två tjejer sitter vid matbordet i ett grönt kök och pratar.

Foto: Maja Johansson

Revolutionera teknikundervisningen i högstadiet med Tänk tech

Tekniska museet och Teknikföretagen presenterar Tänk tech – ett spännande teknikprojekt för högstadieelever och deras lärare. Under våren 2024 bjuds högstadieskolor från Stockholmsområdet in att delta i detta nytänkande projekt, som startar den 4:e mars och pågår fram till den 22:a april.

Projektet är gratis och under hösten kommer projektet lanseras nationellt. Därmed kan alla högstadieelever runtom i Sverige delta!

Vill du delta?
Om du vill delta redan i vår och är lärare för högstadieelever i Stockholmsområdet, så kan du enkelt anmäla dig genom att kontakta projektledare Julia Brink.

Framtiden börjar i åttan

Genom att kombinera teknik med critical design ger Tänk tech eleverna en unik möjlighet att delta i skapandet av framtidsscenarier. Konceptet kulminerar i en gala på Wisdome, där elevernas 3D-modeller visas upp i OpenSpace. Med tydliga kopplingar till läroplanen och stöd för lärarna är Tänk tech en innovativ resa in i teknikens värld för åttondeklassare och högstadieelever.

För lärare innebär projektet tillgång till tänktech.se (lanseras i februari) med allt material, inklusive projektplan, lärarhandledning och lektionsplaner. Stöd ges även för undervisning i 3D-modellering och andra digitala verktyg. Två omgångar av fortbildning erbjuds, inklusive besök på Wisdome och Tekniska museet.

Välkommen till Tänk tech – där varje lektion är ett steg mot en magisk teknikvärld!

Om projektet

tjej som knyter sina skor i hallen

Syfte, vision och tidsplan.

Tänk tech sträcker sig nationellt från 2024 till hösten 2025 och startar våren 2024 med en pilot i Stockholmsområdet. Projektet syftar till att väcka och stimulera intresse för teknikämnet, visualiseringsteknik och prototypframtagning bland åk 8 och högstadiet.

Eleverna uppmanas att utforska framtidsscenario med en sci-fi-inspirerad ansats, där de skapar tankeväckande visualiseringar för en hållbar framtid.

Kille med lockigt hår och smink som tittar in i kameran

Målsättning

  • Öka Teknikundervisningens relevans för både tjejer och killar i högstadiet
  • Genom kompetensutveckling ska projektet ge lärarna inspiration och ökat självförtroende i undervisningen
  • Lyfta intresset för STEM/STEAM
  •  Långsiktigt bidra till framtida kompetensförsörjning, under högstadiet görs framtida studieval
  • Ta in och visa upp Wisdome som en del av projektet
  • Genom att inspirera och visa bredden av teknik och förebilder vill Tänk tech spräcka de förutfattade meningarna om teknik

Vill du veta mer?

Skicka iväg ett mejl till tanktech@tekniskamuseet.se med din fråga så hör vi av oss.

logga för tänktech med texten framtiden börjar i åttan.

Logga för teknikföretagen med text i rosa, grönt och gult.

Senast uppdaterad 22 februari 2024.