barn med VR-glasögon i fåtöljer
Utforska VR under en heldag – VR-bio och workshops för hela familjen.

Megahelg med VR och foto/film

2018-02-17 - 2018-02-18, 10:00 - 17:00

Tekniska museet, Museivägen 7, Norra Djurgården. Buss 69 till hållplats Museiparken

Se respektive programpunkt för exakta tider.

Välkommen till en Megahelg fylld med VR-bio, greenscreen-teknik, Stop motion, spännande föremål, pyssel och visningar. Våra vänner VR Sci Fest och MissionIX bjuder på spännande VR-upplevelser.

VR-bio

barn med VR-glasögon i fåtöljer

Upplev filmer om natur, rymd, robotar och annat intressant i vår mysiga VR-bio. Tillsammans med VR Sci Fest möter vi nya virtuella världar. Rekommenderas från 4 år. Begränsat antal platser, skriv upp dig på listor på plats.

Klockan 10–13 och 14–17 i Robotlabbet, entréplan

Workshops tillsammans med VR Sci Fest

Lördag 17 februari: Framtidens stad (Future city)

Här får du få rita hur du vill att den perfekta framtidsstaden ska se ut med hjälp av olika material. Begränsat antal platser, skriv upp dig på listor på plats.

Klockan 13–15 i Innovationslabbet, entréplan

Söndag 18 februari: Handgjorda VR headsets

Dekorera ett par Google Cardboards headset som du får ta med dig hem. Begränsat antal platser, skriv upp dig på listor på plats.

Klockan 13–14 i Innovationslabbet, entréplan

Spela spännande VR-spel

Pojke får hjälp av tjej att testa VR-spel

Är du höjdrädd? Gillar du tivoli och ballonger? Kliv in i en magisk VR-värld där du får balansera på en planka 100 meter över marken eller slå nytt rekord i att panga ballonger. Tillsammans med Mission IX kan du testa två spännande VR-spel.

Klockan 13–16 i utställningen 100 innovationer, entréplan

Testa greenscreen i studion

Utklädda barn mot en grön filmduk

Gör en kort film tillsammans med dina vänner i vår studio. Ta på dig en morfdräkt och bli osynlig i djungeln, staden eller rymden. Vår fina mediastudio är öppen för alla som vill testa att göra en kort film (cirka en minut). Begränsat antal platser, skriv upp dig på listor på plats.

Klockan 12.30–15.30, Studion, plan 4

Utforska foto och film med robotsälen Paro

En robotsäl med vit päls och napp

Häng med till arkivet och ta en selfie med robotsälen Paro, göra din egen film i praxinoscope (optisk leksak från 1877), titta på 3D-bilder i stereoskop (3D-teknik från 1800-talet). Se föremål och arkivmaterial ur samlingarna. Du kan också laminera fotomagneter, som du får ta med dig hem.

Klockan 12–16.30 i läsesalen – arkivet, entréplan

Gör animerad film

Här skapar vi stop-motion-film med figurer i modellera

Bygg figurer i modellera. Ta en stillbild. Ändra sedan på figuren och ta en stillbild igen. Bilderna sätts sedan ihop så det ser ut som att figurerna rör sig med hjälp av stop-motion-teknik. Perfekt för liten och stor att göra tillsammans.

Klockan 13–16, Meckalabbet i MegaMind

Hårresande el-shower

Man med långt hår som står rakt ut

I en magisk show utforskar vi elektricitetens laddade värld. Allt demonstreras med vår elektrostatiska generator – är du riktigt modig kan du få prova själv.

Klockan 13 och 15 i utställningen 100 innovationer, entréplan

Visningar i vår fotoutställning

Kvinna tar en selfie i gammal fåtölj med skog som bakgrund

Följ med våra intendenter på en visning i utställningen ”Att se världen. Den fotograferande människan” anpassad för både stora och små genier. Vi avslutar varje visning med att ta en ”Old time selfie” i vår fotoateljé a la 1890-tal.

Klockan 14.30 och 15.30, samling vid ingången till fotoutställningen.

Visning i Gruvan

Dockor med gamla verktyg i gruvmiljö från förra sekelskiftet

Följ med på en visning genom mörka gruvgångar där du får uppleva hur det en gång så farliga arbetet i underjorden gick till hundratals år tillbaka i tiden. Vi kliver sedan in i en modern gruvmiljö med spännande effekter och prova-på-aktiviteter att utforska på egen hand.

Klockan 13.30, samling i utställningen 100 innovationer, entréplan.

Visning i modelljärnvägen

Tåg kommer ut ur tunnel i Modelljärnvägen.

Se tågen i Modelljärnvägen susa fram över 100 meter räls och ett naturtroget landskap.

Klockan 11 och 14. Modelljärnvägen hittar du vid butiken, entréplan.

Program söndag

10.00–13.00: VR-bio i Robotlabbet
11.00: Visning i Modelljärnvägen
12.00–16.30: Träffa robotsälen Paro i arkivet
12.30–15.30: Gör film med greenscreen i Studion
13.00: Elshow i 100 innovationer
13.00–14.00: Workshop – gör eget VR-headset i Innovationslabbet
13.00–16.00: Spela VR-spel i 100 innovationer
13.00–16.00: Gör animerad film i Meckalabbet
13.30: Visning i Gruvan
14.00: Visning i Modelljärnvägen
14.00–17.00: VR-bio i Robotlabbet
14.30: Visning i utställningen Att se världen
15.00: Elshow i 100 innovationer
15.30: Visning i utställningen Att se världen

Senast uppdaterad 15 februari 2018.