ett barn som sträcker sig och ger en smakprov av sin glass till sin mamma.

Maxat höstlov för hela familjen

Tillfället har passerat.
Tekniska museet, Museivägen 7, Norra Djurgården. Buss 69 till Museiparken
Du som besöker Tekniska under höstlovsveckan kommer också att få chansen att uppleva något alldeles extra före alla andra.

Omslutande spelupplevelser från Futuregames, Superlördag med eldshow och roliga forskardagar tillsammans med Sveriges Unga Akademi. Vi har maxat höstlovet med roligheter för hela familjen.

Sveriges Unga Akademi och AIMES

barn som stirrar ut och ser inspirerad ut över ny forskning

Forskarna från Sveriges unga akademi och AIMES tar över och demonstrerar deras forskningsarbete. Men ni får också prova på saker och ge input på den senaste forskningen inom medicin, biologi, partikelfysik och kemi. Tillsammans går vi djupare in i ämnen på ett lekfullt sätt och närmare.

Forskningsstationer

Kroppens elektriska aktivitet

Är du nyfiken på hur ett hjärtslag blir till, hur vi kan känna värme och kyla, hur tandläkarens bedövning fungerar eller varför det gör så ont att trampa på en legobit? Kom och träffa biofysiker från KTH och Linköpings universitet som visar hur de miljontals proteiner vi har i våra nervceller och hjärtmuskelceller styr kroppens elektriska signaler.

När: 31 oktober och 2 november
Tid: 11.00- 15.00 och 16.00 – 19.00
Plats: Hyper Human
Forskare: Sara Liin, Ali Kusay, Veronika Linhart, Irene Hiniesto Inigo, Andrea Pasquadibisceglie och Cathrine Bergh.

Att se är att tro

Kom och träffa forskare från SciLifeLab som kan berätta vad ljus är, hur våra ögon fungerar och hur ljus används inom forskningen.
När: 1 november
Tid: 11.00-15.00 + 16.00-19.00
Plats: Hyper Human
Forskare: Erdinc Sezgin, Leonard de Boer, Ellen Sjule, Taras Sych, Cenk Gurdap, Luca Andronico, Yagmur Balim Urem, Beste Degimenci och Karin Nedler.

Smaka med näsan

Vid den här stationen får du lära dig hur smaksinnet fungerar och att näsan har en jätteviktig roll i sammanhanget. Du får göra spännande smaktester och prata med forskare från Karolinska Institutet om hur lukt och smak hänger ihop och vad det är som gör att vi tycker att någonting smakar gott eller äckligt.

När: 31 oktober – 1 november
Tid: 11.00-15.00
Plats: Zero City
Forskare: Janina Seubert och Mikaela Pal.

Upptäck universums under

Kom och prata med astronomer från Stockholms universitet om allt som rör rymden – från supernovor till exoplaneter! De medverkande forskarna studerar universum hela vägen från vår närmaste stjärna Solen, till de mest avlägsna galaxerna som upptäckts med hjälp av rymdteleskopet James Webb.

När: 31 oktober – 2 november
Tid: 11.00-15.00 och 16.00-19.00
Plats: Zero City
Forskare: Joel Johansson, Kris Youakim, Ragnhild Lunnan, Axel Runnholm, Oscar Wistemar, Inga Saathoff, Priscila Pessi, Simon Ringqvist

Partikelfysik – forskning om naturens allra minsta byggstenar

Vi är gjorda av atomer, men vad består atomerna av? Kom och träffa forskare inom partikelfysik från KTH och Stockholms universitet som forskar om de minsta byggstenarna och naturens grundläggande krafter – med hjälp av stora experiment på CERN-laboratoriet, djupt under jorden på gränsen mellan Frankrike och Schweiz. Forskningen om de minsta saker vi vet är faktiskt nära kopplad till vår förståelse av de allra största sakerna, som galaxer – men hur?

När: 31 oktober – 2 november
Tid: tisdag 14.00-19.00, onsdag 11.00-15.00 och 16.00-19.00 och torsdag 11.00-15.00.
Plats: Zero City
Forskare: Christian Ohm, Olof Lundberg, Magdalena Vande Voorde och Ellen Riefel

Fusionsenergi – framtidens energiförsörjning för hela världen

Solens process att producera värme är den process vi vill utnyttja på jorden. Här får du veta hur fusionsforskningen kan leda till den fossilfria energikälla jorden behöver.

När: 31 oktober–1 november
Tid:  tisdag 12.00–18.00 och onsdag 11.00–15.00
Plats: Zero City
Forskare: Elisabeth Rachlew

Framtidens kärnkraft kyls med flytande bly

För att minska påverkan på jordens klimat behöver fossila bränslen ersättas av nya slags energikällor som inte släpper ut klimatskadlig koldioxid. Vid KTH pågår forskning om framtidens kärnkraft, även kallat fjärde generationens kärnkraft. Målet är att bygga en kärnkraftsreaktor som är mindre, billigare och säkrare än de stora vattenkylda reaktorer vi använder oss av idag. Kom och träffa några av forskarna som jobbar inom SUNRISE-projektet och som utvecklar Sveriges nästa forskningsreaktor.

När: 31 oktober och 2 november
Tid: 11.00-15.00 och 16.00-19.00
Plats: Salong Energi
Forskare: Fredrik Dehlin, Elina Charatsidou, Christopher Petersson och Faris Sweidan.

Demo Stage – framtidens spelupplevelser med FutureGames

handkontroller med orange bakgrund futuregames

Futuregames spelstudenter har i samarbete med Tekniska museet designat, programmerat och skapat engagerande och tillgängliga spelupplevelser. Under höstlovet kan du speltesta 10 olika prototyper och göra din röst hörd genom att ge din unika input. Spelstudenterna kommer samla in alla besökares feedback och presentera spelen igen nästkommande lördag där du kan få speltesta de färdiga spelen.

Oavsett hur mycket eller lite en är sugen på att utvecklas inom just spel, så är detta ett magiskt tillfälle att prova på och samtidigt träffa studenterna.

Datum: lördag 28 okt och lördag 4 nov
Tider:
14.00 – 17.00
Plats:
Play Beyond Play, vån 2

Se modelljärnvägen som tog 3 500 timmar att bygga

Närbild på ett rött tåg som kör hastigt förbi

Se tågen köra i Uno Miltons unika modelljärnväg med 50 meter räls och ett naturtroget landskap.

Uno Miltons modelljärnväg finns utställd på Tekniska museet sedan början av 1960-talet. Arbetet med den påbörjades 1948 och det tog 3 500 arbetstimmar under sju år att bygga den. Alla detaljer är gjorda för hand, sånär som på lokens motorer, som köptes färdigbyggda.

När: alla dagar
Tid: 14 och 19
Var: Vid butiken på entréplan

Pop-up shower

Tekniska explainer som visar deras pop-up vagn med föremål på

I våra pop-up shower möter du våra duktiga explainers som visar spännande föremål som finns i våra samlingar eller lärande experiment. Pop-up vagnen rullar runt i museet under dagen. Det blir en glädjande överraskning vart, när och vad som visas.

När: var som och när som under dagen kan den poppa upp.
Tid: 10 – 21.30
När: lör – sön

Senast uppdaterad 30 oktober 2023.