en ai-genererad bild på en tjej som sitter i klassrummet och i bakgrunden visas avancerad teknologi.

Bild: AI genererad.

Lärarinspirationskväll: Låt tekniken ta plats i fler skolämnen!

Varför får inte teknik mer plats i skolan när den är kärnan i vår moderna värld? Trots att våra kommande generationer formar framtidens innovationer och lösningar, känner alltför få unga att teknik är relevant. Den 20 mars bjuder Tekniska museet in lärare till en inspirationskväll fylld med insikter och praktiska verktyg för att öka intresset för teknik i skolan. Möt experter från Teknikföretagen, The Cell och superläraren Philippe Longchamps, som delar med sig av tips för att integrera STEAM i undervisningen.

Därför behöver vi mer teknik

Sveriges ekonomi och välfärd är starkt beroende av näringslivet, där teknikindustrin utgör en betydande del av BNP. Trots detta kämpar över 80 procent av teknikföretagen med kompetensbrist. En färsk rapport från Teknikföretagen visar att intresset för teknik är lågt, särskilt bland unga tjejer. Branschen efterlyser också större satsningar på teknik redan från högstadiet. Regeringen planerar att presentera en nationell STEM-strategi vid slutet av 2024.

Vad är STEM och STEAM?

Det pratas alltmer om STEM som står för Science, Technology, Engineering och Mathematics. Regeringen arbetar med en STEM-strategi för hela utbildningssystemet från förskola till forskarutbildning, svenska företag varnar om en stor framtida brist på STEM-kompetens, och fler röster inom skolan hörs om att satsa mer på just STEM-ämnen. För att bredda ämnet inkluderas kreativitet och konstnärliga uttryck i STEAM, med A för ”Art”.

Oavsett om du undervisar i teknik, slöjd, svenska, samhällskunskap, bild eller NO har du möjlighet att låta tekniken genomsyra dina ämnen och ge dina elever den upptäckarlust och det utrymme som vår framtid förtjänar.

Praktisk information

När: 20 mars kl. 17:00 – 19:30 (mingel från 16:30).
Var: Tekniska museet eller via livesändning.
Anmälan: Du anmäler dig via länk nedan och väljer om du vill delta på plats eller digitalt.

Du behöver anmäla dig senast 13 mars så bjuder vi på entré till museet, lätt mat med vin, öl eller alkoholfritt alternativ.  

Anmäl dig och säkra din plats!

 

Kvällens program

Kille med lockigt hår och smink som tittar in i kameran

Teknikföretagen presenterar vad unga tycker om teknikämnet

Li Ljungberg och Karin Setréus presenterar den nya rapporten ”Ungas attityder till STEM” som Teknikföretagen tagit fram tillsammans med Ungdomsbarometern. Diskussion om insikter, möjligheter och utmaningar för att stärka Sveriges position inom STEM-området. Ett panelsamtal med fokus på ungdomars perspektiv på matematik, teknik och naturvetenskapliga ämnen samt barriärer och möjligheter för breddad rekrytering till dessa utbildningar.

Man som håller ett guldäpple för priset för sveriges bästa lärare.

Superläraren som låter tekniken ta över skolschemat

Philippe Longchamps delar med sig av praktiska tips för att integrera STEAM i undervisningen, från förskola till gymnasium. Philippe har blivit erkänd för för sina innovativa och ämnesövergripande undervisningsmetoder med utmärkelser som Sveriges bästa lärare, finalist till Global Teacher Prize 2021, Sveriges årets historielärare och det prestigefyllda IMSCC STEAM-lärarpriset. Han är även medförfattare till boken ”Transformative Education” och medgrundare till utbildningskonsultföretaget Integreateach. 

tjej som knyter sina skor i hallen

Tänk tech

Hela vår värld genomsyras av teknik. Från våra kläder och prylar till elscootrar och gröna hamburgare. Likadant är det i skolan. Teknik är slöjd, teknik är NO och teknik är bild. Ja, listan bara fortsätter. De som är unga idag har nu chans att bli morgondagens techskapare och problemlösare. Tekniska museet och Teknikföretagen presenterar sin gemensamma satsning Tänk Tech, ett kostnadsfritt initiativ för högstadieskolor som syftar till att göra teknikämnet mer engagerande.

Läs mer om Tänk Tech

Personer i lila ljus som står och tittar på en storskärm i en lokal i the cell.

The Cell

The Cell är Tekniska satsning och filial i Hagastaden, som etablerar sig som Stockholms life science-konstscen och kommer att utgå från nya teman varje år. Life science, eller livsvetenskap som det ibland kallas på svenska, är vetenskapen om liv. Det innefattar allt från biomedicin och farmakologi till zoologi. Sverige är en av världens ledande nationer inom life science-sektorn som sysselsätter cirka 40 000 personer.  

Läs mer om The Cell

tekniska firar hundra år en gul logga

Vi fyller år!

Tekniska museet fyller 100 år, och ända sedan starten 1924 har framtiden varit i fokus. Med visionen om innovationslust för en hållbar framtid presenterar Maria Olsson, chef för lärande på Tekniska museet nyheter i Tekniska museets utbud för skolan – både som resurs i klassrummet, i den turnerande verksamheten och bland utställningar och skolprogram på museet. 

Fira med oss

Tidigare inspirationskvällar

Senast uppdaterad 23 februari 2024.