AI som verktyg
Den 26 mars fylldes Tekniska museet av nyfikna lärare som ville få nya perspektiv på matematik och AI i undervisningen. Kvällen inleddes med en presentation av museets kommande satsning på matematik – en ny filial i Tensta som skulle öppna den 10 maj, med fokus på kreativitet, ämnesöverskridande arbete och att väcka lust att lära.
Emelie Reuterswärd tog därefter med deltagarna på en resa genom matematikens magi. Hon visade oväntade sätt att använda matte i klassrummet, delade med sig av fascinerande tal och mönster – och avslutade med en uppskattad mattemagisk trollerishow.
Kvällens andra gäst, Johan Falk, gav konkreta och användbara tips på hur AI kan integreras i undervisningen. Han hjälpte lärarna att hitta guldkornen – och undvika fallgroparna – i den snabbt växande AI-världen.
Under kvällen fick deltagarna även prova museets senaste skolutbud och ta del av en förhandstitt på den nya storsatsningen på matematik.
Lärarinspirationskväll: Väck intresse för vetenskapens magi
Under höstens inspirationskväll för lärare 2024 samlades pedagoger för en inspirerande afton fylld med föreläsningar, workshops och nyheter inom STEM-undervisning.
Kvällen inleddes med en presentation av Tekniska museets nya matematikutbud, följt av lanseringen av Natur & Kulturs nya läromedel Stella. Julia Ravanis höll en föreläsning om energi i kroppar och ekvationer, och därefter fick deltagarna uppleva en föreställning i Wisdome. Kvällen avslutades med en workshop ledd av läraren och läromedelsförfattaren Kenneth Lovén, samt utdelning av goodiebags från Natur & Kultur.
Dessutom presenterades museets utbud för skolor, inklusive lärarfortbildningar via ESERO Sverige, workshops och visningar kopplade till läroplanen samt mobil verksamhet genom Tekniska on Tour.
Bland höstens nyheter inom matematik fanns Knäck mattekoden för åk 4-6, en interaktiv workshop om det binära talsystemet, samt Mattelabbet för åk F-3, där elever utforskar matematiska begrepp genom naturens former.
Låt tekniken ta plats i fler skolämnen!
Varför får inte teknik mer plats i skolan när den är kärnan i vår moderna värld? Trots att våra kommande generationer formar framtidens innovationer och lösningar, känner alltför få unga att teknik är relevant. Den 20 mars bjöd Tekniska museet in lärare till en inspirationskväll fylld med insikter och praktiska verktyg för att öka intresset för teknik i skolan. De fick möta experter från Teknikföretagen, The Cell och superläraren Philippe Longchamps, som delade med sig av tips för att integrera STEAM i undervisningen.
Upplev vetenskap som du aldrig upplevt det förut
Sveriges första astronaut Christer Fuglesang inledde en lärarinspirationskväll som både bjöd på en resa långt ut i galaxen och en rundtur i Wisdome Stockholms spektakulära träbyggnad som redan innan den var färdig hade väckt stor uppmärksamhet för sin banbrytande konstruktion.
Professor Anders Ynnerman visade kraften i visualisering för lärande med en resa till universums gräns. Han är en av världens ledande forskare på datavisualisering och initiativtagare bakom det nationella projektet Wisdome. Med Open Space har hans forskargrupp gett oss möjlighet att resa fritt i hela det kända Universum och överblicka enorma avstånd i tid och rum. Tekniska museet presenterade också hur du kan ta rymden till klassrummet med hands on-aktiviteter och programmering tillsammans med ESERO Sverige och Wisdome.