Satellitmodem
Satellitmodem ComStream Digital broadcast receiver DBR401. Mottagningshastigheten ligger mellan 9,6 kbps till 2,048 Mbps. Den har fyra valbara hastigheter och sex utgående portar. Sju utgående portar varav en "J1" för diagnos. Demux gen: 1/RS422, 5/RS232 L-band demod
Satellitmodemet förändrade nyhetsförmedlingen under 1990-talet. I och med att nyheterna digitaliserades med standardiserad information om rubrik, brödtext etc, kunde redaktionerna låta materialet från nyhetsbyråer gå direkt in i layouten. Vid denna tid börjar det komma ut gratistidningar, som till exempel Metro.
Tidningarnas telegrambyrå satte i början av 1995 samman en grupp för att utveckla ett nytt system för distribution av nyheter. Textformatet skulle ersätta en tidigare standard. Ett lämpligt nytt format var SGML, som internationell press redan beslutat sig använda. I slutet av 1996 hade gruppen vid TT utvecklat en kodning av nyhetstext genom att kombinera några kända standarder. I denna ingick information som kunde vara användbar i nyhetsredaktionernas olika datasystem. Nyheterna kunde nu lagras i databaser. när en journalist på TT var färdig med nyheten sändes den ut till kunderna. Ett praktiskt sätt att överföra nyheterna från telegrambyrån till alla kunder var via satellitsändningar. Tidningsredaktionerna fick prenumerera på modem och olika "kanaler" med nyheter, beroende på vilka tema tidningen behövde. Nyheterna kunde sedan lagras lokalt och lätt läggas in i tidningsproduktionen.
Tidningarnas telegrambyrå satte i början av 1995 samman en grupp för att finna ett nytt system för distribution av nyheter. Textformatet skulle ersätta det tidigare använda IPTC 7901. Ett lämpligt nytt format var SGML, vilket IPTC (International Press Telecommunications Council) redan beslutat sig använda. I slutet av 1996 hade gruppen vid TT kombinerat några standarder och kallade detta TTNITF. I detta ingick information som kunde vara användbar i nyhetsredaktionernas olika datasystem. Nyheterna kunde nu lagras i SQL-databaser. när en journalist på TT var färdig med nyheten sändes den ut till kunderna. Ett sätt att överföra nyheterna var via satellitsändningar. Tidningsredaktionerna fick prenumerera på modem och olika "kanaler" med nyheter, beroende på vilka tema tidningen behövde. Nyheterna kunde sedan lagras lokalt och lätt läggas in i tidningsproduktionen. Detta modem är använt vid Telemuseum, T-nytt för mottagning av TT-nyheter via satellit. I T-Nytt hade besökande skolklasser tillgång till hela nyhetsutbudet för att göra ett nyhetsprogram vilket sedan sändes via kabelteve i Stockholm. Modemet från ComStream Corp i San Diego användes i flera länder från ca 1991 och framåt för satellitdistribution av nyheter och realtidsinformation om exempelvis börskurser.