No description found for the image pellow-onging-navet-1600x600

NAVET – där konst, teknik och design möts

Tillfället har passerat.
Tekniska museet, Museivägen 7, Norra Djurgården. Buss 69 till Museiparken
Entrébiljetter köps online.

NAVET är KTH:s centrum för forskning inom Konst, Teknik och Design. Ett nav för att navigera i outforskade områden och bli en mötesplats för forskning och projekt i skärningspunkten mellan konst, teknik och design.  

 Sedan 2021 är Tekniska museet och NAVET samarbetspartners och under hösten kommer några av forskningsprojekten att visas på Tekniska museet med forskarna närvarande. Läs mer om de olika projekten och när de gästar oss på Tekniska här!  

Läs mer om NAVET

Hur ska framtidens robotar låta?

Framtidens robot som visas på scenen

Tycker du inte att R2-D2 och Wall-E låter söta? Vi håller med dig, och behöver din hjälp! Designa ljud för framtidens robotar tillsammans med forskare från KTH. Projektet kommer visa en interaktiv installation i Visionslabbet och organisera workshops med temat “Hur ska framtidens robotar låta?”  

Projektet har det övergripande syftet är att utveckla nya metoder för ljuddesign av vardagsscenarier. De nya metoderna gör det möjligt att tillämpa kunskap och erfarenhet från nutidens ljud till utformningen av framtidens ljud.

Mer information om projektet 

När: 1-5 november
Tid: löpande + workshops kl. 14, 16, 18
Var: Visionslabbet i Mega Mind, och workshops Framtidslabben

Mixa och matcha lysande färger

mörkt rum upplyst av blåa, gröna och röda neonljus

Användningen av lysande färger ökar i design och konst på grund av ny teknik inom färgjusterbar belysning. Projektet Mixing and matching the luminous color palette  tar upp avsaknaden av vägledning när man arbetar med additiv blandning av lysande färger, alltså när man arbetar med tillsatsblandning av färgat ljus, vilket LED -teknik först nyligen möjliggjorde. Det finns inget system för ljusfärg baserat på den visuella uppfattningen.  

Hur uppfattar du de lysande färgerna? Ge din feedback till forskningen!

Mer information om projektet

När: 16 – 21 november
Var: ljusinstallation i Visionslabbet i Mega mind. 

Ljudpreferenser i framtidens stadsmiljö

suddig bild som visar en äldre dam som går på övergångsställe

The Fictitious Soundscapes är en interaktiv installation där vi bjuds in till att skapa ljudlandskap i en framtida stadsmiljö med tre hypotetiska elfordon med hjälp av ett nytt ljuddesignverktyg. Forskningsprojektet vill undersöka ljudpreferenser hos individer med olika förutsättningar och bakgrund, här i synnerhet hörselskadade. 

 Mer information om projektet 

När: 23 november – tillsvidare
Var: ljusinstallation i Visionslabbet i Mega mind. 

Colonial Archive: blinda fläckar i tekniken

AI som misslyckas identifiera en man med mörkare hudfärg.

Projektet är inriktad på att utveckla en prototyp för att förvandla ett arkiv med negativa glasplåtar och filmer fotograferade av svenska missionärer i Kongo 1890–1930 till ett interaktivt arkivobjekt som kan lämnas i ursprungsbefolkningens byar, i samarbete med konstnärer och tillverkare i Kongo.

Inom de historiska koloniala fotografiska materialen som ligger till grund för projektet finns många exempel på när fotografernas blick och dokumentation osynliggjorde de icke-svenska motiven på fotografierna. Det finns en intressant parallell med AI -system idag, när det gäller vad teknologin ser och inte ser. De blinda fläckarna är anmärkningsvärt konsekventa trots att 100 år har gått mellan arkivmaterialet som kommer visas och dagens ansiktsigenkänningsteknik.

Mer information om projektet

När: Framskjutet. Uppdateras inom kort.
Var
: vid AI-kameran i Hyper Human 

Transforming Practices

Illustration som visar en byggnad delad i två

Är du intresserad av fantasi som en transformerande kraft för att reflektera över vilka framtider som är möjliga? I en installation på Tekniska museet presenteras ”den mänskliga gruvan”, som undersöker cirkulära perspektiv i relation till gruvutställningen, för att vidga perspektiven på vad gruvdrift är och skulle kunna vara. 

 Projektet arbetar med Livscykelanalys och avser att dokumentera, analysera och ge verktyg till konstnärliga processer inom film och media utifrån ett hållbarhetsperspektiv på produktionernas klimatfotavtryck.   

Mer information om projektet

När: 27 november 
Var: Gruvan

The Radio Sound Studio

Tycker du att det låter spännande att designa ljud från akustiska ljudobjekt och digitala maskiner? Precis det kan du få testa att göra i en workshop på Tekniska museet.  

 Projekt syftar till att utveckla nya ljuddesignverktyg genom att modellera historiska ljudeffekter med hjälp av metoder från ljud- och musikberäkningar, etnografi och designtänkande. 

Mer information om projektet

När: 27-28 november och 4-5 december
Var: VR-labbet, Play Beyond Play

Senast uppdaterad 7 december 2021.