Ai-bild genererad bild på en stor torsk i mitten som lockar andra torskar med sitt rop

Bild: AI

Demo Stage: Torsk på Tekniska

Tillfället har passerat.
Tekniska museet, Museivägen 7, Norra Djurgården. Buss 69 till Museiparken
Aktiviteten ingår i entrébiljetten som köps online.

Hur mår fiskarna i våra hav egentligen? Under två dagar kommer musiker och marinbiologer att göra Tekniska museet till sin studio. Hör hur torskarna parningsljud görs om till musik och lär dig mer om rovfisken som är viktigt för Östersjöns ekosystem.

Torskars lockrop blir samtidsmusik

forskare som tittar på torskar i en utomhusbassäng

När torsken samlas för att para sig om våren, så väljer de noggrant ut vilken partner som de parar sig med. Fiskarna har en avancerad parningsritual som involverar både ljud och rörelse. Ljuden skapas när hanarna slår sina ”trummuskler” mot sin simblåsa för att producera rytmer, vanligtvis medan de dansar runt honan. Vetenskapen har kunnat visa att hanar med större trummuskler får fler avkommor, vilket tyder på att detta trumspel är viktigt för att attrahera partners.

På “Centre for Coastal Research, University of Agder” på Norges sydkust så studerar man hur dessa trumbeteenden varierar mellan individuella torskar, vad som gör vissa individer mer attraktiva än andra. Forskare och musiker arbetar nu tillsammans för att använda dessa ljud för att gör musik.

11 – 12 februari kommer du att kunna få höra torskarnas parningsljud. Inte bara det, du kommer även att kunna höra hur deras ljud görs om till samtidsmusik och upptäcka hur detta ljud rör sig i rummet som fiskarna i sin bassäng.

Praktisk information

När: 11 – 12 februari. Söndagen 12 februari avslutas med performance klockan 16.00
Var: Hyper Human, plan 3
Tid: 13-16

Vad är Demo Stage?

Utforska, testa, ge feedback och var en del av utvecklingen när forskare, experter och studenter visar allt från banbrytande forskning till helt nya omslutande upplevelser. Tekniska välkomnar besökare att få vara först med att prova ny teknik och innovationer inom spel, rymd och hållbarhet. Våra Demo Stage arrangeras tillsammans med våra samarbetspartner. Under 2023 kommer vi arrangera 8-12 stycken. Håll utkik!

Vi som demar Torsk på Tekniska är:

  • Per Huttner (Bildkonstnär och samtidsmusiker Stockholm)
  • John Andrew Wilhite (Samtidsmusiker Oslo)
  • Rebekah Oomen (Marinbiolog,  Oslo)
  • Susanna Huneide Thorbjørnson (Marinbiolog, Agder)
  • Robert Oostenveld (Neuroforskare, Nijmegen)

Projektet anordnas i samarbete med Vision Forum och stöds av Statens kulturråd, Längmanska kulturråden och Helge Ax:son Johnsons stiftelse.

Senast uppdaterad 10 februari 2023.