Ai-bild genererad bild på en stor torsk i mitten som lockar andra torskar med sitt rop

Demostage: Torsk på tekniska

Tillfället har passerat.
Tekniska museet, Museivägen 7, Norra Djurgården. Buss 69 till Museiparken
Entrébiljetter köps online.

Att få prova på livet som torsk i parningstider – det är nu möjligt tack vare ett möte mellan musiker, marinbiologer och en neuroforskare. Tillsammans med Östersjöfestivalen presenterar vi en helt unik upplevelse där du kommer att kunna få höra torskarnas lockrop förvandlas till samtidsmusik. 

När torsken samlas för att para sig om våren, så väljer de noggrant ut vilken partner som de parar sig med. Fiskarna har en avancerad parningsritual som involverar både ljud och rörelse. Ljuden skapas när hanarna slår sina ”trummuskler” mot sin simblåsa för att producera rytmer, vanligtvis medan de dansar runt honan. Vetenskapen har kunnat visa att hanar med större trummuskler får fler avkommor, vilket tyder på att detta trumspel är viktigt för att attrahera partners. 

På “Centre for Coastal Research, University of Agder” på Norges sydkust så studerar man hur dessa trumbeteenden varierar mellan individuella torskar, vad som gör vissa individer mer attraktiva än andra. Forskare och musiker arbetar nu tillsammans för att använda dessa ljud för att gör musik. 

Lördag 2 september kommer du att kunna få höra torskarnas parningsljud. Inte bara det, du kommer även att kunna höra hur deras ljud görs om till samtidsmusik och upptäcka hur detta ljud rör sig i rummet som fiskarna i sin bassäng. Du kommer få lära dig mer om torsken och om torskforskning. Torskbaren är öppen.  

Vi som deltar är:

  • Per Huttner (Bildkonstnär och samtidsmusiker Stockholm) 
  • John Andrew Wilhite (Samtidsmusiker Oslo) 
  • Rebekah Oomen (Marinbiolog,  Oslo) 
  • Susanna Huneide Thorbjørnson (Marinbiolog, Agder) 
  • Robert Oostenveld (Neuroforskare, Nijmegen) 

Projektet anordnas i samarbete med Vision Forum och stöds av Statens kulturråd, Längmanska kulturråden och Helge Ax:son Johnsons stiftelse. 

Praktisk information

Plats: Parkettsalen, plan 3 
Bar: Givetvis, en torskbar! Vad annars?
Tid: 14.00 – 17.00. 
Biljett: Vanlig entrébiljett gäller  

Mer information om Östersjöfestivalen hittar du på Berwaldhallens hemsida. 

Senast uppdaterad 14 augusti 2023.