Programserie

No description found for the image i-backspegeln-hero

Skräddarsydda kvällar

Utforskar bilsamhällets framväxt genom visning, mingel och panelsamtal som består av experter och föreläsare.

Om kvällarna

Följ med på en resa med fordonshistoriens fräsigaste åk! Under intresseväckande kvällar i vår tittar vi in i backspegeln och utforskar berättelsen om bilsamhällets framväxt. Varje tillfälle bjuder på en djupdykning i en viss tidsperiod, fordonstyp eller historisk kontext. Gemensamt för alla kvällar är härligt mingel bland museets ikoniska fordon, där inbjudna gäster bjuder på en smittsam entusiasm för att upptäcka världen på hjul. 

No description found for the image i-backspegeln-historiska-fordon-1024x576

I backspegeln: Historiska fordon 1940 - 1990

Efter andra världskriget när ransoneringen på bensin upphörde ville alla skaffa sig en bil. Det var nu som Sverige tog klivet in i bilsamhället och blev ett av de länder som hade flest antal bilar per invånare. Möt bland annat VW bubblan, SAAB 92 folkhemsikonerna Volvo PV, Amazon och bränslesnåla Toyota Corolla.

När: 11 mars

Läs mer

bild tagen ovanfrån som visar en rondell med bilar som passerar förbi

I backspegeln: Efter bilsamhället

Samtal och visning av dokumentärfilmen Life on Wheels som beskriver konsekvenserna av det ökade antalet bilar i världens städer men också pekar på lösningar som är bra för både klimat och individ.

När: 28 mars

Läs mer

bild på cykel med logga som står i backspegeln

I backspegeln: Cykeln

Cykeln har gjort en klassresa sen den lanserades på 1870-talet och har genom tiden representerat värden som frihet, hälsa och jämställdhet. Cykeln är fortfarande idag en identitetskapare för många. Hör Martin Imanuel från KTH och Henrik Söderström från Stockholm stad berätta mer om cykeln som symbol då och nu.

När: 4 april

Läs mer

tje och kille som sitter glada i en självkörande svart och vit bil

I backspegeln: Mobilitet för alla

Vad menas med inkluderande mobilitet? Och varför är det viktigt med tillgänglighet? Ett samtal med bland annat Toyota som tagit fram ett system av tekniskt avancerade fordon som ska göra det möjligt för alla, oavsett funktionsförutsättningar att ta sig fram i staden.

När: 20 april (datum kan komma att ändras).

Läs mer

No description found for the image i-backspegeln-epa-fryshuset-1024x576

I Backspegeln: EPA

Vad som började som ett verktyg för att plöja åkrar till numera vara ett fordon som har skapat gemenskap och upphov till en betydelsefull kultur för ungdomar. Vi samarbetar med Fryshuset motorintresserad ungdom för att lära oss mer om EPA-kulturen.

När: 27 maj

Läs mer

Senast uppdaterad 22 mars 2023.