No description found for the image denice-med-kletigt-material-1600x600

Labb och experiment

Här bjuder vi på experiment som du kan testa själv att göra hemma. Varje experiment presenteras med en film, som visar vi hur vi gjorde och en pdf med steg-för-steg som du kan ladda ned.

Prenumerera på vår YouTube-kanal Tekniska tuben för fler tips om roliga experiment att göra hemma.

Vill du testa fler experiment? Eller ge bort experiment i present? I vår webshop hittar du många roliga och kluriga alternativ.

LabbFix

Följ med Denice Fix som labbar för fullt. Det är kul att experimentera och vi tycker att alla ska testa åtminstone ett labb. Här möter du en värld fylld av Möbiusband, marshmallows, osynlighet och tricks.

Det bästa av allt är att du enkelt kan haka på och göra labben själv. För att sedan impa på dina vänner.

Här hittar du alla LabbFix-avsnitt

MakerMys

Nu får du chansen att träffa Tekniskas egna maker-pedagoger i programmet MakerMys.

Haka på och skapa något tillsammans med dem, eller bli inspirerad och skapa något alldeles eget. I varje avsnitt får ni lära er nya spännande material och tekniker.

Gissa saken

Vår arkivarie Lotta hittar spännande och kluriga saker i våra samlingar. Men när hon försöker lista ut vad de egentligen är får hon väldigt olika svar av sina kollegor. Vilka ljuger och vem talar sanning?

Här hittar du alla Gissa saken-avsnitt

Gör ett Svävande UFO

Nu kan du imponera på familjen med ett riktigt mystiskt experiment – gör ditt eget svävande UFO. Med hjälp av statisk elektricitet kan du få en bit plast att sväva av sig själv i luften. Du behöver en ballong, en sax, en tunn plastpåse och någonting att ladda ballongen och plasten med, till exempel en fleecetröja. Testa att gnugga ballongen mot ditt eller kompisens hår istället – funkar det? Lycka till!

Så här gör du ett svävande UFO (180,15 KB)

Gör en lavalampa

Med bara vatten, matolja och salt kan du göra ett riktigt roligt och spännande experiment hemma. Tillsätt några droppar karamellfärg så blir det extra fint. Vad händer när du strör i saltet? Tips: Om du gör experimentet i en glasburk med lock så kan du få processen att upprepa sig igen och igen genom att vända burken upp och ned när processen slutat.

Så här gör du en lavalampa (1,50 MB)

Gör ett pyramidhologram

På YouTube finns det massor av tuffa ”hologram”-videor. Med enkla medel kan du göra din egen kikare för att se filmerna som hologram (tekniken bakom ”pyramidhologrammen” ska inte förväxlas med holografi, utan är en illusion som uppstår med hjälp av reflektioner).

Så här gör du ett pyramidhologram (282,66 KB)

Blanda en magisk vätska

Med bara majsstärkelse eller potatismjöl och vatten kan du blanda en riktigt magisk vätska, som inte uppför sig riktigt som vanliga vätskor. Testa själv får du se!

Så här gör du magisk vätska (372,20 KB)

Gör en bubbelorm

Med en PET-flaska, en trasa, diskmedel och vatten gör du ett roligt experiment med bubblor. Toppen att göra utomhus på sommaren. Hur lång blir din bubbelorm?

Så här gör du en bubbelorm (119,00 KB)

Gör en ritrobot

Med en pappersmugg, tushpennor och till exempel en mjölkvisp som motor gör du enkelt en tuff ritrobot. Gör den extra fin genom att rita fina mönster eller klistra på ögon, öron och hår på din robot. Tips: Om du tejpar pennorna på insidan av muggen så kan du lättare måla och dekorera din ritrobot.

Så här gör du en ritrobot (143,50 KB)

Senast uppdaterad 24 juli 2023.