tjej som trycker på en digital skärm

[TALBAR]

Bli en del av den viktiga dialogen om artificiell intelligens och dess påverkan på vår värld. 

Artificiell Generell Intelligens – framtida möjligheter och risker

Tillfället har passerat.
Salong Energi, plan 3
Barens öppettider 17.00 - 22.00.

Välkommen till TALBAR den 12 oktober, där vi kommer att utforska ett av de mest komplexa och omdiskuterade ämnena inom teknologins värld: Artificiell Generell Intelligens (AGI). Modererat av Peter Ottsjö, journalist på Ny Teknik och författare till boken ”Evigt Ung”, kommer detta samtal kretsa kring de spännande möjligheter och potentiella risker som AGI för med sig. 

 I dagens digitaliserade era har diskussionen om Artificiell Generell Intelligens nått politiska korridorer och försiktighetsvågen har sköljt över världen. Vad är det som gör att debatten om artificiell intelligens och existentiell risk blossar upp just nu? Vad ligger bakom besluten som tas på högsta politiska nivå under 2023? 

Vår panel kommer att ta oss genom en rad olika frågeställningar och hypoteser där en framtid med att artificiell intelligens försöker ta makten kanske inte är allt för långt bort. Vi kommer att utforska de vetenskapliga grunderna för att konstruera Artificiell Generell Intelligens, liksom de teoretiska aspekterna av att ett sådant system skulle försöka ta kontroll. 

Under kvällen kommer vi bland annat samtala, diskutera och försöka få svar på:  

  • Vad är skillnaden mellan artificiell intelligens, artificiell generell intelligens och superintelligens? 
  • Vad är de vetenskapliga beläggen för att skapa Artificiell Generell Intelligens och risken för maktövertagande? 
  • Vilken potential har Artificiell Generell Intelligens när det gäller att lösa mänsklighetens svåraste utmaningar? 
  • Hur kan vi minska risken för ett maktövertagande genom Artificiell Generell Intelligens? 
  • Om all AI-utveckling skulle pausas, vad skulle vi riskera att förlora då? 

Deltar i samtalet

Peter Ottsjö, journalist på Ny Teknik och författare till boken ”Evigt Ung” är kvällens moderator.

Peter är journalist och i sitt arbete som reporter på tidningen Ny Teknik bevakar han områden som artificiell intelligens, virtual reality, kvantdatorer, telekom och bioteknik. Förutom att rapportera om spännande utvecklingsområden och tekniska framsteg har Peter ägnat de senaste åren åt att fördjupa sig i långlevnadsforskningen – ett av biologins just nu hetaste områden. Vi står inför en framtid där vi med ny teknik och nya läkemedel kan se fram emot fler år med hälsan i behåll – och kanske till och med radikalt längre liv. 

Elin ”Teknifik” Häggberg, teknikjournalist, kommunikatör och medievetare

Elin Häggberg är teknikjournalist, kommunikatör och medievetare och ligger bakom bloggen och Instagramkontot Teknifik. Hon är flitigt anlitad föreläsare inom ämnen som sociala medier, digitalisering, AI och framtid. I sina digitala kanaler och föreläsningar vill Elin göra teknik mer tillgängligt och skapa större förståelse för hur tekniktutvecklingen påverkar vår vardag. Genom att stärka andras tekniksjälvförtroende hoppas hon att fler också ska bli engagerade i att delta aktivt i att forma framtiden. Något hon anser är särskilt viktigt när det gäller utvecklingen av AI.

Karim Jebari, forskare vid Institutet för framtidsstudier.

Karim disputerade i december 2014 i filosofi vid Kungliga tekniska högskolan, KTH. För tillfället skriver han en bok om klimatkrisen och mänsklighetens framtid. Karim är intresserad av allt från sociala konsekvenser av ny teknologi till långsiktiga risker för mänskligheten. Han har publicerat flera artiklar inom fälten existentiella risker, bioetik, filosofiska frågor som rör artificiell intelligens och mänsklig förbättring (eng. ”human enhancement”).  I ett pågående forskningsprojekt skriver Karim om AI och framtidens arbete, om det så kallade “ansvarsgapet” (eng. ”responsibility gap”) inom AI, om interaktion med en hypotetisk utomjordisk civilisation, om vi har ett individuellt ansvar att minska våra klimatavtryck och om moraliska värden involverade i att terraformera andra planeter.   

Magnus Hambleton, expert inom digitalisering, tillväxt och maskininlärning.

Magnus är investerare på byFounders, en early stage VC fond, och har ett starkt intresse för HealthTech, FemTech och ML/AI. Han fick värdefulla insikter när han arbetade på Natural Cycles, där han fokuserade på tillväxt, produkt och självlärd maskininlärning för att utveckla ett neuralt nätverk för att tilldela fertilitetsstatus. Innan dess arbetade Magnus som konsult på BCG, där han hanterade olika projekt från banktransformationer till 5G-spektrumvärderingar. Magnus donerar 10% av sin inkomst till välgörenhetsorganisationer genom Effective Altruism och har varit engagerad och funderat på AI-risk sedan universitetet i olika forum på internet.

[TALBAR]

Samtal och debatt

Talbar är Tekniska museets nya samtalsscen där vi bjuder in till samtal och debatt om samhällsaktuella frågor som rör teknik, innovation och forskning

Frågor?

Kontakta programansvarig Lisa Hellmark.

Senast uppdaterad 9 oktober 2023.