Tidsåtgång: Cirka 60 min samt ev. två lektioner fördjupning.
Målgrupp: åk. 3-6
Med materialet Digital lektion får du uppleva museets utställningar hemifrån eller i ert klassrum – ni kan arbeta själva eller tillsammans. Lektionen innehåller en kort visning i vår utställning Play beyond play. Den handlar om datorspel och spelutveckling. Du får även övningar att göra på temat spel och programmering. Följ instruktionerna och redovisa därefter till din lärare.
Till dig som är lärare: Innan ni börjar lektionen, ange till dina elever hur du vill att de redovisar övningar, frågor och uppgifter.
Starta med att svara på frågorna (läraren bestämmer om du ska svara i skrift eller muntligt):
I filmen du sett fick du höra om spelutvecklingen i Sverige och hur spelutvecklare gjort och gör datorspel. Nu ska du avgöra om följande påståenden är sanna eller falska (psst – svaren finns i filmen).
Läraren bestämmer om du ska svara i skrift eller muntligt.
Är påståendet sant eller falskt?
Nu ska ni få testa att göra ett helt eget spel. Det finns flera olika verktyg att använda och vi har valt att använda Scratch. Det är ett kostnadsfritt program där man kan programmera spel och berättelser.
Det kan ta olika lång tid att göra ett eget spel. Det beror bland annat på om man har programmerat innan. Om du känner dig bekväm med Scratch sedan tidigare så kan ni hoppa till fördjupningen “Programmera ett eget spel”.
Övningen ska göras på en dator.
1–2 lektioner eller som hemuppgift. Målgrupp åk 3-6
För dig som är elev: Ladda ner arbetsbladet som finns här:
För dig som är lärare: Om du som lärare vill instruera och visa hur man gör har vi ett förslag på hur du kan göra det här:
Om du har undervisning på distans kan du “dela skärm” medan ni har lektion på videolänk.
Gör följande steg i arbetsbladet:
Skicka länken på ditt spel till din lärare.
Fortsätt med arbetsbladet. Gör följande steg i arbetsbladet:
Skicka länken på ditt spel till din lärare.
Senast uppdaterad 29 december 2022.