Hand sveper över skärm med hjärna på.
Här kan du som lärare fortbilda dig inom matematik, innovation och andra aktuella ämnen.

Lärarfortbildningar

Vi har lärarfortbildningar inom aktuella teman som innovation och matematik. Stärk dina elevers idékraft och ta del av verktyg och metoder som du kan använda i såväl bild som matte, naturvetenskap och teknik.

Studiedag om rymden och jorden

Under en dag med föreläsningar och workshops gör vi en djupdykning i rymden. Välj vilken dag och worskhop du vill delta på (21 eller 22 mars) i samband med anmälan. Studiedagen är kostnadsfri och inkluderar mat och dryck. Läs mer.

Uppfinnarresan

Prova på hur det kan vara att arbeta med innovationer i skolan. Tekniska museet och Finn upp erbjuder en lärarfortbildning riktad till högstadielärare för att stärka elevers idékraft. Du får testa en annorlunda lärarroll när du leder elevernas utvecklingsarbete under Uppfinnarresan, en skolversion av innovationsprocessen. Fortbildningen passar för alla högstadielärare, oavsett vilka ämnen du undervisar i. Gå gärna tillsammans så blir det en extra rolig kväll.

Kvällarna leds av en av Sveriges mest erfarna Finn upp-lärare tillsammans med Tekniska museets skickliga pedagoger, även gäster bjuds in. Varje kväll startar med enklare måltid (wraps och dryck) och avslutas med lektionsförslag. Du får med en lektionsövning hem.

Onsdagen den 6 mars kl 17-20 – Uppfinnaren
Tema: Hur blir man en uppfinnare och vem är innovatör?
Kvällen gästas av innovatören Ylva Ryngebo, röntgensjuksköterskan som utvecklar nya produkter och lösningar för det dagliga arbetet på röntgen. Förbered dig genom att fundera på vad du ser för problem i vardagen. I workshopen kommer vi att brainstorma lösningar tillsammans och Ylva visar case från sin egen innovationsprocess, från scratch till färdig innovation.

Onsdagen den 3 april kl 17-20 – Kreativitet
Tema: Hur är man kreativ i klassrummet?
Få kreativa energikickar tillsammans med makern Olle Bjerkås. Kreativitet uppstår i balansen mellan frihet och struktur. Framgångsrika uppfinnare lyckas ta tillvara dessa två till synes radikalt olika förhållningssätt, och röra sig mellan dem med rätt timing. Välkommen till en workshop mellan kaos och ordning, där vi utforskar sätt att färdas mot okända mål.

Pris: 300 kronor per kväll inklusive mat och dryck, rabatt 200 kronor om du bokar alla tre kvällarna. Betalas i entrékassan på plats (det går också att få faktura)
Anmälan: Mejla din anmälan till skolbokning@tekniskamuseet.se
Vi tar emot maximalt 25 deltagare, så passa på att anmäla dig redan idag!

Det här är Finn upp
Finn upp är en skolverksamhet för högstadieskolor där eleverna upptäcker sin kreativitet och inre drivkraft. Med hjälp av Uppfinnarresan, en skolversion av innovationsprocessen, utvecklar de egna uppfinningar för att lösa vardagsnära problem. I Finn upp blir eleverna motiverade att studera när de utmanar sina förmågor. Teori och praktik kombineras till meningsfull kunskap och förståelse. På hemsidan www.finnupp.se kan du läsa mer och ladda ner läromedel kostnadsfritt.

Matematik och mönster

Barn utforskar geometriska former och färg

Ta del av verktyg och modeller för att tillsammans med barnen utforska bildkonstens och matematikens förtrollade värld genom praktiska laborationer. Alla arbetsmoment kan lätt anpassas till alla åldersgrupper och kommer att kunna tillämpas i klassrummet redan dagen efter kursen. Du kan delta i en eller båda kurserna, i den ordning som passar dig bäst. Detta är ett dessutom ett bra tillfälle att förbereda inför kommande SKAPANDE SKOLA projekt.

Kursledare: Joaquin Rosell, konstnär Offbild AB och Mariana Back, interaktionspedagog, Tekniska museet.

Matematik och mönster – Rektang

Vi presenterar konceptet Rektang, som är ett vackert matematiskt pussel som tillverkas genom att vika ett A4 ark. Detta skapar sex pusselbitar med speciella måttrelationer, som fascinerar barn i alla åldrar. Detta är en uppgift där former och färger används tillsammans med matematiska principer och begrepp. Konstnärlighet och logik får lika stort utrymme. Detta utbildningstillfälle har även inslag av historia kring tekniken och formerna i konsten.

Tid: Grundkurs 13 mars 2019. Klockan 17.30–19.30
Pris: 300 kr per kväll, lättare förtäring ingår. Betalas i entrékassan på plats (det går också att få faktura)
Anmälan: Mejla din anmälan till skolbokning@tekniskamuseet.se

Matematik och mönster – Bolero

I kursen utforskar vi den inneboende magi ett så kallat Bolero-pussel. Det framställs i olika storlekar inom A4-formatet. Det skapas då harmoniska måttrelationer och sekvenser när pusselbitarna kombineras med varandra. När en laborerar med Boleropusslet tränas både det logistiska och det konstnärliga tänkandet. Former som upprepar sig i större och mindre skala ligger grund för tänkande i sekvenser och kan bidra till ökad förståelse för system och programmering.

Tid: 3 april 2019. Klockan 17.30–19.30
Pris: 300 kr per kväll, lättare förtäring ingår. Betalas i entrékassan på plats (det går också att få faktura)
Anmälan: Mejla din anmälan till skolbokning@tekniskamuseet.se

Nyhetsbrev

Vi planerar löpande lärarfortbildningar. Prenumerera på vårt nyhetsbrev för lärare så håller du dig uppdaterad.

Jeanette Sandberg

Administratör skolbokningar/kurser

Mejla

Senast uppdaterad 18 februari 2019.