100-årsjubileum

tekniska firar hundra år en gul logga

Tekniska museet

Ända sedan starten 1924 har Tekniska museet haft siktet inställt på framtiden. I 100 år har vi visat hur nyfikenhet, kreativitet och samarbete över gränser kan lösa även till synes omöjliga utmaningar. Vårt mål är att ge perspektiv på en komplex värld och göra den mer begriplig, med visionen om innovationslust för en hållbar framtid.  

100-årsjubileet inleddes med Wisdome Stockholms premiär. Våren 2024 lanserar vi The Cell i Hagastaden, museets filial som fusionerar vetenskap med konst. Vi öppnar den nya upplevelsen Skogen, fortsätter vår turnerande verksamhet och bjuder på ett brett programutbud från förmiddagar till sena kvällar. Allt det här är Tekniska, som efter 100 år har blivit långt mer än ett museum. 

Res tillbaka.

Trädocka som illustrera en manlig gruvarbetare från förr. I bilden visas utställningens Gruvans logga.

Gruvan

En av våra första utställningar som bjuder på en resa genom trånga och mörka gruvgångar där du får se hur arbetet i underjorden går till.

Upptäck Gruvan

Gröna kablar i bakgrunden med loggan för utställningen Subject:hello med texten en uppkopplad värld.

Subject: Hello

Se hur vi har tagit hjälp av teknik för att kommunicera de senaste 200 åren, från den optiska telegrafen till dagens uppkopplade samhälle.

Upptäck Subject: Hello

Blicka framåt.

digitalt projeciering av människoskelett som visas på en digital skärm

Hyper Human

Utforska symbiosen mellan människa och maskin och några av de etiska utmaningar som vi ställs inför i samband med en all snabbare teknikutveckling.

Utforska Hyper Human

två tjejer tittar på en stor skärm gemensamt

Zero City

Ta en tur i en självkörande buss, dansa fram skogar, kryp genom avloppstunneln och se innovationer som är viktiga steg mot en fossilfri framtid.

Kliv in framtidens stad

Hisnande äventyr

Upptäck världen i 3D. I Wisdome Stockholm förvandlas svåra utmaningar och komplexa sammanhang till hisnande upplevelser.

Bli klok på Wisdome

Platsen för nyfikna

MegaMind

MegaMind är platsen där du utforskar och experimenterar dig till nya smarta idéer. Här kan du måla med ögonen, styra med tankekraft och forma i luften.

Läs mer
Hand som vrider i ett blått kugghjul i utställningen teknoleket.

Teknoleket

Teknoleket är en spännande miljö för alla små nyfikna med lust att upptäcka. Här kan de yngsta leka och lära om mekanik, ljud, ljus och tid.

Läs mer
två tjejer håller i varsin handkontroll och spelar tv-spel

Play Beyond Play

Play beyond Play är Tekniska museets stora dataspelssatsning – en totalupplevelse med spelstationer och fantasifulla spelmiljöer för barn och unga.

Läs mer

Program för kvällsbesökarna.

No description found for the image tjej-talbar-ung-vuxen-1024x1024

Talbar

Vi bjuder in till samtal och debatt om samhällsaktuella frågor som rör teknik, innovation och forskning. Under våren kommer vi fokusera på teman som trä, arkitektur och skog.

Digitaliserad bild på en kvinna med logga för utstllningen Galleri AI och texten teknik eller konst.

Galleri AI

En unik och spännande upplevelse som utforskar möjligheterna med AI inom konst- och kulturvärlden. Utforska konstverk som skapats utan mänsklig inblandning till stor del.

No description found for the image spel-kvadrat-1024x1024

Slay Beyond Slay

Postapokalyptiska världar, underjordens mörka tunnlar och alviska riddare är bara några av de fantasirika platserna du kan utforska i vår rollspelsklubb Slay Beyond Slay.

Grön kontrollpanel syns i bildens bakgrund. I bilden visas utställningen Salong energis logga med texten Ågesta kärnkraftverk.

Salong Energi

Förflytta dig till en plats som få människor har besökt och som inte längre finns. En utställning som väcker frågor kring kärnkraft, innovation och kulturarv.

Mer än ett museum.

No description found for the image forskaren-vectura-1024x576

The Cell

The Cell i Hagastaden är en plats där vetenskap möter konst som väcker tankeväckande frågor livsvetenskap. Det här är inte bara ett fönster för att kika in, utan en öppen dörr där du välkomnas att utforska, upptäcka och delta i utvecklingen av framtidens life science. 

Upptäck The Cell

Närbild på gräs och grön blomma

Skogen

Vår nya upplevelse som öppnar våren 2024. Här behandlar vi teman som hållbarhet, arkitektur, trä, samhälle och sätter människan i centrum.

Öppet alla dagar 10 - 22

pappa som stycker ut huvdet och tittar till barnen
Lek och rörelse
0-6

Föräldralediga fredagar på Tekniska

2024-01-12 - 2024-06-28
  • [MINIFREDAG]
Närbild på ett rött tåg som kör hastigt förbi
Visning
0+

Visning i Modelljärnvägen

2024-01-01 - 2024-06-30
  • [DJUPDYK]
Tjej klädd i astronautdräkt som pekar med fingret upp mot luften och håller i en mikrofon.
Wisdome
7+

OpenSpace: Ett interaktivt rymdäventyr

2024-01-01 - 2024-09-01
  • [LIVE]

Senast uppdaterad 12 april 2024.