Foto: Empire

Moving to Mars

Kritikerrosade rymdutställningen Moving to Mars har landat på Tekniska. Det blir det första internationella stoppet på en världsturné för utställningen från the Design Museum i London. Utställningen visas fram till 9 januari 2022.

Bygga, bo och resa till Mars

Planeten Mars har fascinerat människan i tusentals år, och våra drömmar om att en dag sätta foten på den röda planeten kan bli verklighet inom en inte alltför avlägsen framtid. The Design Museum i London har skapat en upplevelse som tar dig dit med alla sinnen, där du inte bara kan känna lukten, ljuset, och sanden under dina fötter utan även kliva in i en fullskalig boendemiljö.

Som besökare får du känna hur det skulle vara att stå på planetens karga yta, hundratals miljoner kilometer från ditt hem på jorden. Med utgångspunkt i designen får vi ett nytt perspektiv på hållbar innovation, där materialval, form och teknik är livsavgörande.

Med 150 föremål från tidigare rymdresor (inklusive original från NASA, European Space Agency och SpaceX) och prototyper för framtidens marsresor berättar Moving to Mars om den stora utmaningen att ta människan till Mars – kanske mänsklighetens största äventyr någonsin. Varje liten detalj måste tänkas igenom, inte minst inför den sju månader långa resan dit. Men också hur vi ska leva och överleva när vi väl kommit fram – vilka kläder vi behöver, vad vi ska äta och hur vi ska bo.

Hållbarhet i fokus

En stor del av våra förberedelser för ett liv på Mars handlar om att in i minsta detalj ta tillvara på knappa resurser, att minimera slöseri med energi, vatten, mat och avfall samt hur vi ska överleva i planetens ogästvänliga klimat. Utställningen avslutar med att ställa frågan om vi verkligen ska flytta till Mars, eller om de insikter vi fått istället kan användas för att ta bättre vara på den planet vi redan bor på.

Ett besök i utställningen

Följ med vår explainer Freddy på ett besök i utställningen Moving to Mars

Öppettider

Alla dagar 10 – 22

Visningar varje kväll, läs mer om kvällsöppet.

Samarbeten

Tack till vår huvudpartner Ericsson och vår hållbarhetspartner NIBE.

 

 

Senast uppdaterad 24 november 2021.