Många människor minglar i en utställning.

Inspirationskvällar på Tekniska museet är ett tillfälle för dig som lärare att få inspiration kring ett aktuellt tema.

Inspirationskvällar för lärare

Delta på vårens inspirationskväll om LHU på Tekniska 

Den 16 mars bjuder vi in till vårens lärarinspiration på Tekniska museet tillsammans med Naturskyddsföreningen. 

Under kvällen kommer vi att prata om Lärande för hållbar utveckling (LHU). Du får lära dig vad LHU innebär och om hur du kan jobba med LHU i ditt klassrum eller på din skola.   

Gästföreläsare Kristina Östman, Energisakkunnig och tf. klimatchef på Naturskyddsföreningen, presenterar det aktuella klimatläget och vad som behöver göras – och när.

Lärarinspirationen kommer även bjuda på tips och material som du kan ta med dig tillbaka till ditt klassrum, samt en introduktion till vår nya utställning Zero City, som handlar om framtidens stad. En utmanande utställning där besökarna tillsammans planerar transporter av människor och gods för morgondagens fossilfria stad för att klara klimatmålet.  

Praktisk information

För vem: lärare i årskurs 4–6, 7–9 och gymnasiet.  
Plats: Tekniska museet
Datum: onsdag 16 mars
Tid: 17.00-19.30 (museet håller öppet till kl. 22.00). Mingel och tilltugg 17.00-17.30 Programmet startar 17.30. 
Kostnad: Kvällen är
kostnadsfri

Varmt välkomna! Anmäl dig i formuläret nedan. 

Plastslöjd nytt på skolschemat i höst

En av vår tids viktigaste miljöfrågor handlar om plast, och som ett sätt att berätta om materialet och engagera barn och unga bjuds nu skolor i hela landet in att delta i Plastslöjd – ett initiativ startat av Tekniska museet tillsammans med organisationerna Håll Sverige Rent och Hand in Hand.

Nyhetsbrev

Vi planerar löpande lärarfortbildningar. Prenumerera på vårt nyhetsbrev för lärare så håller du dig uppdaterad.

Prenumerera på nyhetsbrev

Hösten 2021 inspirationskväll

Den 6 oktober bjöd vi in till en digital lärarinspiration. Vi fick besök av Eva Blidberg, från Håll Sverige Rent som arbetar som sakkunnig på marint skräp. Eva har den senaste kunskapen om hur våra hav mår och vilken handlingskraft som behövs för att vi ska kunna förhindra att det år 2050 finns mer plast än fisk i våra hav.

Ett initiativ för en bättre framtid

Plastslöjd är ett enkelt och roligt sätt att engagera högstadieelever i en av vår tids viktigaste miljöfrågor. I fem steg får skoleleverna arbeta med allt från insamling till att lära sig om materialet och att sedan skapa något nytt.

Eleverna börjar med att samla in plastskräp i sitt närområde. Med hjälp av lektionsmaterial arbetar klassen sedan med Plastmatte, Plastkemi, och Plastsamhällskunskap. Med den nyvunna kunskapen om plast sorterar eleverna sedan plasten och under tre workshops i plastslöjd skapas nya kreationer som sedan visas upp på skolornas (och stolta elevers) instagramkonton. Några verk väljs ut för att sedan visas upp på Tekniska museet.

Läs mer om Plastslöjd

Senast uppdaterad 6 april 2022.