bild över planeten jorden med rymden i bakgrunden och ett ljus över planeten

Foto: Bjorn Holland

Planetär hälsa: Det som är bra för oss är bra för planeten

2025-05-21
Ons: kl. 17.00-20.30
Trähallen, Tekniska museet
Eventet är gratis och öppet för allmänheten, men du behöver en biljett!

Hur hänger klimat, mat och hälsa ihop – och hur kan vi agera för en hållbar framtid? 

Välkommen till en kväll arrangerad av Tekniska museet, WWF och Universitetsalliansen Stockholm trio – Karolinska Institutet, Kungliga tekniska högskolan KTH och Stockholms universitet. Tillsammans utforskar vi sambanden mellan människors hälsa och planetens hälsa.

Ta del av interaktiva utställningar, se filmer om möjliga framtider, delta i en paneldiskussion med internationella experter och träffa forskare, studenter och innovatörer som arbetar för en mer hållbar värld.

Eventet är gratis och öppet för allmänheten, men du behöver en biljett! Biljetterna är begränsade – först till kvarn gäller.

Boka plats

Program 

17:00 | Dörrarna öppnar

17:30 | Möt en glaciolog – Erik Huss
Insikter från fältet: vad glaciärer avslöjar om klimat och hälsa.

18:00-18:45 | Paneldiskussion: Makten ligger på din tallrik (på engelska)
Kan vi förändra hur vi producerar, konsumerar och tänker kring mat för både planetens och människors hälsa? Moderator: Maria Borelius, författare, vetenskapsjournalist och entreprenör.

Deltagare i panelen:

  • Gunhild Stordalen – Läkare, förespråkare för hållbar utveckling och grundare av EAT Foundation som arbetar för att reformera det globala livsmedelssystemet så att fler människor ska få tillgång till hälsosam mat från en hälsosam planet
  • Mark Lawrence – Professor i hälsosamma och hållbara livsmedelssystem vid Deakin University i Australien. Har lång erfarenhet av att omsätta forskning till livsmedelspolitik.
  • Maria Wolrath Söderberg – Professor i retorik vid Södertörns högskola, Stockholm. Välkänd för sin forskning om klyftan mellan medvetenhet om klimatförändringar och handling. Vad är det som hindrar oss att leva klimatsmart och vad får fart på oss att ställa om?
  • Paul Behrens – Docent i miljöförändringar vid Leiden University, Nederländerna. Forskar om hur vi kan bygga en hälsosammare och bättre värld genom att förändra hur vi producerar energi och mat och bygger vår samhällsekonomi. Författare till ”The Best of Times, the Worst of Times”, en bok som skildrar både hoppfulla och dystopiska framtidsscenarier beroende på våra miljöval.

19:00 | Efter paneldiskussionen kommer Anna Wahlberg, matexpert på WWF, att presentera WWF:s ”One Planet Plate”, som är utformad för att hjälpa dig att välja hälsosamma, hållbara ingredienser och inspirera till att laga måltider som bidrar till ökad biologisk mångfald och minskad klimatpåverkan.

19:20-20:45 | Four Futures + framtidsverkstad
Visningen följs av en workshop ledd av SALLY, det nordiska framtidslabbet på EY.

Hela kvällen fram till 20:45 | Utställningar och interaktiva stationer:

  • Zero City – En fiktiv stad som siktar på nollutsläpp
  • The Forest – En uppslukande utställning om skogens framtid
  • ePlanet – ett digitalt klimatsimuleringsspel
  • Researchers desk – Ställ dina frågor om klimat och hälsa
  • SUSTEIN – Återvinning av sjukhusplast till byggmaterial
  • Doctors for the future – Läkare som arbetar för hållbarhet inom sjukvården
  • Azote – En innovativ kommunikationsbyrå som verkar i skärningspunkten mellan vetenskap, samhälle och hållbarhet.
  • WWF – Lär dig mer om hur maten på din tallrik påverkar klimat och biologisk mångfald, och om hur WWF arbetar med matfrågan.

Mat som uppfyller One Planet Plate kommer att finnas att köpa i museets restaurang under kvällen.

Kvällen arrangeras av Tekniska museet, WWF och Universitetsalliansen Stockholm trio – Karolinska Institutet, KTH och Stockholms universitet.

 

 

Senast uppdaterad 29 april 2025.