Jullov på Tekniska 24/12 – 8/1

Tillfället har passerat.

Tekniska museet. Museivägen 7, Norra Djurgården. Buss 69 till hållplats Museiparken.

Vi har öppet juldagen, nyårsafton och nyårsdagen klockan 10.00–15.00. Programmet nedan gäller från 26/12, se respektive programpunkt för exakta tider.

Njut av jullovets lediga dagar hos oss på Tekniska. Vi har öppet på julafton, juldagen samt nyårsafton och nyårsdagen klockan 10.00–15.00. Programmet nedan gäller från 26 december – upplev robotar i massor och vår nya rymdshow, spela med lasersvärd i VR och testa den senaste speltekniken med HoloLens, bland mycket annat.

Robots – ett kittlande äventyr

Skelettrobot med röda lysande ögon

Människoliknande maskiner är fascinerande men samtidigt skrämmande. Varför skapar vi maskiner som liknar oss människor?

Med över hundra humanoider är Robots den mest omfattande samling människoliknande robotar som någonsin visats. Träffa och interagera med några av utställningens stjärnor: nyhetsuppläsaren Kodomoroid, roboten Pepper, som gärna ger dig en “fist-bump” och Robothespian, som citerar ur kända filmer.

Plats: Entréplan

Visningar

10.30
11.30
14.00 (Ej nyårsafton och nyårsdagen)
15.00 (Eng, ej nyårsafton och nyårsdagen)
17.30 (Ej nyårsafton och nyårsdagen)

Läs mer om utställningen Robots här.

Christmas Re:Make

Penslar, saxar och färg på ett bord

Endast 20 och 27 december.

Under jullovet öppnar vi på Tekniska för första gången upp vårt maker space ”Maker Lab” för allmänheten. Här kommer vi att hålla workshops där man kan skapa den perfekta julklappen, nyårsstassen eller något helt annat. På plats finns personal som med stort engagemang kan inspirera och hjälpa till i skapandeprocessen. Vi håller med verktyg och visst material. Har du någonting hemma som bara ligger och skräpar? Ta med det till oss och re:make.

Vi håller till i Makerlabbet i MegaMind.

Tider

11.00-14.00

Jul med alla sinnen

Buffé uppdukat med julsmaker

Nu pågår julförberedelserna för fullt i Sinneslabbet, där du får uppleva julstämning med alla dina sinnen.
Möt jultraditionerna ur ett lite annorlunda perspektiv. Mycket handlar såklart om det vi äter under julen. Varför är just skinka, köttbullar och pepparkakor så vanliga inslag på många julbord?
Många av julens speciella rätter har kommit till för att tillverkning och förvaring av maten behövde ske på ett visst sätt för att maten inte skulle bli förstörd. Idag har vi många nya frågor i anslutning till mat, som hållbarhet och miljö.
I Jul med alla sinnen kopplas alla frågor ihop med naturvetenskap och teknik. Du kan bygga stjärnor, vika julklappsboxar, göra badbomber eller något annat roligt julexperiment.
I Sinneslabbet kan också öppna luckor i vår julkalender. Där får du tips på roliga utforskningar och experiment som du kan göra på egen hand eller tillsammans med någon annan.
Jul med alla sinnen arrangeras tillsammans med Veteranerna från Tekniska museets Vänner.

Vi håller till i Sinneslabbet i MegaMind.

Robot Zone – prova på för alla åldrar

Roboten Charli uppträder för publik

På Robot Zone kan du testa robotyoga, lyssna till sagor som roboten Charli läser och kika på robotshow. Dessutom kan du testa ett alldeles nytt robotspel och med hjälp av VR kika på vad robotar gör i fabriken på natten.

Plats: Stora scenen i utställningen 100 innovationer.

Tider

10.30-18.30 (Nyårsafton och nyårsdagen 10.30-14.30)

Läs mer om Robot Zone här.

Rymdshow med gravitationsexperiment

Rymdshow med gravitationsexperiment Gravitation? Nej tack. Följ med oss till månen i vår nya experimentshow. Men hur tar vi oss dit? Kom och se hur vi försöker trotsa tyngdlagen genom olika experiment. Begränsat antal platser, skriv upp dig på lista utanför Hörsalen 1 timme innan.

Tider

13.00
15.00 (Ej nyårsafton och nyårsdagen)
16.30 (Ej nyårsafton och nyårsdagen)

Spela med lasersvärd i VR

Kvinna med VR-set och spelet syns på skärm i bakgrunden

Om du gillar rytmbaserade spel, eller att veva runt med lasersvärd i största allmänhet, så är Beat Saber ett måste för alla små och stora jedis. I VR-labbet blir du ett med spelvärlden i en omslutande miljö. Det finns olika nivåer och du väljer själv vilken nivå du vill testa.

VR-labbet är öppet för alla som vill testa, liten som stor och kostar ingenting extra utöver entrébiljetten. Rekommenderad åldersgräns är 7 år.

Tider

10.30–12.00
12.45–14.30
15.00–16.30 (Ej nyårsafton och nyårsdagen)

Drop in, ingen föranmälan krävs. Observera att vi stänger kön ca 20 minuter innan respektive pass tar slut.

VR-labbet hittar du i utställningen Play Beyond Play. VR-labbet ingår i entrébiljetten och kostar ingenting extra.

Testa senaste speltekniken – HoloLens

Tjej spelar AR-spel med fingrarna i luften

Hur känns det att spela i en ”mixed reality”-värld? Med HoloLens förstärks verkligheten och människor, platser och föremål från den fysiska och digitala världen förs samman. Till skillnad från traditionella spel utnyttjar HoloLens det befintliga rummet, scannar av miljön och anpassar spelet efter den. HoloLens spelas i ett eget rum i Play Beyond Play där våra värdar hjälper dig tillrätta. HoloLens är kostnadsfritt, men du behöver boka en tid i entrén – begränsat antal platser, först till kvarn gäller.

Tider:

10.30-12.00
13.00-16.30

(Ej öppet nyårsafton och nyårsdagen)

Ladda batterierna

En del av restaurangen med en hängande glaskruka med växter i förgrunden

I vår restaurang kan du ladda batterierna i fantasifull miljö. Utifrån hållbarhet och innovation serverar kockarna spännande rätter för stora och små smaklökar. Dagens lunch serveras 11 – 15.30 och övriga tider finns fika, snacks och smörgåsar.

Visning i Modelljärnvägen

Tåg kommer ut ur tunnel i Modelljärnvägen.

Se tågen i Modelljärnvägen susa fram över 50 meter räls och ett naturtroget landskap medan vi berättar om hur den kom till.

Tid/plats: klockan 11 och 14 i Modelljärnvägen (vid butiken) på entréplan.

Spela dataspel med hela kroppen

Barn spelar dataspel på en interaktiv klättervägg

Prova det klassiska dataspelet Pong i en ny version – här studsar ni en boll mellan er över hela klätterväggen. Eller Whack-a-bat, där det gäller att jaga små figurer som dyker upp på olika ställen på klätterväggen och fånga dem på kortast möjliga tid.

Klätterspelet och många andra roliga aktiviteter hittar du vid hinderbanan i MegaMind på entréplan.

Senast uppdaterad 7 januari 2020.