En modell av Polhems sluss i Stockholm

Slussen i Stockholm

I utställningen berättar vi historien om Slussen i Stockholm och om Stockholms stads planer på en ny trafiklösning, som de nu börjat bygga.

Utställningen Slussen visades oktober 2013 – mars 2018

I centrum för utställningen stod en modell av Christopher Polhems sluss byggd 1766, 11 år efter att Polhems sluss öppnade i verkligheten. Den byggdes för att användas som manual då det inte finns några ritningar på slussen. Istället använde man modellen för att se hur den var konstruerad om något till exempel behövde repareras.

En viktig knutpunkt – då som nu

Området runt det som vi i dag kallar Slussen i Stockholm har en tusenårig historia av att vara en knutpunkt för kommunikationer till lands och till sjöss. Här fanns länge den enda öppningen mellan Mälaren och Östersjön. Det var också den enda landförbindelsen om man ville ta sig över Mälaren.  Slussenområdet har förändrats i takt med att Stockholm utvecklats och utformningen av området har alltid varit omstridd. När Christopher Polhem vid mitten av 1700-talet fick uppdraget att bygga en ny sluss var det efter nära 50 år av diskussioner.

Stockholms stad bygger nu en helt ny trafiklösning för Slussen, efter många år av utredningar.

Kontakta sidansvarig

Lars Paulsson

Lars Paulsson

Utställningsintendent

+46 8 450 56 81

Mejla

Senast uppdaterad 7 december 2021.