En man och kvinna som tittar på varandra och ler. Mannen sitter ner med en öl och kvinnan står upp. De skålar.

Taste of Zero City Bar – Klimatsamtal med Peter Alestig, Vera Vinter och elektriska elhojar!

Tillfället har passerat.
Tekniska museet, Museivägen 7, Norra Djurgården. Buss 69 till Museiparken
Se tid och datum under respektive programpunkt

Få en försmak på hur livet kan se ut i framtidens hållbara stad, Zero City. Hur skulle vi behöva bo, leva och resa? Författaren Peter Alestig berättar mer om världen som väntar och artisten Vera Vinter spelar nordisk folklig tradition som ramas in av vackra melodier, liveelektronik och fältinspelningar. Det blir en AW-kväll med klimat, människan och el-hojar i centrum.

Samtal om klimatförändringar med författaren Peter Alestig

kollage på Peter alstig med hans bok
Foto: Sofia Runarsdotter

Hur påverkas Sverige av den globala uppvärmningen? Peter Alestig, klimatredaktör på DN, svensk författare och journalist med fokus på klimatförändringarna gästar Tekniska under kvällen. Aktuell med boken Världen som väntar vid Mondial förlag, om hur Sverige påverkas av den globala uppvärmningen. Samtalsledare: Linda Sandberg, Tekniska museet.

Samtal: 18.00 i eventrummet
Signering: 19.00 i butiken

Uppträdande med artisten Vera Vinter

Artisten Vera Vinter i en suddig bild

Vera Vinter kommer från Stora Lappträsk i Norrbotten – en liten by som idag endast har 12 åretruntboende människor och ett antal sommarboende.  12. Inte 12 000. Inte 1200. Tolv stycken. Det är klart att det formar en människa. Att det sätter avtryck. Skog, sjö, himmel. Det trädet. Den kröken. De historierna.

Hösten 2022 släpper Vera Vinter tillsammans med violinisten Hanna Ekström fullängdsalbumet Lios där en nordisk folklig tradition ramas in av vackra melodier, liveelektronik och fältinspelningar -alltid med rösten och fiolen i fokus. Alla texter är på dialekten Kalixmål, ett hemligt språk för de allra flesta, som ger lyssnaren möjlighet att skapa egna inre bilder och betydelser.

Var: Eventrummet
Tid: 19.30

Elektriska retrohojen RGNT Scrambler på besök

Man klädd i skinnjacka och byxor parkera sin motorcykel

Delar av teamet bestående av entusiatiska ingenjörer och hantverkare som skapat Retrohojen RGNT Scramblers kommer till Tekniska. Med sig tar det några av sina 100% elektriska motorcyklar. Förutom att vi kör en intervju med Alexander Lewandowski (desighchef) och Gideon Shipanboord (marknadschef) från RGNT Motorcycles, får ni också chans att testköra.

Tid: 20.00 intervju – direkt efter Vera Vinters konsert
Tid & Plats: 20.30-21.30 Uppvisning & Hojåkning – utanför Tekniska museets entré

Zero City – I backspegeln

Hur ser framtiden ut egentligen? Hur skulle vi kunna bo, äta och leva? I utställningen Zero city kan du ta en tur i en självkörande buss, dansa fram skogar och krypa genom avloppstunnlar. Har ni en tetrismästare i familjen? Bra, då får du hjälpa till att packa lastcontainern.

Nu har framtidens stad blivit lite större, för vecka 44 tillkommer en utställningshall, som blickar på hur städer har växt fram. Den kommer att rymma fler av museets historiska fordon. Se Sveriges första bil, T-Forden och 30-talets lyxåk i form av bilar, moped och cyklar. Visste du att i början av 1900-talet fanns ett hundratal registrerade bilar i Sverige. Idag finns över fem miljoner. Med Zero City vill Tekniska både berätta om de första fordonen och hur bilsamhället växte fram, men framför allt lyfta frågan om hur vi förflyttar oss smartare i framtidens stad. Genom att förstå vilka problem bilarna löste och vilka nya utmaningar som de samtidigt skapade kan vi börja skapa en mer hållbar framtid tillsammans. 

Kliv in i framtidens stad

Upptäck också

digitalt projeciering av människoskelett som visas på en digital skärm
Kvällarna på Tekniska har allt du behöver för den ultimata helkvällen i Stockholm. Ta med vännerna, kollegorna eller dejten på en tur i framtidsstaden Zero City, bli ett med spelvärlden i Play Beyond Play eller utforska symbiosen mellan människa och maskin i Hyper Human.

Senast uppdaterad 23 november 2022.