Ett flyktingtält visas i utställningen

I’m Alive – mobil teknik på liv och död

I utställningen I'm Alive – mobil teknik på liv och död, har nyanlända delat med sig av sina berättelser om vad smartphones och mobilt internet betytt för dem under deras flykt. I utställningen uppmärksammas också innovativa initiativ som hjälpt flyktingar och där den mobila tekniken ofta varit väsentlig.

I utställningen möter du bland andra Deema, Hanadi och Khalid som delar med sig av sina erfarenheter om vilken betydelse smartphone haft under deras flykt. I VR-upplevelsen Clouds over Sidra kommer du nära flyktingars vardag i lägret Zaatari i Jordanien. I en digital visualisering med unika data kan du följa hur flyktingbåtar lotsas i hamn över Medelhavet via sociala medier.

Utställningen visas på Tekniska museet 12 oktober 2016 – 20 augusti 2017.

Kanske vi frågar oss hur vi skulle kunna klara oss utan vår GPS-funktion i den täta stadstrafiken, eller för att mäta den senaste joggingrundan. Men samma funktion används också av flyktingar för att hitta den säkraste vägen på sin resa. För faktum är att en fungerande mobiltelefon kan betyda skillnaden mellan att leva eller att dö. De är avgörande verktyg för att planera flykten, hitta vägen, göra översättningar och att kommunicera med anhöriga. Mobiltelefonen erbjuder också en flykt från den hårda verkligheten för en stund.

Projektet har genomförts i samarbete med bland andra Sverige för UNHCR, Better Shelter, Refugees Welcome Stockholm, Villa Victoria, Maritime Organization for Follow-up and Rescue, Annah Björk, Mattias Beijmo.

Skolbesök i utställningen

Du kan besöka utställningen tillsammans med dina elever på egen hand. Till din hjälp har vi tagit fram en lärarhandledning med elevuppgifter. Det går också bra att boka en introduktion tillsammans med en pedagog vardagar klockan 9.

I’m Alive, lärarhandledning (219,99 KB)

Har du frågor om I’m Alive för skolan kontakta skolbokningen.

Kontakta sidansvarig

Magdalena Tafvelin Heldner

Intendent

+46 8 450 56 46

Mejla

Senast uppdaterad 10 februari 2017.