgglad ljusslinga?

3. Plastslöjd: Plastkemi

Vi vet att plast inte hör hemma i naturen men plastens egenskaper har också olika miljöpåverkan. Vad finns det egentligen för plaster och hur vet man vad det är man hittat och inte minst hur har plasten framställts?

I slutet av filmen presenteras också uppgifter för eleverna att arbeta med.
Vem vill inte argumentera för och nackdelarna mellan mekanisk och kemisk återvinning?

4. Plastslöjd: Plastmatematik

Hur mycket oplockat plastavfall finns ute vår natur?
Forskare uppskattar att sedan 50-talet så har omkring 60% av all plast som producerats hamnat på soptippar och i naturen världen över.

I slutet av filmen presenteras också uppgifter för eleverna att arbeta med.
Exempelvis, Om ni utgår från att det finns lika mycket skräp överallt i Sverige. Hur mycket skräp skulle det då finnas i hela landet?

5. Plastslöjd: Plastsamhällsvetenskap, engångsplaster och återvinning

Förr tillverkades våra vardagliga ting nästan uteslutande av trä, glas och metall men under de senaste årtiondena har de två materialen mer och mer ersatts av olika former av plast.
Detta påverkar såväl natur som ekonomi.

Ännu idag, trots att vi vet konsekvenserna av plastindustrin, så tillverkar många vardagsföremål i plast. Vi tänka om igen och ersätta plasten med mer miljövänliga material!
Vad skulle ni kunna ersätta i er vardag?

6. Plastslöjd: Plastslöjd och programmering

Vi lever idag i ett samhälle där vi omges av kod, inte bara ute på Internet eller i våra sociala medier. Flera av våra vardagliga föremål styrs också av kod. I denna video ska vi därför titta lite närmare på hur vi kan koppla programmering till innovation genom plastslöjd.

I den här videon bygger vi ett mobilfodral, en liten väska och en rolig hatt.
För att tillföra extra funktion till våra skapelser så kommer vi att använda en Microbit med sensorer.

7. Plastslöjd: Smycken, dekoration och olika accessoarer av plast

Den här filmer fokuserar på analogt men minst lika kreativt skapande.
Skräp från skog och gator förvandlas till praktiska föremål som går att använda i vardagen. Godispåsar blir till sittunderlag, soppåsar till rep och armband, kylpåsar kan vi skyddande vantöverdrag.

Årets inspirerande bidrag

En jury har tagit ut ett bidrag som ska ställas ut i MegaMind. Bidraget kommer att kunna ses av tusentals besökare på museet under de närmaste veckorna. Läs mer om skapelsen och juryns motivering.

Anmälan till plastslöjd

Senast uppdaterad 7 december 2021.