Inspirationskvällar på Tekniska museet är ett tillfälle för dig som lärare att få inspiration kring ett aktuellt tema. Foto: True North
Professor Peter Parnes från Luleå Tekniska Universitet och Anders Enström, Guldäppleprisad lärare på Skapaskolan ger oss en både teknisk inblick i hur AI-tekniken fungerar, hur den tränats till att hjälpa oss, men också handfasta tips om vilka verktyg du behöver ha koll på, hur du som lärare kan ta hjälp av dem för att spara tid, och hur du kan arbeta tillsammans med eleverna för att skapa förståelse för tekniken.
Lärarinspirationskväll:
Tid: Onsdag 22 mars kl 17-19.30
Plats: Tekniska museet, Museivägen 7 eller via livesändning.
Anmäl dig senast 13 mars så bjuder vi på entré till museet, mat och ett glas vin eller alkoholfritt.
Tidigare inspirationskvällar
Visa merDen 16 mars bjöd vi in till vårens lärarinspiration på Tekniska museet tillsammans med Naturskyddsföreningen.
Under kvällen pratade vi om Lärande för hållbar utveckling (LHU). Du får lära dig vad LHU innebär och om hur du kan jobba med LHU i ditt klassrum eller på din skola.
Gästföreläsare Kristina Östman, Energisakkunnig och tf. klimatchef på Naturskyddsföreningen, presenterar det aktuella klimatläget och vad som behöver göras – och när.
Lärarinspirationen kommer även bjuda på tips och material som du kan ta med dig tillbaka till ditt klassrum, samt en introduktion till vår nya utställning Zero City, som handlar om framtidens stad. En utmanande utställning där besökarna tillsammans planerar transporter av människor och gods för morgondagens fossilfria stad för att klara klimatmålet.
För vem: lärare i årskurs 4–6, 7–9 och gymnasiet.
Plats: Tekniska museet
Datum: onsdag 16 mars
Tid: 17.00-19.30 (museet håller öppet till kl. 22.00). Mingel och tilltugg 17.00-17.30 Programmet startar 17.30.
Kostnad: Kvällen är kostnadsfri
Varmt välkomna! Anmäl dig i formuläret nedan.
Den 6 oktober bjöd vi in till en digital lärarinspiration. Vi fick besök av Eva Blidberg, från Håll Sverige Rent som arbetar som sakkunnig på marint skräp. Eva har den senaste kunskapen om hur våra hav mår och vilken handlingskraft som behövs för att vi ska kunna förhindra att det år 2050 finns mer plast än fisk i våra hav.
Plastslöjd är ett enkelt och roligt sätt att engagera högstadieelever i en av vår tids viktigaste miljöfrågor. I fem steg får skoleleverna arbeta med allt från insamling till att lära sig om materialet och att sedan skapa något nytt.
Eleverna börjar med att samla in plastskräp i sitt närområde. Med hjälp av lektionsmaterial arbetar klassen sedan med Plastmatte, Plastkemi, och Plastsamhällskunskap. Med den nyvunna kunskapen om plast sorterar eleverna sedan plasten och under tre workshops i plastslöjd skapas nya kreationer som sedan visas upp på skolornas (och stolta elevers) instagramkonton. Några verk väljs ut för att sedan visas upp på Tekniska museet.
En av vår tids viktigaste miljöfrågor handlar om plast, och som ett sätt att berätta om materialet och engagera barn och unga bjuds nu skolor i hela landet in att delta i Plastslöjd – ett initiativ startat av Tekniska museet tillsammans med organisationerna Håll Sverige Rent och Hand in Hand.
Anna Tebelius Bodin föreläste om hur vi berör, motiverar och tar oss genom utmaningar.
Den 14 april bjöd vi in alla lärare till en digital inspirationskväll där vi fick besök av Anna Tebelius Bodin, som berättade om hur motivation byggs upp ur hjärnans perspektiv.
Anna är pedagog och en mycket uppskattad föreläsare. Föreläsningen hon höll handlade om hur vi berör, motiverar och tar oss genom utmaningar. Fokus kommer låg på motivation och vad som konkret gör skillnad både för dig som lärare och i arbetet med eleverna.
Utgångspunkten är hjärnans biokemi och hon presenterade praktisk tillämpning av vetenskap genom metoder, beteenden och principer som kan göra skillnad i ditt arbete som lärare.
Anna har skrivit flera böcker. 2017 kom hennes fjärde bok ”Vad varje pedagog bör veta – om hjärnan, inlärning och motivation”. Den vänder sig till såväl lärare i skolan som föräldrar, konsulter eller projektledare.
2020 kom hennes femte bok “Den analoga hjärnan i den digitala tillvaron” och gick direkt upp på förstaplatsen på Adlibris försäljningslista. Boken beskriver vilka utmaningar som möter vår hjärna på 2020-talet och vad vi konkret kan göra för att få ut mesta möjliga av tillvaron.
Maria Olsson – enhetschef för Lärande på Tekniska museet – inleder den inspirerande kvällen med att presentera Kairos Futures rykande färska rapport ”Wow” och de 7 nycklarna till hur pedagoger och andra kan skapa nyfikenhet och engagemang hos barn och unga.
Utifrån museets populära projekt Maker Tour – programmering i skolan diskuterar vi hur lustfyllt lärande kan användas i undervisningen.
Vi rundar av med lite edutainment. Våra museipedagoger bjuder in dig till museets spännande och kreativa Makerlabb för att visa hur Tekniska jobbar med lustfyllt lärande i praktiken.
Konstnären Alice Aycocks statyer stod utställda i naturen nära Tekniska museet under sommaren 2020. Tillsammans med Prinsessan Estelles kulturstiftelse anordnades 9 september ett samtal med Alice Aycock – där hon gav en inblick i hur hon tänker och arbetar.
Här kan du se samtalet igen:
I en fortsättning på vår populära föreläsning om programmering i skolan (se inspelning nedan) har Richard Duncan, utvecklings- och utbildningspedagog på Hands-On Science AB, hållit tre föreläsningar där han ger konkreta och handfasta tips på hur lärare kan arbeta med programmering. Bland annat tipsar han om kostnadsfria programmeringsverktyg.
Fördjupningen är indelad efter årskurser och hölls vid tre tillfällen. Här nedanför kan du se dem i efterhand samt ladda ner PDF:erna som visades under själva föreläsningen. Föreläsningarna pågår knappt en timme.
18 maj – årskurs 1-3:
PDF som visades under föreläsningen (1,37 MB)
25 maj – årskurs 4-6:
PDF som visades under föreläsningen (1,81 MB)
2 juni – årskurs 7-9:
PDF som visades under föreläsningen (1,62 MB)
Hur kan programmeringen integreras i undervisningen och ta ”lagom” plats? Hur ska du tänka för att skapa progression genom de olika årskurserna? Lär dig mer om några pedagogiska läromedel för programmering. Du får även övningsförslag på hur du konkret kan använda programmering i respektive ämne men även ämnesövergripande. Allt för att stärka dina elevers digitala kompetens.
Richard Duncan, f.d. IKT- pedagog och ansvarig för programmering på elevens val för åk 4–9 med ett helhetstänkt kring programmering Förskoleklass – åk 9. Arbetar nu som utvecklings- och utbildningspedagog på Hands-On Science AB.
Inspirerande digital föreläsning där du får ta del av hands-on tips med skapande material och verktyg. Passar bra för dig som arbetar specialpedagogiskt i grundskola och gymnasium – eller om du bara har ett intresse i frågorna.
Att bygga, skapa och testa och nånting själv bekräftar och möjliggör för individer. ”Making” har blivit populärt såväl inom museer, bibliotek och i skolan. I denna föreläsning introducerar vi tankesättet kring “making” och visar kopplingar och ingångar till arbetet för personer med funktionsvariationer.
Föreläsare är Sophie Landwehr Sydow, doktorand på Södertörn och Stockholms Universitet, som utforskar maker-rörelsens betydelse för samhället och Jannike Nejman Sobin, utbildad specialpedagog med spetskompetens inom autism och ADHD, biträdande rektor för bl.a elevhälsan på Hillelskolan.
Vi utforskade hur och vad kan dataspel lära oss om världen och hur kan vi använda faktakunskap för att skapa engagerande spel. Samt några av de vanligaste metoderna och teorierna om hur man designar ett spel för att det ska bli intressant och engagerande. Medverkande: Melinda Máthé, doktorand på institutionen för Data- och systemvetenskap på Stockholms universitet och Björn Strååt, filosofie doktor på institutionen för Data- och systemvetenskap på Stockholms universitet.
En spännande kväll där vi fokuserade på rymden och vilken nytta vi har av den. Vi talade om allt från satelliter och miljö till rymdutbildningar för lärare. Det blev en massa tips och inspiration kring hur lärare kan arbeta med rymden i skolan. Inspirationskvällen arrangerades av Tekniska museet i samarbete med Rymdstyrelsen, Nordic ESERO och Hands On Science.
Anna Tebelius Bodin berättade om vår 40.000-åriga hjärna som är formad att hantera brist, men som nu omges av överflöd. Det handlade om de konflikter som uppstår mellan hjärnans olika system för belöning och överlevnad. Konflikter som försvåras av nutidens ständiga tillgång på socker, kontakter och information.
Digitaliseringens transformerande kraft påverkar förutsättningarna för lärandet. I denna föreläsning illustrerade Carl Heath vad lärande i en digital tid kan innebära och pekade på såväl nutida som framtida möjligheter och utmaningar. Carl Heath är utbildningsdirektör i RISE, Research Institutes of Sweden, och av regeringen utsedd särskild utredare för att värna det demokratiska samtalet med uppgift att leda en nationell satsning på medie- och informationskunnighet.
Välkomna till en spännande kväll fokuserade vi på rymden och vilken nytta vi har av den. Vi talade om allt från satellitbilder och miljö, till rymdskrot och rymdutbildningar för lärare. Inspirationskvällen arrangerades av Tekniska museet i samarbete med Rymdstyrelsen och Nordic ESERO. I samband med inspirationskvällen anordnades också studiedagar den 21 och 22 mars, med workshops och föreläsningar.
Daniel Rosqvist, Science Center Manager på Tekniska museet, är utbildad gymnasielärare i matematik och datalogi med erfarenhet av att undervisa både i gymnasiet och på KTH. Under inspirationsföreläsningen delade han med sig av spännande exempel och handfasta tips som gör undervisningen roligare. Vi fick även besök av Carl Elfgren, lärare i matematik, natur och teknik, som berättar mer om Finn upp och de spännande lärarfortbildningar du kan delta i på Tekniska museet under våren 2019.
Föreläsning med Kristina Alexanderson, som är ansvarig för Internetstiftelsens skolsatsningar och författare till internetguiden Källkritik på internet. Under inspirationskvällen kommer hon att ge konkreta tips på hur du som lärare kan arbeta med källkritik tillsammans med dina elever. Allt för att förbereda dem för en vardag i digitala medier, så de kan förstå och hantera källor medvetet. Kristina är projektledare på Internetstiftelsen och arbetar för att främja adekvat digital kompetens i skolan. Under hennes ledning har Internetstiftelsen tagit fram lektionsmaterial kring digital kompetens genom den öppna tjänsten Digitala lektioner, som du fritt kan använda i din undervisning. Kristina är också projektledare för Creative Commons Sverige.
Inspirationskväll i samband med att vi öppnade Sinneslabbet i MegaMind, med fokus på förskolebarn. Eva Tuvhav Gullberg och Katinka Leo berättade om sina erfarenheter av att utveckla pedagogiska lärmiljöer utifrån ett inkluderande och transdisciplinärt synsätt med tillgänglighet, estetik, mötesplatser och utforskande. De har båda erfarenhet av att arbeta i nydanande verksamheter där konstnärliga infallsvinklar och konceptet STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts and Math) är centralt.
Här träffade vi Linda Manilla, som arbetar som forskare, konsult och utbildare kring frågor om digital kompetens i skolan i både Finland och Sverige. Hon driver även den ideella föreningen ”Make It Finland” med fokus på digital folkbildning i samarbete med bland annat bibliotek. För närvarande bedriver hon sin forskning inom datavetenskapens didaktik vid Linköpings universitet och Aalto universitet i Esbo, Finland. Hon har även skrivit boken “Att undervisa i programmering i skolan” (Studentlitteratur, 2017) samt bidragit till antologin “Slöjd i en digital skola” (Lärarförlaget, 2017). Kvällen bjöd även på workshops, frågestund och mingel med kollegor.
Agneta Hedenström och Peter Parnes gav en inspirationsföreläsning om vad som händer i skolan och världen i stort på kort och lång sikt. De berättade om sitt arbete med digitalisering i skolan, skaparkultur och jämställdhet för att locka fler unga tjejer till teknik.
Under lärarinspirationskvällen gav läraren och specialpedagogen Ulrika Jonson en bild av förändringarna i grundskolans läroplan.
Vi fick bland annat besök av Dr Yeap Ban Har – en av världens ledande experter på Singaporemodellen. Tillsammans med förlaget Natur & Kultur anordnade vi detta matematikevent för pedagoger för att fira Tekniska museets nya matematikträdgård.
En lärarkväll med fokus på specialpedagogik. Felix Gyllenstig Serrao, förstelärare på Frölundaskolan i Göteborg, berättade om hur du kan använda spel i pedagogiken. Felix har arbetat i en särskildundervisningsgrupp för elever med olika former av neuropsykiatriska diagnoser.
En fullspäckad kväll om programmering och digital kompetens i skolan. Jon Haavie från Teknisk Museum i Oslo berättade om Microbit och hur det kan användas i skolan.
Specialpedagogen Ulrika Jonsson höll föredrag på temat Teknik – för vem?, om hur vi kan tänka när vi bygger in teknikanvändning i skolan. Hon inspirerade kring hur vi skapar en undervisning som möter eleverna i den vardag de lever i, vilka utmaningar specialpedagoger har och hur vi kan få in teknik i skolarbetet så att det stärker lärandet för alla.
Richard Duncan höll en spännande föreläsning om hur han använder sig av programmering i undervisningen. Richard är IKT-pedagog och undervisar och ansvarar för programmeringsprofilen på Skuru skola i Nacka.
Senast uppdaterad 17 februari 2023.