Person som pekar på en skärm som i sin tur visar ett digitalt vitt ansikte

[TALBAR]

Bli en del av den viktiga dialogen om artificiell intelligens och dess påverkan på vår värld.

AI och deep fake: Samtal om sanning, teknik och demokrati i den digitala tidsåldern

Tillfället har passerat.
Salong Energi, plan 1
Programmet ingår i entrébiljetten som köps online.

I den snabbt föränderliga digitala eran står vi inför en ny och komplex utmaning: Deep fakes. Denna teknologi har väckt frågor om sanning, påverkan på vår demokrati och de etiska, juridiska och sociala dilemman den för med sig. Vad är egentligen deep fakes och hur påverkar de vår samtid och framtid? Hur kan tekniken användas för att skapa, upptäcka och bekämpa deep fakes 

Deep fakes är digitalt skapade förfalskningar av bilder, ljud eller videor som verkar vara äkta. Tekniken som använder artificiell intelligens, har många användningsområden, från underhållning till utbildning. Men den kan också användas för att sprida desinformation, propaganda och hot. På så sätt kan den utgöra ett hot mot vår demokrati genom att påverka vår uppfattning, underminera förtroendet för medierna och myndigheterna, manipulera val och skapa konflikter. 

Artificiell intelligens är en dubbelverkande kraft i detta sammanhang. Dels kan AI underlätta skapandet och spridningen av deep fakes, men den kan också användas för att upptäcka och bekämpa dem genom digitala vattenmärken, blockkedjor, ansiktsigenkänning och maskininlärning. Hur kan vi utbilda oss själva och andra för att vara källkritiska och verifiera information som kan vara falsk eller manipulerad? Hur kan vi skydda oss mot att AI samlar, analyserar och använder personlig information på ett oetiskt eller olagligt sätt?  I kvällens Talbar vill vi belysa den pågående debatten om deep fakes och dess påverkan på vår värld, samtidigt som vi utforskar möjligheterna att hantera teknologin på ett ansvarsfullt sätt som inte hotar våra samhällen. 

Deltar i samtalet

Porträttbild Binette Seck.
Binette Seck
talare från talbar på tekniska
Från vänster Avid, Getnet, Norah och Korey.

Binette Seck, Changers Tech och Space Academy, är kvällens moderator.

Binette är entreprenör och är dedikerad till att demokratisera teknik över hela världen. Som en av grundarna av ChangersTech och partner på iCog Anyone Can Code, inspirerar hon ungdomar i tre afrikanska länder och i Sverige och ger ungdomarna tillgång till förebilder som representerar mångfald, attraktivt nätverk, kunskap och utökad självkänsla. 2021 utsågs Binette till årets Tech-kvinna av CGI och är en Obama Leader i The Obama Foundation’s Leaders program under 2023.  

Korey Stegared-Pace,

Korey är en Cloud Advocate på Microsoft fokuserad på att utbilda startups och utvecklare om AI-kapaciteten. Han är stolt över att säga att han jobbade med AI ”innan det var coolt. Han har varit en förespråkare för att öka kompetensen inom AI i samhället genom möten, poddsändningar och kodningsströmmar. När han inte tänker på AI, tycker han om den vackra sporten fotboll. 

Avid Fayaz, chefredaktör och podcastvärd.
Avid Fayaz studerar datavetenskap på KTH och är ansvarig för utbildning och chefredaktör på KTH AI Society. Han är också värd för ”The AI ​​Pod”, en vetenskaplig podcast fokuserad på att studera effekterna av artificiell intelligens. 

Getnet Assefa, datavetare, grundare och verkställande direktör för iCog Labs.

Getnet är en ivrig futurist som ofta funderar över maskinernas häpnadsväckande kapacitet och deras plats i vår framtid. Getnet är grundare och verkställande direktör för iCog Labs, Etiopiens första artificiella intelligenslabb baserat i Addis Abeba. Forsknings- och utvecklingslabbet lanserades 2013 och har samarbetat med företag och ideella organisationer över hela världen för att möjliggöra användning av teknik för att öka människans kapacitet och förbättra liv. Utvecklare på iCog är engagerade i projekt från datorlingvistik för afrikanska språk till att utveckla robotik för utbildningsändamål. Getnet och hans team har utvecklat en fotbolls- och Einstein-robot och var involverade i skapandet av Sophia, den humanoida roboten som fick saudiskt medborgarskap 2017. 

Norah Klintberg Sakal, dataforskare och AI-konsult.

Nora älskar att hitta sätt som AI kan förbättra vårt sätt att göra affärer på. Norah är specialiserad på praktiska tillämpningar av stora språkmodeller och brinner djupt för den otroliga transformation AI kan åstadkomma. 

[TALBAR]

Samtal och debatt

Talbar är Tekniska museets nya samtalsscen där vi bjuder in till samtal och debatt om samhällsaktuella frågor som rör teknik, innovation och forskning.

Frågor?

Kontakta programansvarig Lisa Hellmark.

Senast uppdaterad 21 februari 2024.