Restaurangen Tekniska by Pontus arbetar aktivt mot matsvinnet av det som läggs på tallriken. Arbetet pågår löpande med konceptet samt genom val av leverantör, tillagning och hantering av restavfallet till mullmaskinen eller biobränsle.
Restaurangen Tekniska by Pontus är ISO14001 och 9001 miljömärkt och hanterar sina kemikalier efter deras miljömärkning/riktlinjer.
Tekniska har ett miljöledningssystem och arbetar systematiskt med avfallshantering, sortering och återvinning, samt rapporterar årligen sitta miljöarbete till Naturvårdsverket.
Museet har även påbörjat arbetet med att upprätta en hållbarhetsrapport över det samlade hållbarhetsarbetet i verksamheten.
Tekniska museet hanterar kemikalier och avfall, återvinning genom avtal med Stena Recycling och Stockholm Vatten och Avfall.
Restaurangen försöker välja förnybart material på de engångsförpackningar som används i verksamheten, val av bladtallrikar, återanvänt papper. Arbetet har påbörjats men det finns mer att göra.
Museet arbetar för att förbättra återbruk, tex. samarbetet i Materialmagasinet. Försöka återanvända material i byggandet av utställningar. Butiken återanvänder kartonger för sändningar från webbutiken.
Genom utställningsverksamhet, program och skolverksamhet sprida kunskap och information kring hållbar produktion och konsumtion, för att bidra till att människor väljer en hållbar utveckling och livsstil.