En av robotarna i utställningen Robots

Sportlov – full fart för hela familjen

2020-02-17 - 2020-02-23
Alla dagar: kl 10.00-17.00

2020-02-19
Ons: kl 10.00-19.00

2020-02-24 - 2020-03-01
Alla dagar: kl 10.00-19.00

Tekniska museet, Museivägen 7, Norra Djurgården. Buss 69 till hållplats Museiparken

Observera att inte alla aktiviteter sker dagligen, se respektive programpunkt.

Räkna med fullt ös och massor av skoj under sportlovet på Tekniska. Vi har laddat med rymdshower, TikTok-verkstad, experimentshower och labb. 19 februari kommer Beppe Singer och experimenterar och dessutom har vi fått in nya, roliga sportspel i Play Beyond Play. Ta chansen att se publiksuccén Robots innan den turnerar vidare.

Filmverkstäder på Tekniska museet

Filmverkstad tillsammans med Stockholms filmfestival

Gör kortfilm tillsammans med Stockholms Filmfestivals filmpedagoger. Under tre timmar får barn i åldrarna 6–16 år tillsammans i mindre grupper skapa kortfilmer med stöd av filmpedagoger från Stockholms filmfestival. Verkstaden går igenom filmskapandets olika steg; från manus, filmning och redigering till färdig film – som du får ta med dig hem.

Verkstaden kostar 150 kronor och du anmäler dig på: https://www.stockholmfilmfestival.se/sv/junior/sportlovets-filmverkstader.

TikTok-verkstad med Stockholms filmfestival Junior

Med hjälp av gratisappen TikTok är det busenkelt att snabbt skapa egna kortfilmer med roliga filter och ljud. Stockholms filmfestivals personal finns på plats på Tekniska under sportlovsveckan för att hjälpa dig navigera appen och såklart ge filmpedagogiska tips. Du kan sedan testa att göra film i utställningarna antingen själv eller med en kompis. Ta med egen telefon eller surfplatta.

Tid/plats

24–28 februari klockan 11:00–16:00.

Prova lajv tillsammans med Lajvakademin

Barn leker tillsammans med Lajvakademien.

Lajvakademien ordnar lajv för dig som är 10–15 år under vecka 9. Testa lajvet Code Runner: I en nära framtid finns människoliknande robotar. De ser ut som vi, tänker som vi, men de räknas ändå inte som människor. Robotarna har alltid varit programmerade för att de ska arbeta och stanna på en och samma plats…men nu har något börjat hända! På vissa platser har robotarna fritagits, rymt eller avkodats och någonstans på Tekniska museet vaknar några av de upp. Hur ska de göra för att förbli fria?
Det kommer även finnas ett drop-in-lajv i miniformat under vecka 8, där barn och vuxna i alla åldrar kan prova på.
Observera att du behöver anmäla dig på: www.studieframjandet.se/lajvakademien

Tid/plats

Cosplayrummet i utställningen Play Beyond Play, våning 4.

Vecka 8, Drop-in-lajv:

17-19 februari: 10:30-12:00 och 13:30-15:00

Vecka 9 (föränmälan krävs):

24–26 februari: 09:30-15:00.

Gundam – Lär dig mer om sci-fi fenomenet från Japan

Från den japanska TV-serien som lanserades 1979 har Gundam utvecklats till ett massivt fenomen som inkluderar manga-serier, leksaker, spel och mycket mer. Kom till Tekniska Museet för att sätta ihop byggsatser (Gunpla) som du får ta med dig hem, ta del av det större Gundam-universumet och testa det senaste Gundam-spelet från BANDAI NAMCO. Nostalgi för alla som redan är frälsta, något nytt och spännande att upptäcka för alla andra.

Tid/Plats

24 februari – 1 mars i Maskinhallen.

Experimentshow med Beppe Singer

Foto: Anders G Warne

Räkna med en riktigt kladdig, lärorik och rolig show för både vuxna och barn. Beppe Singer är en prisbelönt programledare och författare som vunnit ett stort förtroende bland barn, föräldrar, pedagoger och skolledare. Han är kemisten som arbetat som gymnasielärare i flera år innan han 2011 vann det prestigefulla priset Årets Folkbildare för sina insatser som programledare. Beppe skriver experimentböcker, utvecklar experimentlådor och kunde senast ses i julkalendern Det Stora Experimentet på Viaplay.

Tid/plats

19 februari klockan 15:30 och 17:30 i Hörsalen, entréplan.

Hjälp deckarduon LasseMaja lösa mysterier

Har du vad som krävs för att bli detektiv? Vi behöver vi din hjälp att hitta ledtrådar på Tekniska museet för att lösa en rebus till nya filmen Lassemajas detektivbyrå: Tågrånarens hemlighet. Genom ett klurigt uppdrag och med hjälp av riktiga detektivprylar går du på uppdrag i museet för att hitta lösenordet till kassaskåpet och få med en belöning hem.

Se trailer nedan från bioaktuella LasseMajas detektivbyrå: Tågrånarens hemlighet.

Tid/plats:

26–28 februari klockan 13.00–16.00. Aktivitetsstart varje hel- och halvtimme, aktiviteten tar cirka 20 minuter per grupp.

Sporta loss med Mario, Sonic och Ring Fit Adventure

Ring Fit Adventure

Två nya spel gästar Play Beyond Play under sportlovet. I Mario & Sonic at the Olympic Games kan du tävla med dina vänner i olika olympiska grenar. I Ring Fit Adventure utforskar du en värld och fightas mot andra samtidigt som du utför fitnessliknande övningar.

Tid/plats

Utställningen Play Beyond Play på plan 4.

  • 22 februari – 1 mars: Mario & Sonic at the Olympics
  • 22–23 februari samt 29 februari – 1 mars klockan 10.30-16.30: Ring Fit Adventure (VR-labbet).

Luft- och elshower

Man med långt hår som står rakt ut

I luftens värld finns mycket att upptäcka. I vår nya experimentshow tar våra laboratörer dig med genom högtryck och lågtryck på en resa med slutstation rymden. På vägen utforskar vi hur hög- och lågtryck, som till exempel dikterar väder och vind, även påverkar andra saker.

I en magisk elshow utforskar vi elektricitetens laddade värld och demonstrerar detta med vår elektrostatiska generator. Kul och spännande på samma gång – några modiga kan få prova själva.

Tid/plats

Luftshow, 17-23 februari, Stora hörsalen

Mån, tis, tors, fre: 15:00

Lör, sön: 13:00

Elshow, 24-28 februari, Lilla hörsalen

Mån-fre: 11.30, 14.30, 16.30 & 17.30 (Begränsat antal platser, först till kvarn)

Rymdshow med gravitationsexperiment

Gravitation? Nej tack. Följ med oss till månen i vår nya experimentshow. Men hur tar vi oss dit? Kom och se hur vi försöker trotsa tyngdlagen genom olika experiment. Begränsat antal platser, skriv upp dig på en lista utanför Hörsalen 1 timme innan.

Tid/plats

24 februari–1 mars, klockan 13.00 och 15.00. Onsdag 26 februari även klockan 17.30. Hörsalen på entréplan.

Fysikexperiment med Tekniska Museets Vänner

Labb med olika fysikexperiment

Här får barnen laborera med olika fysikexperiment tillsammans med Tekniska Museets Vänner. Labben är utvecklade för barn från sex respektive 10 år, men alla nyfikna är välkomna att titta på. Experiment som varieras under dagarna:

  • Experimentera med magneter, elektromagneter, ljud och högtalare.
  • Hur kan vi skapa ström och få saker att rotera? Experiment med små elmotorer och generatorer.
  • Håller det? Prova enkla och sammansatta material – skapa en enkel bromodell av papper, som du sedan får prova om den håller
  • Hur fungerar reflexer? Bygg en reflex av små speglar och testa med ficklampa. Tillverka en egen reflex av ”reflexpulver” och ta med hem.
  • Experimentera med termoplast – hur ser molekylstrukturen ut och hur fungerar den? Även experiment med biologiskt nedbrytbart plastgranulat, som kan formas och återanvändas. Ta med dina skapelser hem.

Tid/plats:

Alla dagar i Nervcellen i MegaMind.

Robot-quiz med UNICEF

Kvinna och robotansikte

Foto: Anna Kjellström

Träffa UNICEF och lär dig mer om deras arbete för barn runt om i världen. Prova det interaktiva robot-quizet och svara på frågor om UNICEF. Du kan också tillverka din egen pin som du får ta med dig hem.

Tid/plats

24–28 februari klockan 11.00–17.00 i Robot Zone på entréplan.

Robots – ett kittlande äventyr

Robotbebis

Publiksuccén Robots åker snart vidare på sin världsturné – sista chansen att se utställningen är 15 mars.

Med över hundra humanoider är Robots den mest omfattande samling människoliknande robotar som någonsin visats. Träffa och interagera med några av utställningens stjärnor: nyhetsuppläsaren Kodomoroid, roboten Pepper, som gärna ger dig en “fist-bump” ochvi Robothespian, som citerar ur kända filmer.

Tid/plats

Utforska Robots på egen hand eller följ med på visning. Utställningen visas på entréplan.

Robot Zone – prova på för alla åldrar

Roboten Charli uppträder för publik

I Robot Zone kan du testa robotyoga, lyssna till sagor som roboten Charli läser och kika på robotshow. Dessutom kan du testa ett alldeles nytt robotspel och med hjälp av VR kika på vad robotar gör i fabriken på natten.

Tid/plats

Stora scenen i utställningen 100 innovationer.

Mån–fre: klockan 12.00-14.00
Lör–sön: klockan 11.00-16.00

Visningar i Modelljärnvägen

Tåg kommer ut ur tunnel i Modelljärnvägen.

Se tågen i Modelljärnvägen susa fram över 50 meter räls och ett naturtroget landskap medan vi berättar om hur den kom till.

Tid/plats

Visningar dagligen klockan 11.00 och 14.00 samt onsdagar klockan 18.00. Vid butiken på entréplan.

Senast uppdaterad 14 februari 2020.