Wisdome Stockholm

Delad bild som till höger visar en fluga och till vänster visar en astronaut.

Bli klok på Wisdome Stockholm

Med 360° omslutande 3D tar vi dig längre bort, djupare ned och närmre inpå än du någonsin tidigare varit. I Wisdome Stockholm förvandlas svåra utmaningar och komplexa sammanhang till hisnande upplevelser.

Hisnande äventyr med visualiseringsteknik i världsklass

I den sfäriska domen omsluts du helt av högupplösta 3D-projektioner – hela vägen runtom och ovanför dig. Sex laserprojektorer i 8K-upplösning och ett avancerat 10.1-ljudsystem skapar en upplevelse så verklig att du varken tror ögon eller öron. Med våra explainers vid spakarna utforskar vi galaxen som en öppen värld, helt byggd på de senaste bilderna från NASAs och ESAs satelliter.

Här kan vi upptäcka världen runtom oss i 3D, precis som vi gör i verkligheten. Genom att kunna skala upp och ned och röra oss fritt genom tid och rum kan vi grepp om enorma avstånd, mikroskopiska mått, händelseförlopp under miljontals år eller på en tusendels sekund.

På det sättet kan upplevelsen och innehållet i Wisdome Stockholm anpassas efter besökarna – för barnfamiljer, gymnasieungdomar, vuxna kvällsbesökare eller företagsevent.

Boka biljetter

Hisnande upplevelser

Publik som sitter framför en bildprojektor som visar rymden

STORT 3D – En kosmisk resa genom tid och rum

Rymden är ofattbart stor. Tack vare vår nyfikenhet och strävan efter kunskap har vi människor drivits till att utforska rymden och lärt oss mer om universum. Det finns fortfarande oerhört mycket kvar att utforska. I domföreställningen STORT beger vi oss i väg på en resa längre ut i rymden än var någon annan människa någonsin varit. Allting vi får se på vår resa är baserat på verkliga data som inhämtats tack vare mänsklighetens tekniska framsteg och många års forskning. Följ med oss på resan, med start i vårt eget solsystem hela vägen ut till Big Bang. 

Publik som sitter framför en bildprojektor som visar rymden

OpenSpace för hela familjen: Ett interaktivt rymdäventyr

Vår rymdpilot tar dig och hela familjen på ett äventyr ut från jorden, förbi månen och andra himlakroppar i och utanför vårt solsystem och lär oss mer om människans utforskning av universum. Föreställningen är en liveshow i visualiseringsprogrammet OpenSpace som är utformat för att visualisera hela kända universum och porträttera det pågående arbete som sker för att utforska kosmos. OpenSpace använder senaste realtidsdata och gör utforskningen av kosmos tillgänglig till allmänheten. OpenSpace-projektet är ett samarbete med NASA. 

Människor i en dome som tittar på en 360-upplevelse

Making Magic 3D - A Visual Effect Story

I de visuella effekternas magiska värld kan vad som helst hända. Making Magic är berättelsen om hur programkod förvandlas till otroliga äventyr i film och datorspel – och hur de påverkas av naturlagarna som styr den verkliga världen. Följ på en hisnande resa och upptäck hur effekter skapas – från ekvationer till explosioner. 

personer med vr-glasogön sitter och tittar på en domeföreställning i wisdome stockholm

Ett år av upplevelser

Trots att Tekniska har öppet alla dagar 10 – 22, kommer inte timmarna räcka för ett besök. Med 10 utställningar och öppningen av Wisdome Stockholm kommer du vilja komma om och om igen. Med ett årskort lönar det sig redan efter tredje besöket.

Unna dig ett årskort

Upplevelser för skola och företag

publik som sitter i en dome och tittar på jorden i 3D

Skolan 

Gör lektionen till ett äventyr! I Wisdome Stockholm blir det svårbegripliga enklare och roligare att förstå. Vi skapar lustfyllt lärande – alltid med direkt koppling till läroplanen. Här kan du läsa mer om hur Wisdome Stockholm kan göra din lektion till en upplevelse.

Människor i en dome som tittar på en 360-upplevelse

Företag 

Ta kollegorna på en spektakulär konferens, en hisnande after work eller inspirerande kick off i domen. Wisdome Stockholm och Tekniska museet är mötesplatsen för innovation och hållbar framtid. Se våra erbjudanden för företag här.

Arkitektur i världsklass

Träbyggnad lokal

Arkitektkontoret Elding Oscarson har ritat en byggnad som utmanar och sätter material och konstruktion på prov. Taket är ett böljande rutnätssystem i fem lager av träbalkar som når en spännvidd på 48 meter – helt utan pelare. Det innebär ca 20 kilometer LVL-trä som levereras av Stora Enso och sedan böjs och anpassas med en exakt precision.

Närbild på träbalkarna och dess böjning i Wisdome

Att bygga i trä ger nya möjligheter i form av minskade transpor­ter, tystare byggen och en behagligare miljö. Men framför allt är det mer klimatsmart – och därför spelar trämaterialet en viktig roll för att utveckla framtidens hållbara byggande. Wisdome Stockholm blir ett utmanande referensobjekt som tänjer på gränserna för vad som är möjligt att konstruera i trä.

Samarbeten och finansiering

Satsningen finansieras med Stora Enso som huvudpartner och Vectura som partner för byggprojektledning för projektet samt NIBE som hållbarhetspartner och Ericsson som huvudpartner till Tekniska. Genomförandet är möjligt tack vare stöd från Wallenbergstiftelserna, Teknikföretagen, Erling-Perssons Stiftelse, Stora fonden och Fritz Öst fond för elektroteknik.

En nationell satsning

Wisdome har sin utgångspunkt i den världsledande forskningen inom visualisering som bedrivs vid Visualiseringscenter C och Linköpings universitet. Med bidrag från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse skalas det nu upp och blir en nationell satsning.

Inom Wisdome samverkar Sveriges fem ledande science center – Malmö Museum, Universeum i Göteborg, Curiosum i Umeå, Tekniska museet i Stockholm med Visualiseringscenter C i Norrköping som nav i samarbetet. Till projektet är också ett 10-tal universitet och forskningsmiljöer kopplade med kunskap kring forskning, teknik, tillämpning och didaktik.

Läs mer om den nationella satsningen Wisdome

Senast uppdaterad 22 februari 2024.