man med röd luva och blåa handskar ler mot kameran medan han omges av kväve.

Juläventyr runt varje hörn på Tekniska

Tillfället har passerat.
Tekniska museet, Museivägen 7, Norra Djurgården. Buss 69 till Museiparken
Se respektive programpunkt för tid och datum.

Tekniska är mer öppet än någonsin och runt varje hörn väntar ett juläventyr för hela familjen. Vare sig det är shower och experiment med kväve, självkörande bilar i framtidens superuppkopplade stad, omslutande spel med lasersvärd i VR eller utforska en världsunik samling med historiska fordon – så har Tekniska med sina 10 000 kvadratmeter något för alla i familjen.

Jul- och nyårsöppet

Mycket har byggts och förnyats på museet, och öppningen av utställningen Subject: Hello tillsammans med Zero City i Backspegeln betyder att varje kvadratmeter av museet är nu fylld med upplevelser och vi har dubblerat antalet utställda föremål. Hur ska du hinna med allt under jullovet? Jo, Tekniska håller öppet alla dagar från 10 – 22. Under jul- och nyårsdagarna är det följande öppettider som gäller:

  • 24 – 25 december kl. 10 – 15
  • 31 december – 1 januari kl 10 – 15

Experimentshower varje dag med start julafton

tjej och kille visar ett experiment om luft

Hur kan du skapa dina egna moln och vad menas med lufttryck eller varmluft? Luftens värld har mycket att erbjuda och det blir garanterad upptäckarglädje för hela familjen i Tekniskas nya luftshow.  Lär dig allt om molekyler, ämnen, blandningar, tryck, densitet och atmosfären. Kort sagt, en show för alla nyfikna som älskar experiment!

När: alla dagar och premiär 24 december
Tid: 11.00, 13.00, 15.00 och 17.30

I Backspegeln – en resa på tvären genom bilens historia

I framtidsstaden Zero City kan du vandra runt och upptäcka och testa smart teknologi som hjälper oss att skapa en hållbar framtid. I en helt ny utställningsdel reser vi tillbaka i tiden, och ser de allra första bilarna från 1800-talets slut, 1930-talets lyxåk och generationer av älskade vardagsbilar, mopeder och cyklar. Här finns både riktiga rariteter ur den världsunika fordonssamlingen, men också barnens campingplats där du kan prova livet i husvagn.

Läs mer om Zero City – I backspegeln

Subject:Hello

Din mobiltelefon är smartare än 80-talets superdatorer, och du kan göra nästan allt med den. Men hur klarade vi oss egentligen innan internet? Vi undersöker tekniken som hjälpt oss människor att kommunicera de senaste 200 åren, från den optiska telegrafen till dagens uppkopplade samhälle. Bland de riktigt gamla föremålen finns också ledtrådar för att reda ut ett mysterium och öppna skattkistan.

Teknikens hemligheter – utforska en skattjakt genom tiden

Lös en serie av knepiga gåtor, kluriga pussel och ledtrådar  för att låsa up skattkistan. Teknikens hemligheter är ett roligt äventyr som kräver både list och samarbete. Svaren döljer sig bland innovationerna på hyllorna. Har du vad som krävs för att öppna kistans lås?

Läs mer om Subject:Hello

Pop-up shower

Tekniska explainer som visar deras pop-up vagn med föremål på

I våra pop-up shower möter du våra duktiga pedagoger som visar spännande föremål som finns i våra samlingar. Se och hör historien bakom Metoo telefonen, Piratebay servern och fotografier från Andrées polarexpedition. Pop-up vagnen rullar runt i museet under hela dagen. Det blir en glädjande överraskning vart, när och vilket föremål som visas.

Tid: under hela dagen

Se modelljärnvägen som tog sju år att bygga

Närbild på ett rött tåg som kör hastigt förbi

Se tågen köra i Uno Miltons unika modelljärnväg med 50 meter räls och ett naturtroget landskap. Uno Miltons modelljärnväg finns utställd på Tekniska museet sedan början av 1960-talet. Arbetet med den påbörjades 1948 och det tog 3 500 arbetstimmar under sju år att bygga den. Alla detaljer är gjorda för hand, sånär som på lokens motorer, som köptes färdigbyggda.

Tid: 14.00 och 19.00

Bli ett med spelvärlden

Om du gillar rytmbaserade spel, eller att veva runt med lasersvärd i största allmänhet, så är Beat Saber ett måste för alla små och stora jedis. I VR-labbet blir du ett med spelvärlden i en omslutande miljö. Det finns olika nivåer och du väl

Tekniskas butik och webshop – ta med dig upplevelsen hem

julgran i tekniska butik

Butiken har laddat med roliga experimentkit, kluriga klappar och hållbara leksaker.  till dig själv eller någon du tycker om.  Titta in i vår välsorterade butik när du besöker Tekniska, eller handla i vår webbshop när som helst.

En matmeny som uppskattas av både stora och små

familj sitter ner i Tekniska familj och äter lunch tillsammans

Även vår restaurang har öppet alla dagar 10 – 22. Under jul- och nyårsdagarna har restaurangen, precis som museet, öppet 10 – 15. Vi har något gott att erbjuda från den allra minsta till den som har mer utvecklade smaklökar. Vad sägs som frasiga pannkakor med smarrig sylt eller klassisk husmanskost med viltfärsbullar, potatis och lingon?

Mer om restaurangen

Upptäck mer

Play beyond Play är Tekniska museets stora dataspelssatsning – en totalupplevelse med spelstationer och fantasifulla spelmiljöer för barn och unga.
Zero Emission City är en egenproducerad utställning från Tekniska museet som visar framtidens hållbara stad.
Grön flerformig musikmaskin
MegaMind är platsen där du utforskar och experimenterar dig till nya smarta idéer. Här kan du måla med ögonen, styra med tankekraft och forma i luften.
unga tjejer står framför en digital skärm
I utställningen Hyper Human utforskar vi AI, geneditering, artificiella kroppsdelar och drömmen om evigt liv samt de etiska frågor som detta medför.
Teknoleket är en spännande miljö för alla små nyfikna med lust att upptäcka. Här kan de yngsta leka och lära om mekanik, ljud, ljus och tid.
en maskin som plockar grus i en gruva
Gruvan, en av våra mest populära utställningar får nya överraskningar, effekter och en ny del med simulatorer, spel, sprängladdningar och mäktiga maskiner.

Senast uppdaterad 30 december 2022.