Barn utforskar geometriska former och färg

Lärarfortbildningar

Vi har lärarfortbildningar i programmering där du får nosa på olika verktyg, tips och förslag till lektionsupplägg. Höstens första lärarfortbildning handlar om ett annat, alltid aktuellt ämne – matematik.

Matematik och mönster

Möt Joaquin Rosell, konstnär med mångårig vana att arbeta med barn i konstverkstäder där sinnlighet och lek med ljus, speglar, färger och mönster ges stort utrymme. Joaquins engagemang bygger på stor respekt för barnens inneboende kreativitet och förmåga att skapa och arbeta tillsammans. I en workshop får du får många idéer och tips om enkla verktyg och metoder som ni kan använda för skapande i såväl bild som matte, naturvetenskap och teknik.

Under kvällen kommer du att få möjlighet att testa olika metoder att tänka logiskt, skapa mönster och se resultat av gemensamt arbete. Det du tar del av under kvällen i workshopen kan du sedan tillämpa direkt i din undervisning.

Du får självklart tillfälle att ställa frågor och mingla med kollegor. Vi bjuder på förfriskningar.

Tid: Onsdag 29 augusti 2018 klockan 17.30 –19.30. Registrering från 17.
Pris: Lärarfortbildningen kostar 300 kronor att delta i och betalas på plats i entrékassorna.
Anmälan: Anmäl dig genom att mejla mariana.back@tekniskamuseet.se.

Programmeringskurser

I våra programmeringskurser för lärare får du lära dig hur du kan använda programmering i din undervisning, för att möta de nya direktiven om stärkt digital kompetes. Praktiska övningar varvas med teori och du får med dig länktips till material som du kan ha nytta av i din lektionsplanering.

Grundkurs i programmering

I vår grundkurs får du nosa på programmeringsverktygen Scratch och micro:bit. Genom att arbeta med dessa verktyg kan dina elever lära sig att programmera på många roliga sätt och lära sig tänka datalogiskt. Inga förkunskaper krävs.

Tid: Höstens datum 2018 kommer inom kort. Klockan 16.30–19.30 (välj datum i bokningsprocessen).
Pris: 1 000 kr/person, lättare förtäring ingår
Anmälan: Läs mer och anmäl

Fördjupningskurs i programmering i två delar

Fördjupningskurs del ett – programmera med Scratch

Vid det första tillfället av fördjupningskursen får du en grundlig genomgång i hur de olika blocken i Scratch fungerar och vad de gör. Vi testar olika övningar och du får med dig en uppgift som du sedan kan göra med dina elever.

Vårt mål är att du ska få tillräckligt med kunskaper för att själv sätta igång med programmering i din klass. Scratch är ett verktyg med stor undervisningspotential. Vi tipsar även om hur du kan gå tillväga när elever ställer frågor om hur de ska lösa olika problem, som du inte kan svara på.

Fördjupningskurs del två – programmera med micro:bit (blockkod)

Vid det andra tillfället av fördjupningskursen får du testa plattformen micro:bits potential. Vi börjar kvällen med att gå igenom vad de olika blocken gör och du får med dig en fusklapp med förklaringar. Micro:bit är en liten dator i form av ett kretskort, med inbyggda sensorer som ljussensor, accelerometer och magnetometer. Du får lära dig hur en kan använda micro:bit och testar de olika sensorerna.

Efter kvällen får du ett dokument med olika övningar som du kan göra med dina elever. Övningarna du får med dig kräver inte att din klass har egna micro:bits, utan de kan genomföras i en simulator som hör till micro:bit.

Tid: Höstens datum 2018 kommer inom kort. Klockan 17–19 (välj datum i bokningsprocessen)
Pris: 2 000 kr/person, lättare förtäring ingår
Anmälan: Läs mer och anmäl

Påbyggnadskurs i programmering – extra fördjupning i micro:bit med Python

Under kvällen kommer du att få en introduktion i scripting, alltså att skriva textkod, och hur du kan programmera verktyget micro:bit med hjälp av textkod.

Vi går igenom hur du kan använda MicroPython-biblioteket, som hör till micro:bit för att lösa problem och göra olika övningar.

Till Python-delen finns det ingen simulator, vilket innebär att dina elever behöver ha micro:bits för att kunna arbeta vidare.

Efter denna påbyggnadskurs kommer du ha kunskap om några grundläggande begrepp inom scripting och hur koden i Python ser ut. Med dig får du också förslag på övningar som du kan göra tillsammans med dina elever samt tips på hur du kan peka dina elever i rätt riktning i övergången från MicroPython med micro:bit till vanlig programmering i Python.

Tid: Höstens datum 2018 kommer inom kort. Klockan 17–19 (välj datum i bokningsprocessen) 2018.
Pris: 1 000 kr/person, lättare förtäring ingår.
Anmälan: Läs mer och anmäl

Brainchild Pro – konferens om särbegåvade barn

En skalle i röntgenfotografi med eldflammor

Brainchild Pro är en återkommande konferens om särskild begåvning. Konferensen riktar sig till alla yrkesverksamma som arbetar med skola; pedagoger såväl som ledning. Tekniska museet bjuder in till en dag fullmatad med inspirerande föreläsningar och ger verktyg för att arbeta på ett inkluderande sätt med särbegåvade barn.

Håll utkik efter datum hösten 2018.

Jeanette Sandberg

Administratör skolbokningar/kurser

Mejla

Senast uppdaterad 16 augusti 2018.