No description found for the image resan-mot-mars-juli-1900x600

Vi landar äntligen – Moving to Mars

Tillfället har passerat.
Utställningen Moving to Mars invigs när vi öppnar museet. Stöd oss gärna genom att köpa ett årskort.

Köp årskort och följ med oss till Mars – samtidigt som du stöttar Tekniska museet. Du kan besöka oss så ofta du vill under 12 månader från dagen du köper kortet.

Ett årskort på Tekniska ger dig fri entré till museet, rabatter till restaurang och butik samt exklusiva erbjudanden och händelser.

När du köper årskort till dig själv, din familj eller som present till någon annan så hjälper du samtidigt oss på museet. Vi har en tuff ekonomisk situation, då vi är beroende av vår entréavgift.

Här kan du läsa om alla fördelar med ett årskort

Viktigt! Märk betalningen Stöd Tekniska.

Vårt Swishnummer är: 123 068 18 33

Det går också att stödja oss genom att handla i vår fantastiska butik. Här hittar du webshoppen

Resan mot Mars – följ med

Samtidigt som vi spänt väntar på att kunna öppna museet igen förbereder vi oss också för vår nya, kritikerrosade utställning Moving to Mars. Det blir det första internationella stoppet på en världsturné för utställningen från the Design Museum i London.

Följ oss gärna på den här resan – och säkra din biljett genom att köpa ett årskort.

Under tiden fram till premiären kommer vi att ladda upp genom att möta och prata med olika personer som kan ge unik insikt och kunskap om Mars-resor.

Rymdstyrelsen har koll på det mesta som svenskarna gör i rymden. Och det är mycket! Häng med när vi pratar om Mars-bilar, rymddrömmar och satellitkyrkogårdar!

Vad gör man om man känner att man vill träffa en massa coola rymdforskare, astronauter, och ingenjörer? Startar en podd såklart! Så gjorde i alla fall Susanna och Marcus som ligger bakom fenomenala Mars-resenärspodden Har vi åkt till Mars än?
Eftersom vi startar vårt Mars-äventyr på Tekniska snart tog vi en virtuell fika med dem och frågade vad vi inte får glömma att packa inför resan till den röda planeten.

För länge sen var Mars en planet med stora hav precis som jorden. Men nu är de som bekant spårlöst borta. Eller nästan spårlöst – forskare håller faktiskt på att försöka lösa gåtan just nu. Vi ringde upp Mats Holmström på Institutet för Rymdfysik i Kiruna för att höra hur det går.

Hur ska vårt nya samhälle på Mars funka? Vi ringde upp experten Carin Ism som varit med i ett riktigt Mars-experiment.

Om du är på Mars och blir sugen på 🍌🍠🥑 eller ☕går det inte att bara springa över till mataffären. Vi måste odla vår mat själva. Men hur skulle det funka att odla mat på Mars? Vi träffar biologen Björn Oliviusson som startat ett slutet system av pirayor, bakterier och ätbara växter.

Christer Fuglesang berättar om sina erfarenheter och ger en unik inblick i vad det innebär att ge sig iväg på den här typen av resa.

Via våra sociala medier kan man ta del av allt vårt innehåll:

Om utställningen Moving to Mars

I vår nya utställning, skapad av The Design Museum i London, kan du känna lukten, ljuset, och sanden under dina fötter – och även kliva in i en fullskalig boendemiljö.

Vi fokuserar också på hållbarhetsutmaningarna som kommer med en eventuell flytt till Mars. En stor del av våra förberedelser handlar om att in i minsta detalj ta tillvara på knappa resurser, att minimera slöseri med energi, vatten, mat och avfall samt hur vi ska överleva i planetens ogästvänliga .

Vi ställer oss också frågan om hur vi bäst kan undvika att tvingas flytta till Mars genom att ta bättre hand om planeten vi redan bor på.

Mer om utställningen

Vi har börjat vår resa mot Mars. Vi vill gärna ha ditt sällskap!

Senast uppdaterad 9 februari 2022.