En modell av Polhems sluss i Stockholm

Slussen i Stockholm

I utställningen Slussen berättar vi historien om Slussen i Stockholm och om Stockholms stads planer på en ny trafiklösning, som de nu börjat bygga.

I centrum för utställningen står en modell av Christopher Polhems sluss byggd 1766, 11 år efter att Polhems sluss öppnade i verkligheten. Den byggdes för att användas som manual då det inte finns några ritningar på slussen. Istället använde man modellen för att se hur den var konstruerad om något till exempel behövde repareras.

Utställningen Slussen visas tills vidare.

En viktig knutpunkt – då som nu

Området runt det som vi i dag kallar Slussen i Stockholm har en tusenårig historia av att vara en knutpunkt för kommunikationer till lands och till sjöss. Här fanns länge den enda öppningen mellan Mälaren och Östersjön och den enda landförbindelsen om man ville ta sig över Mälaren.  Slussen har förändrats i takt med att Stockholm utvecklats och utformningen av området har alltid varit omstridd. När Christopher Polhem vid mitten av 1700-talet fick uppdraget att bygga en ny sluss var det efter nära 50 år av diskussioner.

Stockholms stad har nu börjat att bygga en helt ny trafiklösning för Slussen, efter många år av utredningar. Följ utvecklingen på Stockholms stads projektsajt: http://bygg.stockholm.se/Alla-projekt/Slussen/

Kontakta sidansvarig

Lars Paulsson

Utställningsintendent

+46 8 450 56 81

Mejla

Senast uppdaterad 5 december 2016.