Höstlov – för alla stora och små genier

2019-10-26 - 2019-11-03
Alla dagar: kl 10.00-19.00

Tekniska museet, museivägen 7. Buss 69 till Museiparken

Observera att inte alla aktiviteter sker dagligen, se respektive programpunkt för exakta tider.

Under höstlovet blir det extra mycket prova-på i Robot Zone, en helt ny rymdshow, pop-up-experiment, spelfrossa med KTH och mycket mer.

Robot Zone – prova på för alla åldrar

Roboten Charli uppträder för publik

På Robot Zone kan du testa robotyoga, lyssna till sagor som roboten Charli läser och kika på robotshow. Dessutom kan du testa ett alldeles nytt robotspel och med hjälp av VR kika på vad robotar gör i fabriken på natten. Med hjälp av Nintendos LABO kan du förvandla dig själv till en gigantisk robot.

Plats: Stora scenen i utställningen 100 innovationer

Tider:

Robotspel, LABO och VR kan du testa när som helst under öppettiderna.
Sagostund med roboten Charli
12 och 16: Robotyoga på stora skärmen
13.30 och 17.30 Robotshow med Charli

Tack till vår huvudpartner Ericssson och vår innovationspartner Sandvik.

KTH bjuder in till virtual och augmented reality

KTH invite you to experience the future of interaction in virtual and augmented reality (VR and AR) and tabletop interaction. Explore nine projects created by the students of Advanced Graphics and Interaction at the Visualization Studio VIC. The projects include cooperative VR modeling, tabletop music creation and laser projection, portal game interaction, and battling in VR.  Read more about the games

Tid/plats: 1–2 november klockan 11–12 och 13–16 i Utställningen 100 innovationer

Så funkar det – fordon och farkoster

Foto: Karin Boo

Lär dig om fordon på ett nytt sätt med Så funkar det – fordon och farkoster! Författaren Mats Wänblad guidar dig genom uppfinningar som har påverkat vårt sätt att transportera oss. Varför kallades den första cykeln ”benskakare”? Vad är det som gör att raketen skjuts uppåt och hur funkar egentligen en propeller? Allt det och mycket mer får du veta under denna specialvisning.

Tid/plats: 1 november klockan 11.30 och 14.30, samling utanför Modelljärnvägen. Efter rundturen signerar Mats Wänblad sin bok i butiken.

Pop-up-experiment med Tekniska Museets Vänner

Experimentshow för barn

Lär dig mer om teknik och fysik tillsammans med Veteranerna från Tekniska museets vänner. Håll utkik efter deras lilla POP-up kiosk som kommer att dyka upp på olika platser i museet under höstlovet.

Tid/plats: 28/10-1/11,  Nervcellen i MegaMind

Prova brädspelen Space Alerts, Space Yoghurt och Ricochet Robots

Tablestopspel

I samarbete med Tabletop Game Expo dukar vi upp brädspel för både stora och små. Med tema rymd och robotar får du slåss om en kosmisk semester (Space Yoghurt), planera snabbaste banan för robotar vars centrala system har havererat (Ricochet Robots), och hantera rymdskepp live när aliens attackerar (Space Alert).

Tid: 2 november klockan 10.30–16.30

Rymdshow med gravitationsexperiment

Två personer gör experiment på scen.

Gravitation? Nej tack. Följ med oss till månen i vår nya experimentshow. Men hur tar vi oss dit? Kom och se hur vi försöker trotsa tyngdlagen genom olika experiment.

Tid/plats: Hörsalen klockan 13, 15 och 18

Robots – ett kittlande äventyr

Skelettrobot med röda lysande ögon

Människoliknande maskiner är fascinerande men samtidigt skrämmande. Varför skapar vi maskiner som liknar oss människor?

Med över hundra humanoider är Robots den mest omfattande samling människoliknande robotar som någonsin visats. Träffa och interagera med några av utställningens stjärnor: nyhetsuppläsaren Kodomoroid, roboten Pepper, som gärna ger dig en “fist-bump” och Robothespian, som citerar ur kända filmer.

Plats: Entréplan

Visningar:
Svenska klockan 10.30, 14 och 18
Engelska klockan 11.30 och 14.30

Prova den allra senaste speltekniken – Hololens

Tjej spelar AR-spel med fingrarna i luften

Hur känns det att spela i en ”mixed reality”-värld? Med HoloLens förstärks verkligheten och människor, platser och föremål från den fysiska och digitala världen förs samman. Till skillnad från traditionella spel utnyttjar HoloLens det befintliga rummet, scannar av miljön och anpassar spelet efter den.

Tid/plats: klockan 10.30–16.30 i utställningen Play Beyond Play, plan 4

Visningar i modelljärnvägen

Tåg kommer ut ur tunnel i Modelljärnvägen.

Se tågen i Modelljärnvägen susa fram över 50 meter räls och ett naturtroget landskap medan vi berättar om hur den kom till.

Tid/plats: Klockan 11 och 14 vid butiken på entréplan

Linda Sandberg

Programansvarig

Mejla

Senast uppdaterad 11 oktober 2019.