Rosa text mot svart botten

Digital Now – interaktiva konstupplevelser

Digital Now är Tekniska museets scen för interaktiva konstupplevelser, som ständigt uppdateras med nya installationer.

Tekniska museet fortsätter att visa den ständigt pågående utvecklingen inom digital teknik. Genom Digital Now blir museet en arena för digital konst som tänjer på teknikens gränser. Installationerna byts ut och förnyas med svenska och internationella gästkonstnärer.

Digital Now #4: En kod som förändrar världen – #metoo

Visades 8 mars – 27 september 2018

Filmen är gjord av Spectra Design.

Denna visualisering bygger bland annat på forskaren Christopher Kullenbergs insamlade data från Twitter, flera av de vittnesmål under #teknisktfel som visar på missförhållanden inom teknikbranschen och intervjuer med personer som har involverat sig i #teknisktfel.

Hösten 2017 kunde vi bevittna hur vittnesmål om sexuella trakasserier intog sociala medier. Det som började i USA spred sig snabbt globalt. I ett ansett jämställt Sverige gick kvinnor i bransch efter bransch ut i gemensamma upprop under #metoo.

Digital Now #3: Simone says

Visas på Tekniska museet 30 augusti – 30 november 2017.

Simone, eller på programmeringsspråk – SIM.ONE är namnet på det digitala ansikte som blickar ut över besökarna i Tekniska museets stora utställningshall och uppmanar dem att göra som hon vill. Simone ingår i en ny utställning om artificiell intelligens, AI, som är framtagen av Forskning.se.

Se ett smakprov från utställningen i det här reportaget av Welma.se:

Den gigantiska projektionen är ett konstverk skapat av Fredrik Josefsson, Danil Lundbäck, Sharada Prasanna Mohanty och Bengt Sjölén och visas för första gången någonsin. Verket är en del av ett större projekt på Tekniska museet kring att leva och arbeta i en digital värld. Förutom att interagera med Simone kan besökare även kika in i den artificiella intelligensens ”hjärna” och lära sig mer om hur AI fungerar. Dessutom är det premiärvisning av en digital kunskapsöversikt, www.forskning.se/ai, om de smarta algoritmerna bakom AI och var forskningen står idag.

Digital Now #2: SIKU– the last iceberg

Visades på Tekniska museet 23 mars – 3 maj 2017.

“SIKU – Det sista isberget” av Synthestruct, Ida Long & Idun, är en interaktiv, audiovisuell upplevelse som berättar om hur jordens havsis smälter till följd av klimatförändringar. Som besökare får du resa genom tiden och styra isbergets öde samtidigt som du lär sig mer om nutida och framtida konsekvenser av nedsmältningen.

Nuvarande beräkningar visar att medeltemperaturen på jorden kommer att öka med fyra grader till år 2100. Uppvärmningen vid nordpolen går snabbare än för resten av planeten, vilket leder till att glaciärer, istäcken och havsis faller isär. Isberg bryts loss, driver runt och smälter långsamt i det uppvärmda havet.

Kompletterande audio för SIKU baseras på seismiska data insamlad av Douglas Macayeal, med stöd av the US National Science Foundation.

Digital Now #2 visades i utställningen Out to Sea – Oceaner av plast.

Digital Now #1

Visades 26 oktober 2016 – 17 februari 2017.

Mathieu Le Sourd (MAOTIK) skapar ett rum fyllt av projektioner som besökaren själv påverkar med sina rörelser. Laurent Mignonneau och Christa Sommerer låter digitala flugor spegla betraktaren med ”Portrait on the Fly”. Under invigningskvällen den 26 oktober bjöd MAOTIK på två liveframträdanden – ”Six Drawings” tillsammans med Diego Espinosa och dessutom ”Omnis Immersive Performance”.

Omnis Interactive

Mathieu Le Sourd, känd som MAOTIK, är en fransk new media-konstnär bosatt i Montreal. I Omnis Interactive bygger han upp en 3D-värld med geometriska former och animationer där besökarens handrörelser fångas upp och påverkar projektioner och ljud i rummet. MAOTIK har visat sina verk på ett flertal internationella festivaler, på Los Angeles flygplatsterminal och under bandet Nine Inch Nails världsturné.

Six Drawings och Omnis Immersive Performance

Under invigningen den 26 oktober är MAOTIK själv på plats för en liveperformance. I Six Drawings spelar hans enorma projektioner ihop med Diego Espinosa, experimentell perkussionist som använder en elförstärkt ballong som musikinstrument. Efter invigningskvällen visas performancen inspelad i ytterligare tre månader på museet.

Portrait on the Fly – Interactive

Konstnärerna, forskarna och pionjärerna Laurent Mignonneau och Christa Sommerer (Linz, Österrike) har skapat internationellt uppmärksammad interaktiv konst tillsammans i över 20 år. De arbetar framför allt med illusioner av levande organismer som får liv genom algoritmer. När en besökare ställer sig framför The Portrait on the Fly flockas tusentals flugor som tillsammans börjar bygga upp ett porträtt av betraktaren.

Senast uppdaterad 7 december 2021.