Nördcafé

Nördcafé startade hösten 2008 på Tekniska museet. Sedan dess har många passionerade nördar berättat om det de brinner för och Nördcafé har även fått uppföljare ute i landet.

Nörd i vitt på svart bakgrund

En nörd är en passionerad människa, en självlärd mästare som med nyfikenhet hoppar mellan teori och praktik. En person som ofta har svårt att skilja mellan sitt liv som nörd och övriga privatlivet. Nördcaféerna börjar klockan 18 och håller på till senast klockan 19.30 och det är fri entré.

Nördcaféer hösten 2018

Nu är vi igång höstens nördcaféer där vi lyssnar på olika intressanta personer som berättar om sin passion. Nytt för i år är att vi ibland får möta flera nördar på en kväll. Vi håller till i Tekniska by Pontus, museets mysiga restaurang, där du har möjlighet att köpa något att äta eller dricka.

En del av restaurangen med en hängande glaskruka med växter i förgrunden

Onsdag 12 december

GHOST CUBE – Erik Åberg berättar om sin kub som man kan vrida, skaka, vika, transformera och bygga på i det oändliga. Den rör sig, den får liv – en helt ny uppfinning.

Karnevalkostymer – Elvira Santos berättar om och visar hur hon tillverkar jättehuvuden i papier mache och karnevalsdräkter till en årliga Stockholmskarnevalen.

Tidigare nördcaféer

Onsdag 28 november

Insekter som mat – Anders Engström ska försöka övertyga oss om denna proteinreserv. Under kvällen presenterar han sin nya bok ”Äta insekter” och bjuder på recept och tips.

VR – När Fredrik Enmark var 14 år blev han totalt tagen av arkadmaskinen 1000CS på hemdatormässan i Sollentuna 1991. Sedan dess har Oculus, GearVR, VIVE, old-school-vr, med mera fört Fredrik genom livet när det gäller studier, jobb och fritid.

Onsdag 14 november

Höjdhopparen Stefan Holm berättar om sin stora passion för LEGO. I höst släpper han även boken ”Svenska sportbitar”, där LEGO-intresset spelar huvudrollen.

Onsdag 31 oktober

Motorer – Går det att bygga sin egen jetmotor? Går det att bygga om en vanlig Volvo till en ångbil? Det är sådant som Birk Granström och Christian Pisano har erfarenhet av. Under nördcafé 31 oktober berättar de om sina äventyr i motorernas värld.

Öl – Nan Albertson vet hur man gör för att ölet ska bli gott. Hon ligger bakom Beer Lab i Göteborg, som hjälper stora bryggerier och hemmabryggare med att kontrollera om ölet är av bra kvalitet.

Onsdag 17 oktober

Vi som älskar radio – Joakim Svanfeldt berättade om hur han använder radiovågor.
Per Hüttner, som är en framgångsrik konstnär, bosatt i Paris, berättade sin radiohistoria.

Onsdag 19 september

Drönare – säkerhet, regler och äventyr. Med Per Nilsson, Gustav Gerdes, med flera.
Mina 400 videomaskiner – Fredrik Bagge berättar om sin enorma samling.

Onsdag 3 oktober

Stop-motion-filmer – animatören och regissören Rebecka Llerena berättar om sitt filmskapande.
Simning – Mikael Rosén berättar om sitt stora livsintresse, att ta sig fram i vatten.

Gå med i nördgruppen på Facebook

Gå gärna med i vår Nördgrupp på Facebook, så håller du dig uppdaterad om kommande Nördcaféer och andra nördiga evenemang på Tekniska museet.

Har du frågor, funderingar eller förslag kring innehållet? Kontakta Nils Olander.

Kontakt och mer information

Nils Olander

Intendent, program

+46 739 991 377

Mejla

Senast uppdaterad 10 december 2018.