kvinna och barn tittar på sveriges första brandbil
Tjej med vit labbrock blåser luft i en lång plastpåse

Blåsigt värre! Det finns massor att lära sig i luftens värld. Lär dig allt om molekyler, tryck, och atmosfären i Tekniskas luftshow.

Höstlovskul för hela familjen på Tekniska

Tillfället har passerat.
Tekniska museet, Museivägen 7, Norra Djurgården. Buss 69 till Museiparken
Se respektive programpunkt för exakt tid och datum.

Omslutande spelupplevelser från KTH, en utställning som visar hur bilsamhället växte fram och roliga forskardagar tillsammans med Sveriges unga akademi. Höstlovet på Tekniska startar redan den 29 oktober. Det är tur det, för vi har ett fullspäckat lov med roligheter för hela familjen.

Upptäckarglädje när vi experimenterar med luft

tjej och kille visar ett experiment om luft

Hur kan du skapa dina egna moln och vad menas med lufttryck eller varmluft? Luftens värld har mycket att erbjuda och det blir garanterad upptäckarglädje för hela familjen i Tekniskas nya luftshow.  Lär dig allt om molekyler, ämnen, blandningar, tryck, densitet och atmosfären. Kort sagt, en show för alla nyfikna som älskar experiment!
När: alla dagar
Tider:
11, 13, 15 & 17.30
Var: Hörsalen

Utforska 8 virtuella spelupplevelser från KTH

hand som lägger ett pussel i ett bordsspel

Studenter från KTH har tagit fram åtta unika spelupplevelser och bordsspel som du kan testa den 1 november. Men vad är skillnaden mellan de olika virtuella upplevelserna VR och AR?

Med VR- teknik förvandlas det virtuella till verklighet och du kan utforska det overkliga. Vad sägs om att köra liveuppträdande framför en digital publik eller måla genom att poppa ballonger?  AR-teknik syftar mer på att förstärka en upplevelse, och har du någon gång spelat Pokemon GO så vet du precis hur tekniken funkar. Se verkliga världen lite annorlunda med hjälp av en datorgenererad simulering i en 2D- eller 3D-miljö. Du kan även prova något av de digitala bordsspelen som dagen har att erbjuda.

När: 1 november
Var: Play beyond Play, vån 4

Vill du veta mer om spelupplevelserna?

Sveriges unga akademi + AIMES + Tekniska = spännande forskardagar under höstlovet!

Illustrationer ur Forskardömmar: Ulrika Netzler och Asin Delawi

Mellan 1 – 4  november är det forskarmania på Tekniska. Forskarna från Svenska unga Akademin och AIMES tar över och demonstrerar deras forskningsarbete. Testa dig fram, ge input och se vad den senaste forskningen inom medicin, biologi, partikelfysik och kemi har att erbjuda. 

När: 1 – 4 november
Zero City: Partikelfysik, fysik/strömmningsteknik, molekylär biofysik, datavetenskap, psykologi/luktsinne
Hyper Human: Medicin/Ingenjörsvetenskap, Cellbiologi/biofysik, Medicinhistoria, freds- och konfliktsforskning, våld och konflikt i städer

Kliv in framtidens stad

kvinna och barn tittar på sveriges första brandbil

Hur ser framtiden ut egentligen? Hur skulle vi kunna bo, äta och leva? I utställningen Zero city kan du ta en tur i en självkörande buss, dansa fram skogar och krypa genom avloppstunnlar. Har ni en tetrismästare i familjen? Bra, då får du hjälpa till att packa lastcontainern.

Under höstlovet växer den populära utställningen och får ytterligare en utställningshall, som blickar på hur städer har växt fram. Den kommer därför att rymma fler av museets historiska fordon. Se Sveriges första bil, T-Forden och 30-talets lyxåk i form av bilar, moped och cyklar.

Jag vill veta mer om retrofordonen!

Bli ett med spelvärlden

Man som spelar vr-spelet beatsaber med lasersvärd

Om du gillar rytmbaserade spel, eller att veva runt med lasersvärd i största allmänhet, så är Beat Saber ett måste för alla små och stora jedis. I VR-labbet blir du ett med spelvärlden i en omslutande miljö. Det finns olika nivåer och du väljer själv vilken nivå du vill testa.

När: mån – sön
Tid: kl 10.30-12, 13.00-16.30, 17.30-21.20
Var: Cosplay labbet (vån 4)

Experiment med Tekniska Museets Vänner

Äldre man som genomför ett experiment med ett glas och sugrör

Kom och se experiment om magnetism, elektricitet, luftens tryck och koldioxid (CO2). Kolla om du är starkare än luftens tryck!

När: 31 okt, 2 nov och 5 nov.
Tid: 11.00 till 16.00

Möt glassroboten Bon Bot

en glassrobot som serverar glass till glada kunder

Glass går att äta året om, oavsett väder! BonBot är glassroboten som i sitt containerliknande kök outtröttligt levererar glassar på löpande band. Genom att knappa in val av glass, sås och topping i en app kan besökare skräddarsy sin glasskomposition exakt som de vill ha den. Totalt finns 38 416 olika kombinationer att prova.

När: 29 okt – 6 nov
Tid: 12 – 17

Se modelljärnvägen som tog 3 500 timmar att bygga

Närbild på ett rött tåg som kör hastigt förbi

Se tågen köra i Uno Miltons unika modelljärnväg med 50 meter räls och ett naturtroget landskap.

Uno Miltons modelljärnväg finns utställd på Tekniska museet sedan början av 1960-talet. Arbetet med den påbörjades 1948 och det tog 3 500 arbetstimmar under sju år att bygga den. Alla detaljer är gjorda för hand, sånär som på lokens motorer, som köptes färdigbyggda.

När: alla dagar
Tid: 14 och 20
Var: Vid butiken på entréplan

Upptäck

Museet har öppet 10 – 22 varje dag. Entrébiljetten är billigare online och ger dig inträde till alla våra utställningar. Inklusive barkvällarna.
familj sitter ner i Tekniska familj och äter lunch tillsammans
I Tekniskas restaurang står hållbarhet, innovation och framtid i fokus. Restaurangen har öppet kl. 10.00 – 22.00 alla dagar.
Grön flerformig musikmaskin
MegaMind är platsen där du utforskar och experimenterar dig till nya smarta idéer. Här kan du måla med ögonen, styra med tankekraft och forma i luften.

Senast uppdaterad 2 november 2022.