Roboten Charli med en bild på Christer Fuglesang på bröstet

Megahelg – Rymd

2019-09-28 - 2019-09-29

Tekniska museet, Museivägen 7, Norra Djurgården. Buss 69 till Museiparken.

Programmet uppdateras kontinuerligt. Fullständigt program presenteras veckan innan start.

Äntligen är det dags för vår rymdhelg igen. I år kommer det hit några riktigt coola stjärnor. Vad sägs om rymdforskaren och raketdesignern Dr.Camille Wardrop Alleyne, direkt från NASA! (hon arbetar alltså med att få upp människor till månen). På söndagen dyker också vår svenska astronaut upp – Christer Fuglesang. Och som att det inte var nog, har vår robot Charli en ny rymdsaga att berätta. Vi har plockat fram rymdliga saker i arkivet, vi bygger rymdkolonier tillsammans och får lära oss mer om odling, leva och bo i rymden och om månprogrammering. Missa inte detta!

Programpunkter

Meet Rocket Designer and Space Scientist from NASA – Dr. Camille Wardrop Alleyne (ENG)

Camille Wardrop Alleyne. Hon hasr svart lockigt hår, stora örhängen och det stort leende

Foto: www.camillewalleyne.com

A rocket designer, space scientist and world leader, Dr. Camille Wardrop Alleyne is a force to be reckoned with. Her accomplishments in the field of space exploration have been nothing short of extraordinary. In the highly technical fields of science and engineering where women are in the minority, she is one of the most-recognized women in aerospace engineering and one of the few women to serve in senior leadership position at the NASA. Born in Trinidad and Tobago, Dr. Alleyne migrated to the United States at the age of 17 years old and with her passion for space, she pursued a career designing and developing space and rocket systems.

We are super happy to have Camille with us during this weekend – don’t miss this! 😊 And thanks to US Embassy for bringing Camille to Tekniska Museet

Plats: Eventrummet (både lördag och söndag)
Tid: 13.30

Ställ frågor och träffa astronauten Christer Fuglesang

Bild på Christer, han har en blå Nasa-overall på sig

Christer Fuglesang är den första svensken som har åkt ut i rymden. Flera gånger dessutom. Christer vet en hel del om hur det är att leva och bo på en rymdstation och vad som krävs för att bli en astronaut. Christer har också skrivit barnböcker fyllda med rymdäventyr. Kom hit och lyssna på en intervju, där de som intervjuar är barn. Ställ en fråga direkt eller lägg din fråga i frågelådan. Vi kommer kanske inte hinna svara på alla frågor, men det finns också möjlighet att hälsa på Christer och ta en rymdselfie!

Plats: Eventrummet
Tid: 14:00 på scenen, ca 14.30-16.00 hänga med Christer. (Obs! Endast söndagen)

Kod kan ta dig till rymden. Lär dig mer om hur det funkar genom en frågesport med ettor och nollor

Olga och Marie ler mot kameran
Författarna bakom den nysläppta boken om programmering “Ettor och nollors hemliga Liv” Olga Tron och Marie Birde dyker förbi rymdhelgen och håller i en frågesport för alla, oavsett ålder, som kommer vara rolig och lära er lite mer om programmering. Kom förbi, var redo att hålla upp ettan eller nollan, det här blir riktigt skoj!

Plats: Eventrummet
Tid: 13.00 (lör) 11.00 (sön)

Roboten Charli berättar en rymdsaga om rymdverktyget ASAN

Roboten Charli med en bild på Christer Fuglesang på bröstet

Roboten Charli. Foto: Vanni Jung Ståhle

Vår egna robot Charli som bor i Robot Zone har förberett en saga om rymdverktyget ASAN (se programpunkt nedan) som faktiskt också råkar befinna sig på museet och även på baksidan av månen. Det är svenska Rymdinstituet i Kiruna som har skickat upp verktyget till månen med Chang4, kom förbi, lyssna och lär er mer. Och kika på verktyget, vem vet kanske dyker det förbi en och annan expert med.

Plats: Robot Zone
Tid: 11.00 (kom i god tid, det är en väldigt snabb saga!)

Månforskare från Statliga Institutet för Rymdfysik

Mätinstrumentet Asan i en glasmonter

Statliga Institutet för rymdfysik, IRF, har byggt och utvecklat mätinstrumentet Advanced Small Analyser for Neutrals som nu utför unika mätningar på månens yta. ASAN, som instrumentet kallas, är monterad på den mobila kinesiska månrovern Yutu-2.

I juni överlämnade IRF en modell av ASAN till Tekniska museets samlingar. Precis innanför museets entré finns modellen utställd i en månmonter.

Kom och träffa och ställ frågor till IRF:s månforskare Charles Lue som just nu arbetar med att analysera data som ASAN levererar från månen. Passa på att känna och klämma på prototyper. Och varför inte låta fantasin flöda och rita eller tillverka ett måninstrument?

Plats: Sverigesalen, vid månmontern 
Tid: 12-16.00 lördag och söndag

Stål i rymden

Konceptskiss av ett rymdteleskop med universum i bakgrunden.

WFIRST, the Wide Field Infrared Survey Telescope. Foto: NASA/Goddard Space Flight Center/Conceptual Image Lab

Stål används på många olika sätt och på många olika platser, till och med ute i rymden. Tekniska museets innovationspartner Sandvik har tillverkat stål som tål extrema temperaturer och som finns på teleskop. Kom förbi och och leta rymdfigurer i teleskop.

Pats: Eventrummet
Tid: 10–16.30

Bygg rymdkolonier och lyssna på rymdsnack tillsammans med Rymdsällskapet

Rymdstad i papp
Rymdsällskapet håller i korta talks och workshops för alla som är nyfikna på rymden hela helgen. Korta presentationer varvas med workshops där barn och ungdomar – även vuxna – får bygga rymdstationer och rymdstäder, samtidigt som Rymdsällskapet visar och berättar mer om att just leva och bo i rymden. Presentationer som hålls på plats är:
● Hur bygger vi rymdkolonier de kommande hundra åren? Jon-Erik Dahlin
● Gruvor, resurser och tillverkning i rymden – Ulf E Andersson
● Odling, mat och kretslopp i rymden – Björn Oliviusson
● Kolonier på månen – Ariel Borenstein
● Astrobiologi och livet i rymden? Natuschka Lee

Tid: 10:30-16.00
Plats: Eventrummet

Månsaga och rymdprylar i arkivet

Arkivarie har rymdvisning i arkivenVälkomna till Tekniska museets läsesal! Här får du veta allt om rymden, titta på rymdfilmer och lyssna på ljud från rymden eller varför inte spela in dina egna rymdljud? Du får skapa rymdsmycken och träffa astronautrobotsälen Paro. Det blir också sagostund med berättelser från den första resan till månen.

Plats: Arkivet
Tid: 12-16 (Sagostund 13 och 15)

Utforska rymdens teknik med Fuglesang Space Center

Fuglesang Space Center i samarbete med Tekniska Museet låter Rymdbussen stanna till utanför museet under Megahelgen om Rymd. Här kan ni utforska rymdens teknik på ett lekfullt sätt. Hur tar sig Mars rover fram på Mars yta? Hur kommunicerar vi i rymden? Möt också en person som har varit tyngdlös och som kan berätta hur det känns och vad man gör när man jobbar i nära tyngdlöst tillstånd.

Plats: Utomhus framför museet
Tid: 10-17 (Obs! endast lördagen 28 sept)

Astronomins dag

Rymdhelgen sammanfaller med Astronomins dag och natt som i år inträffar den 28 september. Läs mer om alla rymdevenemang som händer denna dag här

Linda Sandberg

Programansvarig

+46 8 450 57 17

Mejla

Senast uppdaterad 10 september 2019.