tjej med ögonen i nacken
två händer som skålar med varsin drink

Life Science & Biohack Bar: En AW-kväll med självexperimenterande forskning, grymma quiz och Hyper Human

Tillfället har passerat.
Tekniska museet, Museivägen 7, Norra Djurgården. Buss 69 till Museiparken
Entrébiljetter köps online.

Vad är Life Science egentligen? Och vem berörs av det? 19 oktober kan du djupdyka i ämnet och uppleva en alldeles unik temakväll på Tekniska. Vi får besök av självexperimenterande forskaren Sara Riggare, Gabrielle de Bourg är tillbaka med sina populära quiz och i utställningen Hyper Human kan du utforska symbiosen mellan människa och maskin.

Möt självexperimenterande forskaren Sara Riggare

porträttbild på Sara riggare, forskare inom medicin
Foto: Helena Berzelius

Det finns en gren av medicinsk forskning där forskare använder sig själva som forskningspersoner. Det kallas självexperimentering och detta område har lett till många viktiga upptäckter genom århundradena. Till exempel så har sju nobelpris delats ut till upptäckter som bygger på självexperimentering.

Sara Riggare är spetspatient som lever med Parkinsons sjukdom och hon har också använt sig själv som forskningsperson. Sara har kombinerat sina patienterfarenheter med sina ingenjörskunskaper för att förbättra hälsan för både sig själv och andra som lever med kroniska sjukdomar. Hennes forskning bygger på Quantified Self-rörelsen som startade i Silicon Valley på USAs västkust. Sara kommer att berätta om självexperimenterande forskare genom historien och hur teknikens utveckling idag gör det möjligt för oss alla att använda vardagsvetenskap för att kunna må bättre.

Tid: 18-19 (kom i god tid, så du hinner handla dryck och snacks i baren innan vi startar)
Plats: Eventrummet

Life Sciene & biohack Quiz med Gabrielle de Bourg

Vem älskar inte quiz? Och ännu bättre, vem älskar inte quiz som leds av skribenten och profesionella nörden Gabrielle de Bourg. Gabrielle kommer väva ihop kultur, vetenskap, forskning och utmana er i frågor kring Life Science och Biohack. Det kommer bli grymt kul! Och självklart utlovas nördiga priser till vinnarna.

Varje lag kan vara mellan 3-5 pers och du anmäler dig genom att mejla linda.sandberg@tekniskamuseet.se senast den 18 oktober klockan 12.00, annars på plats mellan 16-17 utanför Tekniskas butik.

Plats: Eventrummet
Tid: 19.00-20.30

Rundtur i utställningen Hyper human

Vad händer när tekniken gör det möjligt att designa våra barn med geneditering?  Vem har makten när vi låter artificiell intelligens ta beslut i avgörande livsval? Utforska symbiosen mellan människa och maskin i utställningen Hyper human, som ger en inblick inom fem områden där tekniken är på väg att bli en allt viktigare del av mänskligheten:

  • Förstärkningar och utbytesdelar
  • Geneditering
  • Övervakning
  • Artificiell intelligens
  • Åldrandet och döden

Allt om Hyper Human

Plats: Hyper Human, våning 3
Tid: 17.30 – 21.00 

Prova superhandsken som ger dig superkrafter

 

Har du någonsin funderat över hur det skulle vara att förstärka delar av din kropp? Att bli lite snabbare, smidigare, eller starkare? Med hjälp av exoskelett är det möjligt! IronHand är en superhandske som är skapad för att ge din hand en extra styrkeboost, så kom förbi och testa hur stark teknik kan göra just dig!

Plats: Hyper Human, våning 3
Tid: 17.30 – 21.00 

Upptäck

digitalt projeciering av människoskelett som visas på en digital skärm
Kvällarna på Tekniska har allt du behöver för den ultimata helkvällen i Stockholm. Ta med vännerna, kollegorna eller dejten på en tur i framtidsstaden Zero City, bli ett med spelvärlden i Play Beyond Play eller utforska symbiosen mellan människa och maskin i Hyper Human.

Senast uppdaterad 15 oktober 2022.