No description found for the image jorden-fran-rymden

Inspirationskväll och studiedag för lärare som vill arbeta med rymden i skolan. Foto: NASA

Rymden och jorden – inspirationskväll och studiedag för lärare

Välkommen att delta på en gratis inspirationskväll och studiedag om rymden. Du får massor med tips och inspiration kring hur du kan arbeta med rymden i skolan.

Inspirationskväll

Under en spännande kväll för lärare i alla årskurser fokuserar vi på rymden och vilken nytta vi har av utforskningen av rymden. Om allt från satellitbilder och miljö till bemannade månfärder. Inspirationskvällen är kostnadsfri, du kan delta på distans eller på plats på museet (begränsat antal platser). Deltagare på museet bjuds på lättare förtäring innan programmet startar.

Ur programmet

  • ”Berättelser som mångrus och rymdinstrument”.  Anders Lindeberg – Lindvet, museets expert på objekt i samlingarna. Sändning i samarbete med Utbildningsradion (UR)
  • ”The Impact of Apollo”. Lecture and dialogue with Tom Callen, Astronomer & Producer, with a solid background in larger Planetariums.
  • ”Rymdentusiasm”. Jenny Jansson, Rymdambassadör, berättar om arbetet med att engagera elever och lärare för rymd och miljöfrågor.

Anmälan

Datum och tid: onsdag 23 september, kl 17:00- 18:30
Var: Via länk eller på Tekniska museet, Museivägen 7, Stockholm
Anmälan: Anmäl dig här (begränsat antal deltagare på plats, se vidare i respektive anmälan)

Studiedag

Under en dag med föreläsningar och workshops gör vi en djupdykning i rymden för lärare i årskurs 4 till gymnasiet. Studiedagen är gratis men du bekostar din egen lunch. Höstens studiedag kommer flyttas till november månad och arrangeras online, mer information om datum och anmälan publiceras inom kort.

Program

  • 10.00 – 10.15 Tekniska museet och Rymdstyrelsen hälsar välkommen!
  • 10.15 – 10.30 Moa Skan, Astronomisk ungdom, informerar om arbete med astronomi och rymd i skolan.
  • 10.30 – 12.00 ”Jorden från ovan” Om att bevaka händelser på jorden utifrån rymden, klimatanknuten rymdforskning. Föredrag med inslag av ”hands on” aktiviteter, Tobias Edholm
  • 12.00 – 13.00 Lunch
  • 13.00 – 16. 00 Workshops (se detaljerat program nedan)

Workshops

Vi kontaktar dig efter anmälan för val av workshop under eftermiddagen. Observera att några workshops kräver en del förberedelse samt att du tar med egen dator, se detaljer nedan.

A. Astronomi i klassrummet (för lärare i åk 4-9)
Pedagogiska verktyg för tydligt, enkelt och roligt arbete med astronomi i klassrummet. Hur kan du entusiasmera och ge grunderna för det naturvetenskapliga arbetssättet – en kunskap som blir allt viktigare i dagens snabba informationssamhälle där alla måste vara källkritiska. Du får med dig förslag på upplägg för fortsatt arbete i skolan. Vi kommer bland annat att titta på olika fjärrstyrda teleskop och hur du enkelt arbetar med satellitbilder som eleverna själva laddar ned.

Workshopledare: Jenny Jansson, Rymdambassadör.

B. CanSat Europeisk teknik- och rymdtävling (för lärare i gymnasiet)

Prova på CanSat och få en chans att komma igång med arbetet att tillsammans med din klass konstruera en fungerande mikrosatellit. Här får du möjlighet att stifta bekantskap med ett kontrollerkort (Arduino) och programmera det så att det utför olika mätningar och aktiviteter. Med ett antal olika sensorer för bland annat temperatur, tryck och accelerometer, ges en bra ingång till hur en CanSat blir till. Du får själv programmera och testa satellitprototypens funktioner. Datorvana krävs men du behöver inte ha några speciella förkunskaper i programmering.

Workshopledare: Tomas Wallgren, förstelärare i Fysik, på Tibble Gymnasium, Täby. Simon Alinder, Astronomisk ungdom, deltar som funktionär.

Inspirationsträffen och studiedagen anordnas av Tekniska museet i samarbete med Rymdstyrelsen och Nordic ESERO.

Senast uppdaterad 7 december 2021.