en målning över en stad som flyger med en kvinna i röd kappa

Östersjöfestivalen på Tekniska museet

2024-08-31
Lör: kl. 15.00-17.00
I priset ingår entrébiljett till museet, föreställningen i domen samt plats på workshoppen.

Upplev en musikalisk föreställning i vår visualiseringsdom med artisten Brenda El Rayes.

Som en del av Östersjöfestivalen bjuder vi in till en musikalisk föreställning i fyra berättelser med musik av artisten Brenda El Rayes och illustrationer skapade av konstnären Simon Stålenhag. Föreställningen är en tolkning av forskningsprojektet Radical Ocean Futures som använder sig av science fiction för att arbeta fram lösningar på de klimat- och miljöproblem som finns i Östersjön.

en bild på en fiskebåt i ett dimmigt hav som ser ut som den har gått på grund med en man som spanar över havet. bilden är en målning
Illustration av Simon Stålenhag

Samtal och diskussion

Efter föreställningen hålls ett samtal tillsammans med forskaren Andrew Merrie, från Radical Ocean Futures, och Brenda El Rayes. Här får alla i publiken dyka djupare in i forskningen och diskutera hur konst och vetenskap kan samverka för att kommunicera komplexa frågor som klimatförändringar.

Workshop

Eftermiddagen avslutas i en spännande workshop i Trähallen, där Andrew Merrie leder er genom metoden sci-fi prototyping med fokus på Östersjön. Ni får möjlighet att själva prova på att skapa visionära lösningar för Östersjöns framtid.

Möt samtalspanelen

porträttfoto på en kvinna och en man med blå ton som bakgrund
Foto: Alies Torfs  och Joachim Belaieff

Brenda El Rayes

Brenda har en examens från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och blandar ljud, idéer, sång, melodier och rytmer från den arabiska ljudvärlden med den västerländska. I allt hon gör, oavsett om hon producerar musik till DJ:ing, kommer du att höra de två världarna kollidera.

Andrew Merrie

Andrew Merrie är hållbarhetsforskare med en doktorsexamen från Stockholm Resilience Centre, Stockholms universitet. Andrew driver projektet Radical Ocean Futures.

Om Radical Ocean Futures

Radical Ocean Futures kretsar kring fyra vetenskapligt baserade multimediala berättelser om möjliga alternativa framtider för världshaven. Scenarierna skapades med hjälp av metoden Science Fiction Prototyping, som förenar vetenskap och berättande. Genom att använda science fiction som verktyg kan vi tänka kreativt och innovativt, vilket öppnar upp för nya perspektiv och idéer kring hur vi kan hantera och lösa de utmaningar som detta känsliga ekosystem står inför.

Om Simon Stålenhag

Simon Stålenhag är en svensk konstnär, datorspelsutvecklare och musiker, främst känd för sina science fiction-målningar av retrofuturistiska landskap och är författaren och konstnären bakom The Electric State, Ur varselklotet och Flodskörden.

Senast uppdaterad 16 juni 2024.