Grafiskt mönster med olika robotar i bubblor

Megahelg – Robot

Tillfället har passerat.

Tekniska museet, Museivägen 7, Norra Djurgården. Buss 69 till Museiparken

Observera att inte alla aktiviteter sker båda dagarna, se respektive programpunkt för exakta tider.

Välkommen till en helg med robot-tema, fylld med aktiviteter, prova på och inte minst – robotar. På lördagen blir det drönar-race och filmpremiär i hörsalen. Testa enklare robotprogrammering eller varför inte bli en robot med hjälp av Nintendo Labo.

Drönarflygningar och filmpremiär

Upplev drönarflygningar och träffa professionella drönarpiloter

Drone Sweden har byggt en liten neonbana för drönare och besökare kan få uppleva hur det känns att flyga med. Se äkta racingdrönare och passa på att prata med piloterna som gärna bjuder på sina bästa tips för dig som är intresserad av drönarsporten.

Filmpremiär – Framtidens drönare

Drönare flyger bland molnen

Premiär för dokumentärfilmen ”Framtidens Drönare”. Träffa drönarpiloter, innovatörer och entreprenörer som i detta nu arbetar för fullt med morgondagens teknik. Följ med när drönare ska rensa ogräs från luften med laser, när drönare förväntas blir morgondagens lavinräddare i fjällen, och upplev en brandövning där drönarna hjälper till. Det här och mycket mer i en unik film som också skildrar människans envishet och strävan framåt, när en ny teknik ger oss möjligheter att förändra. Framtidens drönare är snart här, men du kan se dem redan idag. Filmen finansieras av Vinnova.

Tid/Plats:

Lördag 23 november i hörsalen
10.00 – 13.30: Drone race
15.30: Filmvisning (begränsat antal platser, anmälan på plats)

Testa Nintendos Labo-robotspel

Tjej med robotkit utforskar stadsmiljö

Ta på dig utrustningen, förvandla dig själv till en robot, krossa städer, skjut ner UFO:n och se om du kan hamna på High-score. Det här är ett aktivt spel där du får röra dig mycket och gå runt i stadsmiljöer och röja. Tänk King Kong fast robot. Passar barn från cirka 6 år och uppåt, även vuxna får testa.

Tid/Plats:

Lördag och söndag i VR-labbet på våning 4
10.30–12.00
12.45–14.30
15.00–16.30

Kittlingsmaskiner – testa din gräns

Maskin som kittlar på huvudet

Foto: Beckmans designhögskola

Varför kittlas det när man blir kittlad? Och varför kittlas det mindre när man kittlar sig själv? I samarbete med Ehrsson Brain, Body and Self Laboratory ställer studenter från Beckmans designhögskola ut absurda och lekfulla maskiner med att syfte att kittlas.

Tid/Plats:

Lördag 23 november klockan 12.00–16.00 i MegaMind och 100 innovationer.

Robotkroki med roboten Nao och konstnärer

Vi testar robotkroki i samarbete med Studiefrämjandet och konstnärer från konstskolan Basis. Varje pass innehåller en introduktion, några poser och kritor. Tanken är att det ska vara skoj, att alla kan vara med och att vi möter flera olika tekniker på ett lättsamt sätt. Perfekt för de som älskar robotar och som är nyfikna på kroki. Begränsat antal, anmäl dig på plats vid Robot Zone från klockan 11.30.

Tid/Plats:

Lördag 23 november i Robot Zone

12.30–12.45
13.00–13.15
14.00–14.15
14.30–14.45
15.00–15.15

Glittermania

Man med glitter i ansiktet

Vår AI-robot Charli älskar glitter och vill så gärna sprida glittertrenden. Därför har vi bjudit in Gustav, en av Sveriges grymmaste glittersminkörer till robothelgen. Alla som vill får prova att sätta glitter på sig själva.

Tid/plats:

Utställningen 100 innovationer klockan 10.30-12.00 och 13.30-15.00

En mekanisk framställning av helvetet

En djävul

Kika in i Helvetesskåpet, ett altarskåp från omkring år 1800. Ordet robot myntades 1920, men robotar har funnits mycket längre än så. De går att spåra ända tillbaka till medeltiden, då de kallades för automata – mekaniska figurer som kunde finnas i utställningar, på cirkusar, teatrar och i kyrkor. Det var vanligt med automata i religiösa sammanhang, för att fostra och skrämma människan i religionens namn. Under robothelgen visar vi Helvetesskåpet från våra samlingar.

Tid/Plats:

Lördag och söndag klockan 10.00–16.00 vid Modelljärnvägen på entréplan

Robot Zone

Vi maxar aktiviteterna i vår Robot Zone med robotyoga, saga och shower, vi plockar också fram fler robotkaniner som du får testa att programmera och visar vårt nya robotspel. Vad gör egentligen robotar i fabriken på natten? Titta in med hjälp av VR.

Snigelroboten Photon som lär barn att programmera

Labba med fysik

Här får barnen laborera med olika fysikexperiment tillsammans med Veteranerna från Tekniska Museets Vänner. Labben är utvecklade för barn från sex respektive 10 år, men alla nyfikna är välkomna att titta på. Begränsat antal platser, skriv upp dig på listor på plats.

Experiment som varieras under dagarna:

Från 6 år:

  • Experimentera med magneter, elektromagneter, ljud och högtalare.
  • Hur kan vi skapa ström och få saker att rotera? Experiment med små elmotorer och generatorer.
  • Håller det? Prova enkla och sammansatta material – skapa en enkel bromodell av papper, som du sedan får prova om den håller
  • Hur fungerar reflexer? Bygg en reflex av små speglar och testa med ficklampa. Tillverka en egen reflex av ”reflexpulver” och ta med hem.

 

Labb med olika fysikexperiment

Från 10 år:

  • Experimentera med termoplast – hur ser molekylstrukturen ut och hur fungerar den? Även experiment med biologiskt nedbrytbart plastgranulat, som kan formas och återanvändas. Ta med dina skapelser hem.

Tid/plats: Lördagen 23 november, kl 11:30, 12:30 och 13:30. Programinnehåll bestämmer vi lördag morgon. Inga aktiviteter på söndag 24/11. Centralen i MegaMind (Nervcellen)

Robots – internationell vandringsutställning

Skelettrobot med röda lysande ögon

Med över hundra humanoider är Robots den mest omfattande samling människoliknande robotar som någonsin visats. Träffa och interagera med några av utställningens stjärnor: nyhetsuppläsaren Kodomoroid, roboten Pepper, som gärna ger dig en “fist-bump” och Robothespian, som citerar ur kända filmer.

Tid/plats:

Utställningen Robots på entréplan
Visningar klockan 10.30,  13.00, 14.00 och 15.30 på svenska, samt 11.30 och 14.30 på engelska.

Linda Sandberg

Programansvarig

+46 8 450 57 17

Mejla

Senast uppdaterad 21 november 2019.